17. syyskuuta 2006

Muisto, muistaminen (Runotorstai)


Valokuvia katselee
ja harkiten valitsee
tietyn albumin, mitä selaa
kun elämäänsä kelaa.
Ei edes suostu pohtimaan,
miksi yksi kuva vaatii katsomaan
ja toista otosta oitis katse pakenee.

Sulkee äkisti albumin,
ilman sitä muistaa tarkemmin.
Tyhjä sivu kertoo enemmän
hipaisuista menneen elämän.
Tuoksut, katseet, kädet lempeät
hetket huuman, illat pitkät, viileät.
Koko CV on poltettu aistinsoluihin.

7 kommenttia:

 1. Koko CV on poltettu aistinsoluihin. Kivasti ilmaistu tosiasia. Ilmeisesti se on se tunnemuisti, josta Tuin kanssa olen keskustellut blogissani.

  VastaaPoista
 2. Ihmisenkokoinen, - näköinen CV. Niin paljon enemmän kuin se standardoitu.

  VastaaPoista
 3. Kyllä se minustakin tuntuu tunnemuistilta. Minua jäivät mietityttämään säkeet "Ei edes suostu pohtimaan,/ miksi yksi kuva vaatii katsomaan/ ja toista otosta oitis katse pakenee.", jotka kuvaavat hyvin joidenkin muistojen kohtaamisen vaikeutta, suoranaista torjuntaa. Medis puhui yhdessä blogini kommentissa tunteiden neutraloinnista, en ole varma viittaisivatko säkeesi samaa. Jotenkin minusta säkeesi kuvaavat muistoja, jotka katsoja aktiivisesti yrittää kieltää ja unohtaa, ne eivät ole vielä muuttuneet neutraaleiksi.

  VastaaPoista
 4. Ehkä on pohtinut jo liikaakin eikä enää suostu, koska...

  Kyllä se se tunnemuisti saattaisi olla, mutta laajennettuna kaikkiin aisteihin. Oppijoinakin olemme erilaisia, visuaalisia, auditiivisia, kinesteettisiä ja mitä kaikkia niitä nyt olikaan. Luulen (mutu), että muistajina ja muistelijoina on samoin. Esim. minulla raapaistun tulitikun rikin tuoksu laukaisee tietyn tunnemuiston. Siihen ei toistaiseksi yksikään valokuva ole pystynyt.

  Neutralointi on hidas prosessi, mutta tapahtuu lopulta.

  VastaaPoista
 5. Eikös tuoksuja ole pidetty syvimmälle muistoihin menevänä, jokin tuoksu voi aktivoida kauan sitten unohtuneen muiston? Tuoksut liittyvät minusta hyvin oleellisesti tunnemuistiin.

  VastaaPoista
 6. Tui,
  Kyllä tunnemuisti taitaa olla yläkäsite, jonka alle näkömuisti, hajumuisti, kuulomuisti etc mahtuvat. Onkohan noita sanoja olemassakaan, mutta uskon sinun ymmärtävän, mitä tarkoitan?

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!