23. heinäkuuta 2006

Hiljaiset aamut

Varhaisilla heräämisillä on puolensa. Eilen aamulla ja tänäänkin järvi kutsui peilityveneen vesihölkkäämään. Jostakin sitten heti tunnin parin sisällä se tuulenvire löytyy ja rantapeili menee rikki. Usein laskeudumme rantaan kamera matkassa, koska se puuttui juuri silloin kun olisin sitä tarvinnut uljaan silkkiuikkupesueen komean ohiuinnin kuvaamiseen. Tänä aamuna lokki lepuutti siipiään paljastuneella rantakivellä. Emme osanneet lähestyä komeaa näkyä riittävän hiljaa. Karkasi sekin.

Eilen kävin rannassa muuten vain ajankuluksi. Olin juuri nousemassa rinnettä ylös, kun havaitsin hinaajan tulon. Tietenkin käännyin takaisin ja yritin vasta-aurinkoon kuvata minkä kerkesin. Vesiskootteritkin kiitävät pitkin pintaa, melojia olen bongannut vain yhden ainoan. Soutuveneitä liikkuu päivittäin, samoin moottoriveneitä. Vesielämää riittää. Paras hetki tänä kesänä on tainnut olla erään auringonnousun kuvaaminen laiturilta.

"Nyt heitä on siis viisi, lapsenlapsia. Kolme tyttöä ja kaksi poikaa. Nuorimmainen vasta 14 tunnin ikäinen! Sen kunniaksi lähdin yöpaitasillani alas rantaan kameran kanssa. Ajattelin saavani auringonnousun kuvatuksi. Kyllähän se sieltä nousi, mutta punaisen pallon yläreuna painui samantien pilven reunan alle. Mutta oli erikoinen hiljainen aamuyön hetki. Linnut ääntelivät hiukan, kuusen alla rasahti. Olisiko ollut siili? Kohta kuului airojen kolinaa. Yksinäinen kalastaja rantautui . Mitähän mahtoi ajatella rannalla kameran kanssa kuikuilevasta verkkaripuseroisesta mummelista? Kaikkea tämä elämä teettää. Eilen juuri valitin, etten saa kesäisiä auringonlasku tai -nousukuvia, kun olen aina silloin levossa." (kirjoitti Liisa 9.7.2006)

Vietin siellä lämpimässä kesäyössä tunnin verran ja yön hiljaisuuden rikkoivat vain yksittäisten yölaululintujen luritukset ja rantautuva soutaja. Vaikka kaupungissa asummekin, emme ole ainakaan tänä kesänä vielä railakkaasta rantaelämästä häiriintyneet.

Huomenna on keskimmäisen syntymäpäivä ja lähdemme tästä iltäpäiväkahville hänen perheensä luokse. Odotettavissa on näytösmuotoista polkupyörälläajoa ilman apupyöriä. Vasta hankittu taito on vielä isovanhemmille esittelemättä livenä. Virtuaalisesti olemme sen jo nähneet. Videonpätkä päättyi nurinmenoon nurmelle. Oskarilla on myös varmasti jotakin kerrottavaa lomareissustaan.

2 kommenttia:

Kommentoi sinäkin!