14. maaliskuuta 2014

Länsituuli vaarallisen voimakasta tänään


Aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta ja ikkunasta katsoen näyttäisi olevan poikkeuksellisen hyvä ulkoilusää pitkään aikaan. Keväältä näyttää hyvinkin, koska ensimmäinen kärpänen surrasi keittiön ikkunassa. Jo eilen katselin tuulen lennättämiä lehtiä ja kuvittelin niitä  perhosiksi. Kannattaa kuitenkin nostaa katseensa kohti puiden latvoja. Puuskittainen tuuli huojuttaa niitä voimakkaasti. Siinä on luonnon selkeä kieltotaulu välttää reunametsiä. Vähintäänkin käpyjä putoilee maahan. Lämpötila on +4 astetta, mutta 20m/s -tuuli hyytää sen pakkasen puolelle.


Lumet ovat sulaneet melkein kokonaan. Ojat ovat sen sijaan umpijäässä. Tänä keväänä erikoisen talven jälkeen kaikki näyttää tapahtuvan  eri järjestyksessä kuin tavallisesti. Hankikantokelejä ei ole ollut, koska ei ole ollut hankiakaan. Keväisin muistan yleensä kuunnelleeni purojen solinaa lumen alta(kin). Nyt  maa on paljas lumesta, mutta ojat ovat umpijäässä. Juuri radiossa eräs haastateltava kertoi, ettei ole koko talvena tarvinnut lumikolaa. Lumentyönnin, se pitkävartinen, on riittänyt hyvin parina kolmena lumityöaamuina.Suksille ei jokainen ehtinyt lainkaan. Tosin Puijon laella oli tunturimainen maisema jonkin aikaa, mutta sekin oli saatu aikaan ison  osin tekolumella. Kävin yhden kerran  "hiihtämässä" siellä. Ja pari kertaa jäällä, kunnes vesi pilasi ladut. Eli periksi ei ole vielä kokonaan annettu, vaikka välillä mieli tekisikin.


Sillan alla on hiukan sulaa jo tälläkin puolella. Kelloselän puolella kaukana näkyvät jo lokit leikeissään. Joutsenia kaipailen. Tämänpäiväinen tuulen ja liikenteen nostattama tiepöly käännytti minut takaisin jo ensimmäiseltä sillalta. Aallot näyttivät nousevan jään reunan alta.

Pääsasia tuli kuitenkin hoidetuksi: päivittäinen ulkoilu. Metsä olisi tietenkin ollut parempi paikka.

8 kommenttia:

 1. Puuskainen tuuli täälläkin, enteilee varmaan kelin muutosta. Merkillinen maaliskuu tosiaan.Hauska verrata edellisten talvien kuviin. Toivottavasti pian näet joutsenia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjattah,
   Sitähän se tiesi! Nyt aamulla kello viisi oli aivan tyyntä ja hiljaista. Vain lokkien äänet kuuluivat. On täällä monet jo nähneet joutsenia, mutta itse olen niin paljon sisällä, että oikeastaan olisi ihme, jos sattuisin näkemään niitä. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Aikamoinen länsituuli, näyttää siltä kuin jäätkin melkein aaltoilisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpukka,
   Siltä se vaikutti. Ei tehnyt mieli jatkaa matkaa. Tänä aamuna kaikki on toisin. Pari astetta pakkasta on, mutta aivan tyyntä.

   Poista
  2. Tuota sulan laajenemista on mukavaa seurata.

   Poista
  3. Kalevi,
   Vaikka eilen oli pakkasen puolella, sula oli laajentunut. Etäällä näkyi kaksi joutsenta ja naapurin kertoman mukaan tästä lensi aamukymmnen maissa kymmenen joutsenta kohti pohjoista.

   Poista
 3. Samoissa mietteissä on kuljettu näemmä sielläkin, veden ja tuulen liikehdinnässä, eroa ehkä lämpötiloissa ja maisemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Tuulet ovta paljon tyyntyneet eikä lumisade ei ole osunut tähän kohtaan. Etelässä ja pohjoisessa on saatu lunta. Takatalvesta puhuvat, vaikka ei kai niin voi sanoa maaliskuun puolivälissä, ainakaan Suomessa. Toisaalta Rymättylässä on varhaisperuna jo istutettu.

   Poista

Kommentoi sinäkin!