6. marraskuuta 2013

QWERTY


Otsikon sanalla l. tutulla  tiettyjen näppäinten asettelulla nimenomaan tähän järjestykseen on tarinansa, josta voi lukea myös täältä.  Olen oppinut käyttämään tätä näppäinjärjestelmää, mutta olisi se varmaankin voinut olla myös aivan toisenlainen. Työssäni jouduin usein vaihtamaan kyrillisiseen näppäimistöön. Siinä qwerty:n tuttuudesta oli vain haittaa.


Puijolle on tehty valmiita latupohjia ja kävelyreittejä. Niiden lisäksi vuosien mittaan näkyy ilmaantuvan aina uusia oikopolkuja. Uusilla asuinalueillakin kannattaisi ehkä odottaa jonkin aikaa ennen kuin lopulliset kävelyreitit määritetään. Luontaisesti syntyvät polut olisivat asukkaiden mielestä parhaat reitit. Katujen huoltotöiden suunnittelu vaikuttaa. Siksi työpöytien ääressä vedetyt viivat, reitit, kuitenkin yleensä voittavat.


Hyvin opittu ja hyväksi havaittu asia ei välttämättä vaadi uudistuksia.  Paperittomuuteen pyrkimisessä ei olla onnistuttu toivotullla tavalla.Tämä asia tuli mieleeni luettuani sähköisissä lääkemääräyksissä ilmenneistä ongelmista, joihin olen itsekin törmännyt. Paperittomuus ei ole suinkaan hävinnyt, koska potilaalle annetaan aanelonen muistuttamaan, mitä lääkkeitä hänelle on määrätty. Toki asialla on paljon hyviä puolia, mutta tietoverkkojen kaatuessa nykyisin kai apteekit siinä kuin kaupatkin joutuisivat sulkemaan ovensa.


Hinnoista vielä. Viime viikolla kävin ostamassa minulle määrättyjä silmätippoja. Jos olisin ostanut tuotteen e-reseptilläni, se olisi maksanut enemmän kuin suoraan hyllyltä ostettuna. Onneksi kohdalleni osui farmaseutti, joka kertoi tämän asian. Aika usein tuntuu siltä, että innovatiivisuushuumassaan maamme ryntää uusiin järjestelmiin liian nopeasti. Vanhat hyviksi koetut järjestelmät puretaan ja entiset niihin tottuneet ja niitä sujuvasti käyttävät työntekijät tuupataan koulutusputkeen. Uusi-sanasta on tullut hyvä-sanan komparatiivimuoto. Ainakin mainonnassa. Aika kuitenkin näyttää miten järjestelmät todellisuudessa toimivat.


Elämä ja kansantalouskin vaikuttavat olevan enemmän ja vähemmän sattuman kauppaa. Varsinkin ensiksi mainittu saattaa muuttua äkkinäisesti sellaiseen suuntaan, joista elämänhallinnan avainten kauppaajat ja asiantuntijat eivät juuri isoa ääntä pidä.

PS.

Kuten yleensäkin kuvani eivät liity juuri mitenkään aiheeseen. iGoogle-palvelu oli minulle yksi "qwerty". Uutisselaus on käynyt työläämmäksi kuin ennen. Ilman  Arnoya Arin blogia olisin ihan pihalla.

21 kommenttia:

  1. Minun alkuperäisnäppäimistössäni on azerty ja arabialaiset samassa, todella sotkuinen ja hankala, siksi toinkin tullessani tämän skandinaavisen version. Aatella että qwerty on monella salasananakin, eipä olisi itselle tullut se mieleen.
    Miten ihmeessä lääkkeen hinta voi muuttua vaikka olisikin e-muodossa... onhan se tietty vaikeampi etsiä koneelta kuin ottaa paperi asiakkaan kädestä..
    rahastusta silti mielestäni.
    Sanovat myös että kaikkein salaisimmat asiat pitäisi laittaa paperilla, mikään tietoverkko ei ole täysin turvallinen. Ja silti tekniikkaa ajetaan läpi vaikka väkisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirokko,
      Ns. vahvojen salasanojen muodostaminen on joskus työlästä. Siis sellaisten, jotka sitten itse muistaisi. Olin niin hämmentynyt tuosta hinta-asiasta, että en siinä tullut kysyneeksi, mistä se johtui. Jäihän siitä pois reseptitarran kirjoittamisen = tulostamisen ja pakkaukseen liimaamisen vaiva. Muistaakseni n. vuosi sitten apteekkiin ilmaantui hintataulukko erilaisista palveluista. Sitä ennen esim lääkkeiden yhteensopivuusasiat sain kysyä ilmaiseksi. Nyt ko. palvelulla on aika korkea hinta. Lääkärin kuuluu huolehtia siitä.

      Viime viikon uutisaiheen äärellä on vanha käsiposti saanut takaisin sille kuuluvaa arvoa. Ei kai salaisimpia asioita arvaa enää postin kuljetettavaksikaan laittaa.

      Poista
  2. Viimeinen Adlerini muistutti tankkia ja toi mieleeni sodan ja Hitlerin kotkanpesän. Kuopiossa on nyt sitten naitettu yhteen kansalaisten sosiaali- ja terveystiedot. Kun lakia alettiin valmistella, ihmettelin tietosuojavaltuutettu Aarniolle, miten taataan, ettei lääkintähenkilöstö mene asiakkaan sosiaalitiedostoihin ja sosiaaliviranomaiset asiakkaan terveystiedostoihin. Hän ei osannut tai halunnut siinä vaihessa sanoa asiasta mitään. Mielestäni olin ihan aiheellisesti huolissani asiasta. En pidä yksityisyyden nakertamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalevi,
      Näin on tehty. Käsittääkseni ainakin terveystiedoista pitäisi löytyä lokitiedot. Olen joskus ajatellut pyytää ne itselleni. Niistä sitten näkisi, kuka niitä on tutkinut, koska se mahdollisuus on kai olemassa.

      Minulla on vielä molemmat Adlerit tallella. Hyvät kirjoituskoneet, koska printtaavat saman tien ilman eri laitetta. Niillä on kirjoittettu paljon vahaksille monistamista varten. Ihan tulee spriin tuoksu nenään jo pelkästä ajatuksesta.

      Poista
    2. Kyllä, ja punaista korjauslakkaa meni litratolkulla.

      Poista
  3. Kuin Sirokolla, minullakin on azerty-nappaimisto vaikka Suomessa kauan sitten opin qwertyn kayttamista. Viime aikoina kuitenkin nappaimistoni muuttuu itsestaan qwertyksi silloin talloin ja yht'akkia kirjoittelen ihan hassuja. Onneksi olen saanut laitettua itselleni "napin" jolla saan sen muokattua takaisin azertyksi. Tietotekniikan ihmeita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hélène,
      Ilmeisesti näppäimistön itsestään muuttuminen saa aikaan melkoista hämmennystä. Joskus käsin kirjoittaessani (myös luokan liitutauluun) minulle on käynyt niin, että latinalaiset ja kyrilliset kaunokirjaimet ovat menneet suloisesti sekaisin. Siitä ei ota selvää kukaan muu kuin minä itse.

      Tietotekniikka on ihmeitä täynnä. Hyvä, että sinulla on se "nappi"...

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Marjamatilda,
      Kiitos!
      Minun näppäimistöstäni on muuten kulunut a pois kokonaan, s:stä alaosa, e:stä, k:sta, m:stä, n.stä, t:stä ja o:sta jokin osa. Onneksi kaikki kuitenkin toimivat vielä. ;)

      Poista
    2. QWERTY on minullekin tuttu. Kun suoritin konekirjoituskurssin 1960-luvulla kirjoituskoneiden näppäimistö oli hieman toisenlainen kuin nykyinen. Ammatissani jouduin käyttämään monen monta erilaista kirjoituskonetta vuosien mittaan ennen tekstinkäsittelyyn siirtymistä. Konekirjoitustaidosta on ollut paljon hyötyä, vaikka kurssi tuntui turhauttavalta. Kahden kokonaan erilaisen systeemin hallitseminen on varmaankin tosi hankalaa. Minusta saksalaisten kirjaninten, vain 2, kirjoittaminen on vaivallaoista ja häiritsee kirjoitusrytmiä.
      Kokemukseni mukaan apteekkien hinnoittelu oli samanlainen jo ennen e-resepteihin siirtymistä. Minua kehotettiin apteekissa ostamaan tiettyä lääkettä ilman lääkärin kirjoittamaa paperireseptiä.. Tämä kai koskee kaikkia käsikaupassa myytäviä lääkkeitä.

      Poista
    3. Olivia,
      Minä en ole koskaan käynyt konekirjoituskurssia, joten en käytä kaikkia kymmentä sormea. Enkä muuten hallitse kaikkia näppäimiä. Erkoismerkkejä pitää joskus hakea. Olisi varmaankin kannattanut käydä kurssi, mutta siihen ei kai ollut mahdollisuutta. aikaa tai luultavasti rahaa puuttui.

      Ainakin jo 70-luvun alussa konekirjoituksen pystyi valitsemaan vapaaehtoisena aineena peruskoulussa. En ole nykytilanteesta selvillä. Luulisin, että se olisi kaikille hyvä, koska elämä on muuttunut melkoiseksi näppäilyksi.

      Tekstinkäsittelyohjelmissakin on eroja. Minä käytän Wordia nykyisin, WP taisi olla edellinen, ellen muista väärin. Siihen sai lisäosan, jolla sama näppäimistö muuttui kyrilliseksi foneettisin perustein siinä määrin kuin se oli mahdollista. Se oli kyllä melko haastavaa puuhaan Paljon on pitänyt oppia uutta vuosien mittaan. Se on tietenkin vain hyvä asia aivojen kannalta.

      Poista
  5. Onko sinulla kokemusta virtuaalisita näppäimistä, esim tästä:
    http://winrus.com/keyboard.htm
    Mukava kun "igoogle korvike" kelpaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ari,
      Kiitos vinkistä. En tiennyt tuosta. Se foneettinen klaviatuura oli muistaakseni WP:ssä. Tarvittaessa olen käyttänyt tätä:
      http://translit.ru/

      Pidän "korvikkeestasi", koska monet sen syötteistä ovat samoja mitkä itselläni oli iGoogle-sivulla. Ehkä olen pudonnut kärryiltä, kun pidän iGooglen lopettamista huonona asiana.

      Poista
  6. Kuusitoistakesäisenä, kun jo hieman hallitsin kymmensormijärjestelmällä kirjoittamista, sain isältäni pienen kirjoituskoneen nimeltä Olivetti lettera. Se on vieläkin olemassa jossain komeron kätköissä. Värinauha tosin lienee jo kuivunut himmeäksi käytön puutteessa. Mahtaneeko nauhoja enää olla mistään saatavanakaan? Vielä 80-luvun vaihteessa piti kirjoitella asiakirjoja monen kalkkeripaperin (ja korjauslakan) avulla, ennenkuin tietokone tekstinkäsittelyohjelmineen teki kaikesta helppoa ja nopeaa.
    Laila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laila,
      Luultavasti vanhanajan kirjoituskone on kohta retrohitti ja joku alkaa valmistaa uusia nauhoja. Nehän rispaantuivat hajalle kovassa käytössä. Itselläni on muistaakseni punamustanauha koneessa.

      Kalkkeripaperia en muistanutkaan ennen kuin mainitsit. Jos tarvitsi useita kopioita, itse paperin tuli olla ohuinta laatua. Kyllä niitä kopioita ainakin viisi sai kirjoitetuksi.

      Tekikö Eino-myrsky pahaa jälkeä siellä? Olimme liikenteessä, mutta onneksi emme pahimmalla alueella. Kotona näkyi vain peltinen kastelukannu lähteneen "lentoon" pihasta.

      Poista
  7. Oikein hyvää Liisanpäivä iltaa sinne Kuopioon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, KooTee! Ilta oli tihkusateinen eikä liukkaudesta vielä tietoakaan.

      Poista
  8. Näppäimistöstä puheen ollen, meillä nuoriso antoi meille vihjeen käyttä avuksi sivua Essay typer, jossa voi kirjoittaa esseen vaikkapa tuosta kylmästä sodasta Cool war tai vaikka aiheessa winter tai summer... Kokeilepa:
    http://essaytyper.com/

    Niin, noista reseptilääkkeistä. Tiedän, että nuo reseptit auttavat niitä, joilla vuotuiset lääkemaksut ovat jo ylittäneet vuotuisen katon... Heitäkin on aika paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mm,
      :) Jopas jotakin. Nyt kävi bloggaaminen helposti. Aiheena tämän postauksen otsikko.

      " QWERTY is the most common modern-day keyboard layout for Latin script. The name comes from the first six keys appearing on the top left letter row of the keyboard and read from left to right: Q-W-E-R-T-Y. The QWERTY design is based on a layout created for the Sholes and Glidden typewriter and sold to Remington in 1873. It became popular with the success of the Remington No. 2 of 1878, and remains in use on electronic keyboards due to the network effect of a standard layout and a belief that alternatives fail to provide very significant advantages.
      History and purposes
      Still used to this day, the QWERTY layout was devised and created in the early 1870s by Christopher Latham Sholes, a newspaper editor and printer who lived in Milwaukee. In October 1867, Sholes filed a patent application for his early writing machine he developed with the assistance of his friends Carlos Glidden and Samuel W. Soulé.
      The first model constructed by Sholes used a piano-like keyboard with two rows of characters arranged alphabetically as follows: Secondly, its printing point was located beneath the paper carriage, invisible to the operator, a so-called "up-stroke" design. Consequently, jams were especially serious, because the typist could only discover the mishap by raising the carriage to inspect what he had typed. The solution was to place commonly used letter-pairs so that their typebars were not neighboring, avoiding jams.
      Contrary to popular belief, the QWERTY layout was not designed to slow the typist down, but rather to speed up typing by preventing jams. for the digit one, and the uppercase O for the zero."

      Toivottavasti en plagioinut. Jokohan suomeksi on vastaava olemassa. Tiedän kyllä puppulausegeneraattorin.

      Monisairailla, joita on paljon, vuotuinen katto ylittyy helposti. Sen jälkeen ostettavat lääkkeet saa onneksi edullisesti. Ja sitten KELA-kortin tietyt numerokoodit laskevat lääkkeen hinnan asiakkaalle edulliseksi. Mutta ainahan ne jostakin apteekille maksetaan.



      Poista
  9. Liisa, myöhästyneet onnittelut! Eilen vietit nimipäivääsi. (Tyttären perheeseen on tullut uusi jäsen, omistajastaan orvoksi jäänyt kissanpentu, ja saimme yllätyskutsun sitä katsomaan. Tietokonenäpyttely unohtui kokonaan. )
    Eino-myrsky ravisteli täälläkin ankarasti puita ja syvään ne kumartelivat, mutta yhtään kaatunutta puuta en ole lähiympäristössä nähnyt. Sähkötkin ovat toimineet hyvin. Tulit mieleen, kun myrskystä uutisoitiin. Miksiköhän juuri Savon seudulla tuuli tekee paljon tuhoja?

    Nyt aurinko on tullut täällä esiin ja tuuli rauhoittunut. Samaa toivon teillekin. Hyvää vointia Sinulle. t. Laila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laila,
      Kiitos onnitteluista! Puijolla kaatui isojakin puita, mutta muuten isommat vahingot tulivat uutisten mukaan Etelä-Savoon. Myrskyjä tuntuu olevan aiempaa enemmän ja puuskaisina tekevät tuhojaan milloin missäkin. Nyt on ollut kirkas päivä ja lämpötila on edelleen plussan puolella.

      Poista

Kommentoi sinäkin!