27. kesäkuuta 2013

Ukkosta ilmassa


Jo toinen helleaalto jatkuu ja jatkuu. Viime yö oli tällä paikalla trooppisista trooppisin ja nukkuminen on tietenkin silloin sitä sun tätä. En ole kuitenkaan vielä jaksanut ryhtyä viilentämään vuodevaatteita esim. pakastimessa. Aamuyön tunnit tuli valvotuksi.Kahdeksan kieppeillä helleraja oli jo ylitetty.


Teippasin nilkkani suihkunpitävällä laastarilla ja päätin mennä veden vilpoisuuteen viikon tauon jälkeen. Pohjoisrannan vesi on onneksi kylmää aamuisin. Virtaumat ja veneetkin tietenkin sekoittavat vettä. Ei tarvinnut olla yksin. Paikalla olleet varsinaiset vesipedot, kouluikäiset, olivat samaa mieltä veden viileydestä. Eilen illalla oli ollut toisin.Ihastelin ensin aikani rantakivellä istuskelevaa silkkiuikkua. Otin muutaman kuvankin. Miten sitä onkaan niin täpinöissään, kun on mahdollisuus kuvata kaunis luontokappale. Uikku keikisteli ja kiersi kaulaansa eikä heti havainnut minua. Huomasin poikaset vasta, kun lintu alkoi tehdä lähtöä. Mutta akku alkoi näyttää tyhjää, tietenkin. Enkä minä siinä hetkessä taas tajunnut, että kamerallakin olisi voinut yrittää ottaa kuvan.


Nyt päätä särkee siihen malliin, että kannattaa juoda vettä, mennä alakertaan lepäämään ja ennen sitä irrottaa kriittiset töpselit seinästä. Usein ukkosmyrskyt ovat tämän paikan kiertäneet, mutta koskaan ei voi tietää. Itse asiassa odotan, että helpottava ukkoskuuuro viilentäisi sään siedettäväksi. Varjossa mittari näyttää 31 astetta, auringon puolella ei voi olla lainkaan. Sisällä näkyy mittarin elohopeapatsas nousseen yläkerrassa jo kolmea astetta vaille ulkoilmalämpötilan.

Erikoinen kesä, kun mansikatkin kypsyvät käsiin. Uutisista kuultua ja eilen torilla nähtyä. Hyviltä maistuvat.

16 kommenttia:

 1. Tuo on kylla jo liian lamminta. Onneksi sentaan paaset valilla veteen vilvottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hélène,
   Niin on, tukahduttavan kuumaa. Hiljaista oli ulkona, ja se olikin tyyntä ukkosmyrskyn edellä. Kello yhdeltä odottamani myrsky tuli myöhässä iltapäivällä rankkoine sateineen. Sekä salamointi että rankat sadekuurot aiheuttivat paljon vahinkoa. Keskustassa tulvi.

   Poista
 2. Silkkiuikun poikaset ovat vähän aikaa vapaakyytiläisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Nämä kaksi olivat kai jo sen verran isoja, että lähtivät karkuun ihan omin avuin. Hyvin emo piti niitä piilossa aikansa.

   Poista
 3. Uimaan on ihana pulahtaa nyt, kun vesi on jo lämmennyt siedettäväksi. Ei ihme, jos on tungosta rannoilla. Meilläpäin mittari näytti tasan 30 astetta päivällä ja kostea kuumuus oli läkähdyttävää. Ukkossade sai ilman ihanasti viilenemään. Kiitollisena totesimme miehen kanssa, että on ihana asua täällä viileässä pohjolassa, jossa ei kuukausitolkulla tarvitse kestää tropiikin säitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Samanlaista säätä kuuluu sielläkin olleen. Ilmankosteus on vielä nyt aamullakin 94% ja hellerajan ylitys taas luvassa. Ulkona viileni, mutta sisätiloja ei saakaan niin äkkiä viilenemään.

   Suomen ilmasto on todella vaihteleva. Samassa kuussa hallaöistä trooppisiin öihin. Hyvä maa, kun vain riittäisi töitä tai palkanmaksajia. Työstä ei liene pula. Mansikanpoimijoitakin odotetaan ulkomailta, en oikein jaksa ymmärtää.

   Poista
 4. Hienosti olet vanginnut helteisen tunnelman kuviisi. Talvella taas ihmettelemme, että mitä vikaa helteessä oli ;)
  Eilisiä ukkosia saatoin hämmästellä salamatutkia seuraamalla. Hassusti pilvet kiersivät Mussalon, jonne saavuimme Iitistä mustien pilvien ali. Saa nähdä mitä mökillä on tapahtunut kun sinne pian palaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjattah,
   Kiitos. Sääilmiöt tuntuvat aina vaan puhuttavan ihmisiä. Nuorena ihmettelin sitä. Sää kuin sää kävi ja mentävä oli.

   Kahden puutarhan loukussa olevalle sään ääri-ilmiöt aiheuttavat ylimääräisiä milenliikkeitä. Täämkin paikka jää usein ukkoskuuroista paitsi. Saa nähdä, miten huomenna käy. Ilmanala on edelleen painostava.

   Poista
 5. Säästä viis suvesta pitää nauttia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arnoya Ari,
   Näin on. Sähköä ilmassa edelleen täällä.

   Poista
 6. Nyt tuntuu hellittävän, aamupäivällä vielä hätyyteltiin hellerajaa, kesäkuun viimeinen päivä. Nyt on siinä kahdenkympin paikeilla.
  Eiköhän se siitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KooTee,
   Yöllä ukkosti ja satoi jonkin verran. Silti lämpötila on heti aamusta 20. Ihan tässä vain sanon (älä kerro kenellekään), että tuon korkeammalle ei tarvitsisi lämpötilan nousta. Minulta kuumuus ja korkea ilmankosteus vie voimat.

   Leppoisaa heinäkuuta sinne Karstulaan!

   Poista
 7. Minä niin ymmärrän tuon helteen sietämättömyyden, varsinkin jos sisätiloissakaan ei saa viileyttä. Täällä mennään 30 alapuolella, ei vielä hirmuhelteitä, viilehkö kesäkuuksi siis, mutta äkkiäpä asteet nousee ja se onkin sitten pysyvää moneksi kuukaudeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Kesäkuussa 17 hellepäivää, siis riittävästi. Eilen ja tänään on sade ollut herkässä, ravakoita melko pitkiä kuuroja tuli peräjälkeen koko päivän. Alatorityömaalle meni vedet. Sääkin viileni. Kuntoni on selvästi alentunut kesäkuun aikana.

   Siellä lukemat ovat toista luokkaa. Käsittääkseni helteisiin tottuu, jos on terve. Asuuhan suomalaisia paljon tropiikin maissa. (Aamulla katsottiin oman lämpömittarimme alhaisin ja korkein mittaus, väli oli n. 70 celciusastetta.)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kalevi,
   Niin tekee. Ukkonen oppi kulkemaan nyt tästä vihdoin. Eilenkin taas iltakymmeneltä alkoi jytinä ja kerran paukahti oikein kunnolla. Ihan säikäytti. Minulla joko muisti pettää tai sitten tänä kesänä on tavanomaista enemmän ukkostanut.   Poista

Kommentoi sinäkin!