2. toukokuuta 2013

Toppatakkivappu

Muistan kävelleeni kymmensenttisessä loskassa ja räntäsateessa pääkaupunkimme linja-autoaseman halki jonakin vappuna vuosikymmeniä sitten. Eilen ulkoillessa untuvatoppatakkikaan ei ollut liikaa. Melkein uskaltaisin sanoa, että eilinen oli kylmin muistamani vappu.

Pariin otteeseen satoi hetken riisiryynin kokoisia rakeita. Lämpöasteita oli toki neljä, mutta ulapalta vapaasti puhaltava pohjoinen puhuri kävi luihin ja ytimiin. Vuoroin paistoi, vuoroin pilveili, ja vesi muutti väriään sävy sävyyn.


Aallot kuljettivat irronneita jäälauttoja ja ruovikkomattoja vasten silta-aukkoja. Siihen ne sitten juuttuivat. Silta-aukkojen ahtauteen. Oli mukava kuunnella puikkoutuneen jään helinäsolinaa. Ja yrittää taltioida sitä kameralla videoklippeihin. Lokit ottivat jäälautoilla ilmaista kyytiä. Ehkä samoin teki kuvan sorsapari, joka pyrähti rantavedestä lentoon. Vesilintuja minä itse asiassa meninkin etsimään.


Vappu ei tässä lähiössä  oikeastaan näkynyt eikä kuulunut juuri millään tavalla. Yksi vappuhuiska näytti eksyneen väärään paikkaan, ojaan. Lumen alta ovat vasta paljastuneet edellisen yhteisöllisen tapahtuman, vuodenvaihteen juhlistamisen merkit, ilotulitteiden ja ulkotulien jäänteet. Kylä odottaa kevätsiivousta. Tuuli näyttää kyllä vievän mennessään kuivat lehdet. Roskat pitää poimia muuten.

On sinivuokkojen aika. Hyvä aika.

10 kommenttia:

 1. Vallan mainioita kuvia. kylmiä vappuja on toisinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Kiitos. Itse asiassa muistan vain yhden todella lämpimän vapun. Nuorempana viileätkin vaput tuntuivat lämpimämmiltä, kun kykeni liikkumaan rivakammin.

   Tänään nuo jäät ovat jo poissa, vain joikkasin poukamissa näkyi hilettä enää. Edelleen oli hyytävä tuuli, vaikka aurinko paistoikin.

   Poista
 2. Lisa, jäiden helinä on kaunista kuultavaa! Vappu oli tosi kylmä. Kävimme mökillä ekaa kertaan syksyn jälkeen, ja koska jäät olivat lähteneet mökkijärvestä ja saatoimme saada vettä, lämmitimme saunan. Ei tehnyt mieli mieli kauaa kökötellä verannalla löylyjen välillä, sillä kylmä tuuli, melkein myrskyinen, puhalsi sienn suoraan järveltä. Kolme vitivalkeaa joutsenta ja yksi harmaa, muita selvästi pienempi, uiskenteli ryhmänä lähellä rantaamme. Miten joutsen voi tähän aikaan olla harmaa poikanen!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Vesimusiikkia. Tuima tuuli vain peitti osan helinän heleydestä. Ilmeisesti kylmää on ollut vähän joka puolella maata.

   Vedet hohkavat kylmää vielä pitkään. En osaa sanoa joutsenesta mitään. Ei luulisi pienen jaksavan muuttomatkaa. Jospa ovat talvehtineet jossakin lähempänä. Luonnosta löytyy aina monta ihmeellistä asiaa...

   Poista
 3. Minullakin on muistissa monta kylmää vappua räntäsateineen. Hienoja kuvia jäiden matkasta, niissä oikein tuntee kevään rajun voiman. En ole koskaan kuullut ääntä, joka jäiden lähdöstä kuuluu, ilmeisesti en ole asunut tarpeeksi lähellä järveä tai en ole kiinniittänyt huomiota, mutta kai sitä on kuvailtu niin hyvin, että luulen osaavani kuvitella, hassua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Vappu saisi olla myöhemmin toukokuussa. :) Maaliskuu oli täällä täyttä pakkastalvea ja tavanomainen vuodenaikojen rytmi on jotenkin sekaisin. Joku on ennustanutkin, että kesä tulee vasta syksyllä.

   Olihan tuo aika merkillistä, että Espanjassa satoi viime viikolla lunta.

   Minäkin oikeastaan ensimmäisen kerran oikein viivyin pitempään kuuntelemassa sulamismusiikkia. Jos olisin nähnyt lintuja, en ehkä olisi kiinnittänyt siihen niin paljon huomiota.

   Jossakin telkkariohjelmassa joskus kuulin, miten eräs mies kertoi merkittävimmän luontokokemuksensa olleen kuusimetsässä neulasiin jäätyneiden sadepisaroiden helinä tuulessa. Tässä oli jotakin samaa tunnelmaa, kun unohtaa sen hyytävän tuulen.

   Poista
 4. Kylmää vappua täälläkin, luntaa ja räntää, loskaa, eikä sää ole oikeastaan parantunut.
  Sinun kuvissasi näkyy sentään joitain sulia kohtia jäässä, täällä sen verran että just ja just sai katiskan veteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Täältä lähtivät jäät "virallisesti" nyt sunnuntaina klo 5.30. Kova tuuli se teki sitten niin äkkiä. Ja eilen aamulla, kun vihdoin aurinko paistoi heti aamulla, piti sitten käydä testaamassa veden lämpötila. Kylmää on.

   Poista
 5. Kuvistasi näkyy jään dramatiikkaa. Vapunpäivä oli melko kaunis täällä, mutta ilma oli kovin viileä. Tänään oli hieman lämpimämpi päivä. Koivut ovat viime päivinä olleet kauniin liilan väriset. varma merkki siitä, että niihin tulee pian hiirenkorvat.
  Terveisin, Olivia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Kahden kauniin ja kirkkaan päivän jälkeen helatorstai on vaihteeksi harmaa täällä. Samaa lilahtavaa sävyä on nähtävissä koivuissa jo myös täällä. Sade jouduttanee hiirenkorvien puhkeamista. Suojaisissa paikoissa kukkivat jo valkovuokot.

   Viime keväänä pupu söi krookukset, nyt ovat tulppaanit tehneet kauppansa. En ole tosin nähnyt syöjää, mutta mikäpä muukaan se olisi voinut olla.   Poista

Kommentoi sinäkin!