7. huhtikuuta 2013

Uutta lunta odotellessa


Lupaa uutta lunta radiossa rannikolle ja keskiseen Suomeen asti. Kai se sade tulee tännekin. Siitähän sanotaan, että se olisi vain vanhan lumen surma. Kaunistaisi vain hetkeksi mustuneet pientareet. Helmikuulla puhuttiin, että tämäntalvinen höttölumi sulaisi aikaisin. Toisin kävi. Ja kylmä kausi tuntuu vain jatkuvan. 

Toistaiseksi melkein kaikki huvennut lumi on haihtunut suoraan ilmaan. Vain suojaisissa, siis tuulettomissa, etelään antavissa paikoissa on ollut lätäköitä. Ne ovat sitten yöpakkasten takia muodostuneet salakavaliksi turmanloukuiksi. Parina päivänä ei ollut asiaa edes takapihalle normaalireittiä pitkin. Aurinko kun porottaa mahdolliset hiekat jään sisään.

Kaupunki on yrittänyt pitää jäälatuja kunnossa, koska hiihtäjiä on riittänyt. Pohjoiseen menee muistaakseni ainakin kuusi latua rinnakkain. Tosin vain yksi oli eilen enää sellainen, että tavallisen levyinen suksi mahtui siinä liukumaan. Omassa vauhdissani se ei haittaa. Hankikannosta ei voi puhua edelleenkään. Muutama aste nollan yläpuolella ei riitä saamaan kunnon suojasäätä aikaiseksi.

Kävelyteiltä löytyisi jo reilusti sulia reittejä, mutta liikenteen pöly vaikeuttaa hengitystä. Jos voi valita, valitsee mieluummin jäälakeuden, vaikka siellä pohjoistuuli pureekin posket punaisiksi. Tietyömaa on arkisin varsinainen pöly-ja melupesä. Sieltä kannattaa pysyä poissa.


Suosaaren Kelloselän puoleisesta päästä löytyi erään polunpäästä kaksi vanhaa siltaa. Asiaa sen paremmin tutkimatta veikkaisin, että ne ovat olleet ko. paikassa 60-luvun puolivälistä saakka. Ne vaikuttivat olevan samaa mallia kuin Riistaveden silta. Olihan se erikoinen löytö linturetkellä. Olin jo toivonut näkeväni joutsenia, mutta vanhan läppäsillan kohdalla oleva vähäinen sula oli kerännyt vain työmaalta karanneita roskia.Kevättä tekee kuitenkin koko ajan. Pihakiveys on jo sula, lapsilla näkyy olevan jo polkupyörät käytössä. Isommilla mopot ja moottoripyörät. Mustanmerenruusut ovat jo viiden sentin korkuisia.

Ehkä olisi pitänyt otsikoida: Lämpöaaltoa  odotellessa.

13 kommenttia:

 1. Ei hätiä mitiä. Täällä saaristossa jo paistelee aurinko räntäseulan suunnattua matka Savoon, mutta ehkä ei Kuopion korkeudelle, vaikka mistäpä tuon tietää. Mistäs Mustanmeren mukuloita saa ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Ei täällä ole vieläkään satanut. Pakkasta näkyy olevan kuusi astetta vielä yhdeksän jälkeen.

   Mustamerenruusun mukuloita sanoisin kävyiksi. En tiedä, mistä niitä saa ostaa, koska omani olen saanut aikoinaan äidiltä ja yhdeltä kollegalta. Luulisi niitä jossakin olevan myynnissäkin.

   Poista
 2. ps. kirjoitusvihre oli tahaton.

  VastaaPoista
 3. Täällä ei tullut lunta, tuli räntää. Aamulenkillä hyytävä tuuli puhalsi selkään, olisi pitänyt pukea villapaita vielä takin alle. :((
  Kenkien liukuesteet sai onneksi jo jättää pois, eikä pölystä ollut täällä tietoakaan. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosina,
   Kovin on tuulista nykyisin. Ikkunasta katsellen sää saattaa vaikuttaa loistavalta ulkoilusäältä, mutta tuulella on viima löytää tiensä monenkin vaatekerroksen alle.

   Ihan toivoisin jo sadetta tännekin pölyjen takia. Kaikki aikanaan.

   Poista
 4. Ensimmäisissä sulissa on jotain tavattoman mieltä nostattavaa, siinä jo tuntee kevään tuoksunkin. Ah polkupyörät, ja kohta pikkukengät! Muistan kun lapsena saatiin aina vappuna aloittaa polvisukkakausi, heh, kyllä sitä vaan odotettiinkin ja sitten oltiin polvet tunnottomina ja huulet sinisinä kun kerran oli melkein kesä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Juuri niin. Kai siinä karaistui. Sitä tuli lapsena ja nuorena pukeuduttua kalenterin mukaan. Nyt ei ole vielä edes kevät, koska vrk:n keskilämpötila ei ole ylittänyt nollaa missään päin Suomea. Ennustin jäiden lähdönkin ihan liian aikaiseksi.

   Muistan yhden juhannuksenkin, jolloin oli lämmintä vain neljä astetta. Ei kai tämä ihan merkillinen kevät ole.

   Poista
 5. Aika mukavasti löytyy täältäkin jo sulia kohtia.
  Tänään sataa räväytti muutamia senttejä uutta lunta, osa lumesta haihtui samantien, mutta lumi ja jäätikkö kohdillahan näkyy.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liplatus,
   Tänään saanemme tännekin lunta, luvassa on. Saa nähdä, tuleeko lumena vai räntänä.

   Jonakin vuonna olen kuvannut pihan ensimmäisen sinivuokon jo aprillipäivänä. Tänä vuonna en ole nähnyt vielä edes pajunkissoja. Tosin liikkuminenkin on vähentynyt. Kaikenlaista kremppaa riittää.

   Poista
 6. Illalla ja yöllä satoi sekä räntää että muutama sentti lunta. Aamuaurinko lämmitti, mutta nyt taivas on taas pilvessä. Tuntuu että lumisade tai räntä poisti pahimmat pölyt ilmasta, ainakin tilapäisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Sääennuste muuttui päivän mittaan. Tänne saamme odottaa puhdistavaa sadetta tulevana yönä (tod.näk. 40%) tai ehkä vasta loppuviikosta. Olisin niin toivonut pientä puhdistavaa sadetta.

   Poista
 7. Kevät on tullut tänne etelään. Kävelymatkan päässä kukoistaa iso ryhmä sinivuokkoja hieman kadulta sivussa. Toivottavasti vain ne huomaavat kukat, jotka jättävät ne paikalleen kukoistamaan. Kevät on tullut siksikin - onhan - että mies vaihtoi juuri kesärenkaat autoon. Hyvää vointia ja kuvausretkiä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Viikossa täälläkin loppuivat jäähiihtokelit. Ei tullutkaan uutta lunta, vaan räntää ja vettä vuorotellen. Sininen taivas katosi.

   Tänään näkyvät puhdistavan hiekkoja kadultamme. Keskustan katupuhdistus jäi viikonlopuna vajaaksi, koska joissakin paikoin kaduilla oli vielä 20 cm jäätä. Kesärenkaat on nyt kuitenkin jo autossa, koska ei ole pakollisia aamulähtöjä. Ei siis haittaa, vaikka yöpakkasia vielä varmaan tulee.

   Poista

Kommentoi sinäkin!