Viime heinäkuussa omat hammaslääkärini olivat lomalla ja olisin tarvinnut hoitoa. Jouduin menemään vieraisiin. Se maksoi mielestäni liikaa ja päätin siltä istumalta kokeilla, joko eläkeläisenä pääsisin julkisen hammashoidon puolen vuoden jonoon.
Ensimmäinen kutsu tuli kirjeitse suuhygienistille, joka täytti tietokoneelle perustietoni, jotka olisivat olleet valmiina terveyskeskuksen puolella. Hän tutki kalliiksi käyneen hammaskalustoni, otti jostakin syystä kaksi röntgenkuvaa, varasi ajan hammaslääkärille ja uuden ajan suuhygienistille tarvittavaa hoitoa varten.
Hammaslääkäri tutki hampaistoni ja totesi, että ei siinä ole mitään hoidettavaa. Paitsi em. puhdistaminen. Tulosyyksi olin ilmoittanut purentaongelmat. Hammaslääkärin silmissä purentani oli ihan hyvä. Purentakiskokin kuulemma istui napakasti. Uskalsin olla eri mieltä. Kysyinkin, miksi minä sitten yleensä olin siellä. Sain kuulla, että resurssipulan vuoksi he pystyvät tarjoamaan vain hammaskiven poiston kerran kahdessa vuodessa. Ja tietenkin välittömän hoidon johonkin akuuttiin hammasongelmaan. Purentani kanssa saisin mennä takaisin sinne mistä olin tullutkin.
Kolmas reissu oli sitten suuhygienistille. Hän oli erittäin taitava ja ystävällinen. Tiesin, että ultraäänipuhdistuskaan ei olisi kivuton. Ehkä hän sen vuoksi ehdotti, että ko. toimenpide tehtäisiin kahdella eri kerralla. Pyysin, että vihdoinkin tehtäisiin jotakin eikä aina vain siirrettäisi asioita tuonnemmaksi. No, tekihän se kipeää, mutta kestin sen kuin nainen vain voi. Ihan hiukkasen tekivät kipeää myös kaikki laskut, jotka tästä tutustumiskierroksesta lankesivat maksettaviksi. Yhteissumma oli melkein 80 euroa. En enää ihmettele, miten sinne on niin vaikea päästä. Liian paljon päällekkäistä työtä. Ja ajan tuhraantumista toimimattomiin ohjelmistoihin.
Ennen kuin asettauduin piinapenkkiin, hoitohuoneen ovella käytiin seuraava lyhyt keskustelu:
"Anteeksi, pelittääkö sulla?"
" Ei pelitä."
" Ehkä se myöhemmin pöivällä taas pelittää."
Eipä rohkaise tämäkään kertomus tarjoutumaan julkisen puolen hammashoitojonojen tukkeeksi. Lohdullista on vain se, että oma hammaslääkäri ei ole iänkaiken lomalla, vai mitä Liisa? En minäkään tykkää ultraäänen kirskunnasta, mutta 8 kk:n välein kun käyn hammashoitajalla, pääsen melko vähällä. Ikeniin se ottaa ja niitä pyydän puuduttamaan geelillä. Niin sen kestää miten kuten. Ja kun Kela pienentää korvauksiaan taas, saa nähdä tuleeko mitään takaisin. Mutta omien hampaiden puolesta sitä yrittää vaikka mitä.
VastaaPoistaEllinoora,
PoistaOlisinpa tiennyt, että sellaista geeliä on olemassa. Huomenna on jokin maaginen päivä Kela-korvauksissa ainakin lääkkeiden osalta. Hammashoito tämän kokemuksen perusteella tulee halvemmaksi yksityispuolella eikä tarvitse yhden asian vuoksi käydä montaa kertaa. Palaan kiltisti takaisin...
Olen käynyt koko Jokelassa asutun ajan kunnallisessa eli nyt 6 vuotta. Meillä pääsee päivistykseen samana päivänä ja normaalisti
VastaaPoista2-3 kk sisällä. MUTTA sama homma täällä. Kävin viime viikolla hammaslääkärillä joka kävi hampaat läpi, merkkasi paikattavat otti sivukuvat ja antoi ajan suuhygienistille ja samalla sitten itselleen ajan paikkaamista varten. Maksaa se tämäkin monen kertaiset käynnit. Samaa juuri juteltiin siitä, että ei ihme jos kestää. Ennen yksityisellä ei ollut edes apulaista ja hoiti koko purukaluston kerralla kuntoon. Onneksi minulla on aina ollut hyvät hampaat, nyt oli kuulemma ienrajassa pari pientä reikää jotka sitten paikataan kunhan olen kierroksen tehnyt.En tiedä miksi jotkut sanovat, että paikkaaminen ja hammaskiven poisto sattuu....siitä en tiedä mitään. =DD
KooTee,
PoistaKateeksi käy hyvä hammaskalustosi. Geeneillä on varmaankin jotakin tekemistä sen kanssa. Mikä ihmeen systeemi tämä erikseen tarkastus- ja hoitokäynnit oikein on? En ymmärrä. Vai lasketaanko tehokkuus käyntimaksujen määrällä eikä potilasmäärällä? Luuliin, että tämä kummallinen kierros olisi poikkeus. Se taitaa olla sääntö.
Kyllä täälläkin päivystykseen pääsee samana päivänä, paitsi viikonloppuna päivystävät yksityiset.
Tuo käytävän kello pläjäytti mieleeni monenmoisia muistoja. Työsarallani tuli vastaavanlaista katsottua yön tunteina kerran jos toisenkin ja hiljaisuudessa kuuli sen minuutin välein tulevat rapsahdukset.
VastaaPoistaTietokeneaika ei noin vain tehnyt lisää sujuvuutta terveydenhuoltoon, eikä poistanut päällekkäisyyksiä, vaikka niin piti. Ohjelmat takkuaa ja yhdeydet reistaa. Itse olen joutunut koko aikuisaikana käyttämään yksityistä hammaslääkäripalvelua. Nyt muuton takia uuden etsiminen on kesken, kunnalliseen on yli puolen vuoden odotus, listalla olen, mutta perun, mikäli muualle pääsee.
Aimarii,
PoistaOdottavan aika on pitkä. Tietotekniikka tuntuu reistailevan jatkuvasti. Siihen vain siirrytään kaikessa hyvässä uskossa.
Yksityishammaslääkärillä olen minäkin käynyt aina tätä ennen. Kansakouluaikana ei tehty muistaakseni muuta kuin poistettiin hampaita.
Yksi muisto lapsuusajan hammaslääkärireissusta on jäänyt mieleen. Istuimme odotushuoneessa ja tätini lohkaisi, että eikö olisikin kätevää, jos olisi tekohampaat. Ei tarvitsisi itse tulla ollenkaan hammaslääkärille, lähettäisi vain hampaat postissa. Eihän se niin mene, mutta lapsen mieleen tuollainen leikinlasku jäi.
Huh huh!
VastaaPoistaHélène,
PoistaNoin minä juuri huokasin, kun pääsin ulos ovesta. Taitavat asiat olla siellä paremmin.
Olipa karua kertomaa! Tämä vaan vahvistaa kauhuani hammaslääkäriin menoa kohtaan yleensäkin. Siskollani on ollut samantapaisia huonoja kokemuksia. Vaan pakko kai on joskus mennä. Pelottelevat seuraamuksilla, jos hampaita ei hoidata.
VastaaPoistaLaila,
PoistaHammaslääkäripelko on varmaankin aika yleistä minun ikäluokassani. Kirjoituksellani ei ollut tarkoitus pelotella ketään millään tavalla, vaan osoittaa systeemin kummalliset koukerot.
Hampaat on ehdottomasti hoidettava, koska monien tutkimusten mukaan suun terveydellä on yhteys moniin sairauksiin. Esim. ennen syöpähoitoja ja keinonivelleikkauksia hampaisto hoidetaan kuntoon.
Toissavuonna pääsin samana päivänä julkiseen (ensimmäistä kertaa) särkevän hampaan kanssa. Itse asiassa se oli ensimmäinen hammasssärkyni, joten vähän pelkäsin, olinko varatessani liioitellut. Juurihoitohan siitä sitten tarvittiin, joten minä pääsin nopeasti oikeaan jonoon ja muutaman kerran jälkeen asia oli hoidossa. Nyt pitäisi yrittää tarkastukseen. Pääsenköhän...
VastaaPoistamm,
PoistaEt varmaankaan liioitellut, koska juurihoitoon jouduit. Luuslisin, että jo kirjoilla olevat pääsevät tarkastukseen lyhemmällä jonotuksella kuin uudet asiakkaat. Tai sitten eivät.
Vielä: Olen kaivannut blogiasi.
PoistaTänään vilkaisin omiani (vanhoja) ja kaikki oli muuttunut. En tuntenut niitä omikseni, normaalilla www.-linkillä avautuu vain valkoinen sivu ainakin minulla, ääkköset ja kyrilliset kirjaimet ovat hukassa...
En ole ikinä mennyt julkisen etanahihnalle.
VastaaPoistaNiettä terveisiä vain Keilatalon hammaslääkäreille.
VastaaPoistaKalevi,
PoistaOnpa nyt kokeiltu sekin tie. Taitaa kuitenkin olla niin, että hammashoito maksaa suunnilleen saman verran molemmilla. Yksityispuolella matkakuluja tullee vähemmän.
Uusien hammaslääkärien koulutus K:ssa alkoi juuri toistamiseen. Jospa heitä sitten riittäisi paremmin.
Ei ole omakohtaisia kokemuksia julkisesta hammashoidosta, mutta olen havainnut, että terveyskeskuksemme hammaslääkärin vastaanottotiloissa aina on paljon potilaita.
VastaaPoistaJäin miettimään, mitä pelittää-verbi tarkoittaa. Sanavarastoni loppui;). Onko se paikallinen muunnos pelottaa-sanasta?
Hyvää sunnuntaita!
Olivia,
PoistaHammaslääkäreille riittää töitä sekä julkisella että yksityisellä puolella ainakin siellä ruuhka-Suomessa.
Pelittää tarkoittaa ´toimia´, kun puhutaan näistä yhteensopivista tai -sopimattomista tietokoneohjelmistoista ja pätkivistä yhteyksistä.
Hyvää sunnuntaita sinnekin!
liisa
VastaaPoistaHammaslääkärikoulutus lopetettiin 90-luvun laman aikana Ossi Lindqvistin rehtoriaikana. Kyseessähän oli kustannusleikkaus. Kalusto lähetettiin Karjalaan. Hammaslääkäreiksi opiskeleville ei muka löytynyt riittävästi orientoitumispaikkoja Pohjois-Savosta eikä varsinkaan Kuopiosta. Saattoi olla niinkin. Puhuttiin, että osa hammaslääkäreiksi opiskelevista joutui sen takia tukeutumaan kesällä sosiaalitoimiston äyreihin. Nykyinen Kuopion hammas taitaa olla Oulun yliopiston etäispääte. Turussa on myös hammaslääkärikoulutusta.
Kalevi,
PoistaOlen seurannut tilannetta vain päivälehdestä. Kovin on kehuttu viimeisen päälle olevia laitteistoja. Eli nyt on rahaa riittänyt. Tuolloin muuten monen muunkin alan opiskelija sai kesällä sosiaalitoimistosta rahaa. Nythän sote-rahat ovat kiven takana ihan hädänalaisillekin. Alkoiko alamäki sosiaali- ja terveyspuolen yhdistämisestä, olen joskus miettinyt sitäkin.