26. heinäkuuta 2012

Kesäbongauksia


Kuntopyörä on asetettu siten, että polkiessa voin katsella ulos ikkunasta. On se käpytikka edelleen hollilla, vaikka rastaat hätyyttelevät sitä. Oravakin on pari kertaa uskaltanut syöksyä katulyhtytolpalta toiselle. Aamuisin tai iltaisin. Päivällä on ollut niin kova meteli, että itsekin mielisin pihan kaivaustyön ääniä pakoon. Viimeistään illalla on sadekuuro huuhdellut työn jälkiä ja se sama(?) rastas käynyt sateen jälkeen kuivattelemassa itsensä tuossa kaapelin päällä. Ei käy aika pitkäksi.

Västäräkit käyvät kylpemässä naapuripihan vesialtaassa. Olisi meilläkin sadevettä pari sangollista pihassa. Niissä en ole kylpijöitä nähnyt. Ilmeisesti veden pitäisi olla virtaavaa, elävää. 

Yhtenä aamuna huomasin jäniksen istuvan etupihan kukkapenkin takana. Kuvasin sen ensin ikkunan läpi ja sitten hiivin ulos. Halusin tietenkin paremman kuvan. Hetken jänis luuli olevansa piilossa, vaikka korvat näkyivät pensaan takaa. Kohta se loikki aidan alitse naapurin puolelle.


Kun en näe kyllin kauaksi eikä minulla ole mitään objektiivejakaan, olen alkanut katsoa entistä lähemmäksi. Mitä matalammalle kyykistyn, sitä enemmän näkyy vilskettä. Samassa karhuputken kukinnossa saattaa olla kymmenenkin erilaista hyönteistä. Karhunputkia kuvatessa ei onneksi tarvitse kyykistyä.


Laituri on uudelleen osin veden alla. Vesi on pysynyt viileänä koko kesän. Hellekesinä piti käydä parikin kertaa päivässä vesikävelemässä. Muutaman kerran olen käynyt laiturilla tarkistamassa, ovatko sorsat ja uikut kokonaan hylänneet nämä rannat. Eivät sentään.


Vesiliikenne on ollut melko hiljaista tänä kesänä. Tukkilauttoja on kulkenut muutama ja pari kertaa jokin risteilyalus. Liikkuminen on sen verran vaivalloista, etten nykyisin edes yritä sännätä rantaa ottamaan niistä kuvia. Ehkä erikoisin kesäbongaus on ollut lähellä oleva vesiposti, johon oli ripustettu kaksi muovipussillista vessapaperirullia.   

Vaihdoimme mieheni kanssa istumapaikkoja keittiössä. Nyt se näyttää minusta keskeneräisenäkin  valmiilta. Istun nimittäin selin etuseinättömiin laatikoihin ja ovettomaan kaappiin. Konstit on monet sano...

Lämmintä kesää kaikille! On tätä jo ehditty odottaakin.

12 kommenttia:

 1. Kyl on tosiaan, vaikka minkälaista ötökkää tuossa ekassa kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia,
   En tunnista niitä kaikkia. Hyvin ovat sopuisia.

   Poista
 2. Liisa, meidän laiturimme on jo päässyt veden alta. Eilen kun saavuimme mökille, uiskenteli jokin vesilintu (sorsaa pienempi) monine poikasineen rantakaislikossa. Näky oli mitä herttaisin. Ihmeen kesyiltäkin vaikuttivat, ei ollut kiireen kierää siirtyä katseiltamme piiloon. Annoimme niiden olla rauhassa, emmekä menneet laiturille häiritsemään. Myöhemmin ymmärsimme, että koko katras oli käynyt mustikoita napsimassa pihastamme ja oli tainnut maittaakin, sillä puolet laiturista oli tummia kakkaläjiä täynnä. Jynssäsin niitä pois pitkän aikaa, mutta mustikoiden sininen väri oli jo imeytynyt puuhun täpliksi. Nyt ei olla kavereita tipien kanssa. Laiturilla kököttää punainen vesiämpäri ja sen laidan yli kurkistaa isonokkainen kuuppa. Toivottavasti ymmärtävät yskän ja käyvät muualla mustikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Juuri tuosta tietää mustikoiden kypsyneen. Puu kyllä imaisee äkkiä marjan kuin marjan värit.

   Ovatko ymmärtäneet pysyä loitommalla?

   En muuten näin lämmintä säät kuin tänään oli toivonut. Kesän kuumin päivä. Huominen näyttää vielä kuumemmalta.

   Poista
 3. Varsinaisen eläintarhan olet löytänyt karhunputkesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Noista löytyy yleensä aina vaikka mitä. Perhosia ei juuti näy. Surenkorentoja liikkuu, mutta eivät suostu poseeraamaan kten sinulle.

   Poista
 4. Todellakin nyt kannattaisi katsella siitä silmientasolta alaspäin, siellä sitä vipinää onkin. Karhunputkilla on melkoinen ruuhka. Osaat nähdä ja huomioida pientä elämää ympärilläsi, se niin monelta jää kokonaan huomaamatta. Oikein hyvää kesäisten päivien jatkoa edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiitsa,
   Juuri niin. Samalla kun katsoo, mihin jalkansa asettaa saattaa havaita vaikka mitä liikettä. Hepokattejakin.

   Nyt on ollut pari hiukkasen liian kuumaa päivää äkkiseltään. Ja ukkonen jylläsi viime yönä.

   Poista
 5. Tänä kesänä on melko lailla hyönteisiä liikkeellä. Löysit hyvän valikoiman hyönteisiä karhunputken kukasta. Meillä on jäniksiä sekä kaupunkiasunnon pihassa että maalla. Maalla näen yhden tai kaksi jänistä melko säännöllisesti aamuisin ja iltaisin, kun ne etsivät ruokaa keittiön ikkunasta näkyvältä pellolta. Ehkä sinunkin jäniksesi ilmestyy paikalle useamman kerran.

  Hyviä kesäpäiviä ja hyvää viikonloppua. Terveisiä helteisestä Helsingistä ja Länsi-Uudeltamaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Olin viikonlopun maalla ja näin siellä apilaa popsivan jäniksen. Ja pääskysen pesän matalalla. Muuten matkan varrella koivut näyttivät syksyisiltä keltaisine lehtineen. Jos ei kuivuus, niin sitten liika märkyys on kai sen aiheuttanut.

   Oli todella kuuma viikonloppu. Varmaan sielläkin.

   Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!

   Poista
 6. Liisa, ämpäri on ainakin toistaiseksi pitänyt kakkijat loitolla. Konstia näyttää käyttävän yksi jos toinenkin mökkeilijä järvellämme. Eräälle laiturille on täksi kesäksi ilmestynyt taidokkaasti muotoiltu kurki. Ehkä silläkin on vartijan rooli.

  Täällä oli viime yönä ja toissa yönä kova ukkonen. Se jytisti ihan päällä, ja taas kerran olin tyytyväinen, että asumme kerrostalossa kaupungissa. Lapsuuden ukkoset maalla pistivät joskus säleiksi suuria puita ympäriltä ja kalliot kaikuivat jyrinöistä. Koskaan ei voinut olla varma, milloin salama iskee suureen pihakoivuun, joka kasvoi vain kolmen metrin päässä talosta. Se samainen koivu kohoaa vieläkin kokonaisena kohti taivasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Samanlaisia kokemuksia ja muistoja lapsuuden ukkosista. Kerran tuli pallosalama sisälle, irrotti viemärin, meni jostakin ulos ja sytytti aitan seinän palamaan. Olen joskus muinoin kirjoittanut siitä postauksenkin tähän blogiin.

   Olen reissussa ja vielä ollut helteen kourissa tänä päivänä. Luultaasti täälläkin kuumuus ja tukahduttava kosteus paksuine autereineen päättyy rajuilmaan. Tällaiset äkkitroopiset yöt vievät minulta unen ja sen myötä voimat myös.

   Poista

Kommentoi sinäkin!