1. kesäkuuta 2012

Suvi suloinen


Hetken jo luulin, ettei ketään lähipiiriin kuuluvaa juhlittaisi valmistumisen vuoksi tämän vuoden koulujen päätöspäivänä. Ei tarvinnut kuin eilen poiketa lähikaupassa, niin tapasin erään tutun kiireisen äidin, joka valmisteli kuopuksensa lakkiaisia. Ja sitten löytyi toinenkin. En vain ole ehtinyt lukea nimilistoja lehdistä.

Onnea näin tulppaanien kera jokaiselle koulutyönsä päättäneelle ja juhlamieltä huomenna, satoi tai paistoi. Kaikille isoille ja varsinkin pienille koululaisille. Olette juhlanne ja lomanne ansainneet, niin opettajat kuin oppilaat.

En muista enää, minä vuonna suvivirren laulaminen koulujen kevätjuhlissa kyseenalaistettiin. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu. Kaikilla maailman kielillä ja laululavoilla.


Jo joutui armas aika ja suvi suloinen on paljon enemmän kuin vain virsi. Se on käsite ainakin oman ikäluokkani kollektiivisessa muistissa siitä hetkestä, jolloin alkoi palavasti odotettu kesäloma. Toi se kesä tulleessaan sitten mitä tahansa.

Hätä keksii keinonsa. Täällä eräs koulu siirsi kevätkirkkonsa ulkotiloihin, pesäpallostadionille. Tilaisuus oli kaikille avoin. Näin jokainen sai laulaa sydämensä kyllyydestä kaunista virttä tai jäädä joukosta pois. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää. Sinne olisin halunnut mennä, jos se olisi ollut mahdollista.

Itselleni koulun kevätjuhlaa edelleen symboloi Tuuterin puku ja Kesäillan valssi erilaisina versioina unohtamatta Gaudeamus igiturta. Sitä paitsi kansallispuku vaikuttaa kutistuneen, vaikka en ole edes pessyt tai pesettänyt sitä.

Edit. 2.6.2012

Lisää suvivirsiasiaa täällä HS:n kolumnissa.
Edit 10.6.2012
Ja täällä kauempaa katsellen.


Samalla ilmoitan, että en ole poistanut lukijaraatia enkä muuttanut blogini osoitetta itse. Sama ilmiö näkyy monissa muissakin blogeissa. Jotakin merkillistä on menossa Bloggerin blogeissa. Minä en vain ymmärrä mitä. Onko tämä blogialusta muuttumassa maksulliseksi? Tuntuu vain ikävältä, että itse ei pääse vaihtamaan oman bloginsa asetuksia haluamikseen. Onko siis aika kiittää ja väistyä muualle? Ehdotuksia? Neuvoja?

19 kommenttia:

  1. En myöskään ymmärrä tuota Suvivirrestä nostettua hälyä. Voihan sitä olla laulamatta jos ei sovi omaan ajatusmaailmaan. Minullekkin se on aina ollut ennemminkin kesän alkulaulu, kuin varsinainen virsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiitsa,
      Asia tuntuu nykyisin nousevan uutiseksi joka kevät. Kannattaa lukea ajatuksella ääneen tuon virren sanat, En löydä niistä ketään loukkaavaa sanomaa.

      Poista
  2. Tyttäreni on helsinkiläisessä peruskoulussa opettajana, ja hän kertoi, ettei heidän koulussaan lauleta Suvivirttä, koska oppilaissa on niin paljon maahanmuuttajia. Minusta se on sääli, sillä sehän on tämän maan koulujen tapa, johon kotoutuvat voisivat mielestäni hyvin tutustua. Ei pakolla tietenkään, mutta monella ei ole mitään sitä vastaankaan, vaikkei se oman uskontokunnan mukaista olekaan. Lauluhan on ennen kaikkea riemulaulu kesän ja vapauden tulolle. Sääli, jos se lapsilta riistetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iines,
      Olen samaa mieltä kanssasi. Voidaanko puhua kotouttamisesta suomalaiseen yhteiskuntaan, jos vastaavista yhteiskuntaamme kannattelevista perineteistä ja tavoista luovutaan maahanmuuttajien takia, Eikö koko kototuttaminen käänny silloin päälaelleen?

      Kaikenlainen pakottaminen on pahasta. Jos tässä ei olekaan kyse virren sanomasta, vaan siitä, että ko.laulu on virsi. Virsi-sanalla taitaa olla huono kaiku. Toisaalta virsilevyjä ilmestyy koko ajan uusia. Ristiriitaista ja niin sirpaloitunutta aikaa elämme.

      PS. Iines, osaatko sanoa, miten saan muutetuksi blogin uudeksi muuttuneen osoitteen liisanjutut.blogspot.fi entisen liisanjutut.blogspot.com -tilalle? Ilmeisesti sen vuoksi yuo lukijakädjetti ei näy. Vai näkyykö se esimerkiksi sinulle.

      Itse en ole muuttanut osoitetta. Kaiken on tehnyt Google enkä taida kohta saada hallita omaa blogiani mitenkään. Toinen ongelma on tässä kommenttiosiossa: en osaa laittaa komentoijien pukkukuvia näkymään. Osaisitko neuvoa?

      Poista
  3. Minäkin olen ihmetellyt suvivirsi-kohua. Kuulin radiosta, että sen tilalle on tullut suvilaulu. Onkohan suvilaulussa sama sävel ja uudet sanat, vai mistä on kysymys? Suomen ruotsinkielisissä kouluissa lauletaan vielä Den blomstertid nu kommer, eikä sen tilalle ole sepitetty uutta laulua. Toivottavasti suvivirsi ja Den blomstertid... lauletaan monessa koulussa tulevina vuosinakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivia,
      No onhan tämän asian jokavuotinen vatvominen jotenkin kohtuutonta. Johtuuko se tiedotusvälineiden uutisten täyttämisestä?

      Olinkin unohtanut tuon suvilaulun, vaikka muistan siitä joskus kirjoittaneenikin. Kai niitä uusia sanotuksia on useampi. Nyt ainakin on jo väännökset savoksi ja stadiksi.

      Kuuntelin Kampin kappelin käyttöönsiunaamistilaisuuden lauluja äsken telkkarista ja lauloinpa mukana tätäkin laulua: Kesäpäivä Kangasalla

      Kesäpäivä Kangasalla

      Melody: Gabriel Linsen (1838-1914)
      Lyrics: Z. Topelius;
      Translated into Finnish by P.J. Hannikainen

      Mä oksalla ylimmällä oon Harjulan seljänteen;
      niin kauas kuin silmä siintää, näen järviä lahtineen.
      Kas, Längelmävesi tuolla vöin hopeisin hohtelee,
      ja Roineen armaiset aallot sen rantoja hyväelee,
      ja Roineen armaiset aallot sen rantoja hyväelee.

      Mä vain olen lintu pieni, ja siipeni heikot on;
      vaan oisinko uljas kotka, niin nousisin lentohon
      ja nousisin taivoon asti luo Jumalan istuimen
      ja nöyrin, hartahin mielin, näin laulaisin rukoellen,
      ja nöyrin, hartahin mielin, näin laulaisin rukoellen:

      Oi taivahan pyhä Herra, sä isäimme armias!
      Ah, kuink' on sun maasi kaunis, kuink' ihana taivahas!
      Sä järveimme säikkyellä suo lempemme tulta vaan!
      Oi Herra, intoa anna ain' maatamme rakastamaan!
      Oi Herra, intoa anna ain' maatamme rakastamaan!

      Jos jatkamme samaan malliin, niin eikö tuonkin sanat pitäisi muuttaa?

      Poista
    2. No, kävipä hauskasti! Minäkin kuuntelin lauluja ja seurasin Kampin kappelin siunaamistilaisuutta telkkarista ja samalla mietin, kuunteleeko Liisa lauluja. Kappeli on 10 minuutin bussimatkan päässä kodistamme. Olen katsellut kappelia ulkoapäin rakennusvaiheen aikana. Aluksi se tuntui oudon näköiseltä, mutta nyt silmä on tottunut siihen. Luonnonmateriaali eli leppäpuu on kaunista.

      Kesäpäivä Kangasalla, ruots. Jag gungar i högsta grenen, on tuttu kansakoulun laulutunneilta. Toivottasti kukaan ei keksi muuttaa tekstiä. En muistanut, että laulun säveltäjä oli Gabriel Linsén, jonka lempinimen "Gabbe Linsén" näin anopin vanhojen porvoolaissukulaisten kirjeissä. Gabbe kai oli aikanaan merkittävä musiikkimies kotikaupungissaan.
      Terveisin ja hyvää sunnuntaita toivottaen,
      "Olivia"

      Poista
    3. Olivia,
      Asuin siinä Kampinkadulla 60-luvulla. On se kovasti muuttunut niinkuin kaikki koko ajan muuttuu. Televisiosta ei saanut oikein käsitystä rakennuksen koosta, joten kai se on joskus käytävä katsomassa ihan paikan päällä. Nuorena Helsingin reissut eivät tuntuneet missään, nyt on harkinnan paikka, jaksaako lähteä.

      Vanhoja lauluja ja virsiä sovitetaan uudestaan. Kai se on paljon kiinni musiikinopettajasta, millaisia lauluja kouluissa laulatetaan. Tuon laulun osaan vieläkin ulkoa.

      Onko sinulla tallella paljon vanhoja kirjeitä? Ne ovat mielenkiintoista ajankuvaa.

      Poista
    4. Hiljaisuuden kappeli on korkea, tynnyrinmuotoinen. Sen takana on iso Scandic-hotelli, joka on paljon isompi, mutta kyllä kappeli näkyy erittäin hyvin. Toivottavasti pääset joskus katsomaan kappelia. Asuin 60-luvulla Kampin lähellä eri osoitteissa ja olen voinut seurata alueen muuttumista.

      Appivanhemmiltani jäi valtava määrä vanhoja kirjeitä, valokuvia y.m. Heidän lapsensa antoivat minulle tehtäväksi käydä läpi paperiaineisto. Kokosin aineiston perhearkistoksi (monta hyllymetriä arkistokoteloita). Kirjeiden kautta tutustuin elämään Viipurissa, Porvoossa, Helsingissä, Turun saaristossa ja Tukholmassa jne. 1800-luvun loppupuolella ja myöhemmin. Tähän mennessä yksi ruotsalainen sukututkija on tutustunut parin sukulaisen vaiheisiin kirjeiden avulla. V. 2008 kälyni ja minä järjestimme arkistoaineiston y.m. näyttelyn suvun nuoremmille jäsenille. Arkisto ei ole täällä kaupungissa vaan appivanhempien talossa, joka on mieheni ja hänen veljensä hallussa. Käymme siellä usein, joten voin piipahtaa arkistohuoneessa milloin haluan.

      Poista
    5. Olivia,
      Oi, tuossahan olisi materiaalia moneen kirjaan. Onpa sinulla siellä oikein sukututkijan aarrekammio. Ehkä olet jo avannut menneen ajan maailmaa myös kirjoittamalla.

      Poista
    6. Liisa, olet oikeassa. Arkisto on aarrekammio, mutta olen kirjoittanut hyvin vähän toistaiseksi. Aineiston kokoaminen ja luettelointi vaativat valtavasti aikaa, mutta vuosi sitten siirsin vihdoin koko aineiston pieneen huoneeseen, joten nyt voisin jo harkita kirjoittamista.

      Poista
  4. On vaikea käsittää tuota kohua suvivirrestä. Asun Saksassa ja olen alakoulun-/erityisopettaja (nyt eläkeläinen). Meidän koulussa on nyt lähes puolet uusia tai 2.polven migrantteja, myös muslimeja. Uskonnonopetusta en tässä yhteydessä selvitä.Juhlat vietetään niin kuin tapana on. Adventtiaikana esim. on tapana kerääntyä maanantaiaamuisin yhteislaulutilaisuuteen ja kristillisiä joululauluja harjoitellaan luokanopetuksessa. Kenellekään siitä ei ole ongelmaa, päin vastoin, muslimilapset laulavat antaumuksella ja tykkäävät joulusta. Äidit osallistuvat koulun kristillisten (esim. enkeleitten) joulukoristeluitten askarteluun, toivovat jopa, että adventtiaikana vietetään oman luokan puitteissa viihtyisä iltapäivä kynttilöitten valossa, kahvin/mehujen ja kakkujen kanssa. Nämä lapset saavat sitten puolestaan vapaapäivän omian suurten juhliensa kuten bayram viettoon.Maassa maan tavalla. Siis missä suomalaisilla on ongelma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi,
      Kiitos kommentistasi, jossa kerrot sikäläisistä tavoista. Siis juhlat vietetään niinkuin tapana on. Eli maassa maan tavalla.

      Suomalaisilla on kai tämä myyttinen itsetunto-ongelma, mitä meistä ajatellaan maailmalla. Pyritään miellyttämään kaikkia maahanmuuttajia ja luovutaan miellyttämisen nimissä omista tavoista ja perinteistä. En minä tähän muuta selitystä keksi.

      Jos kuvittelee tilanteen, että suomalainen muuttaisi esimerkiksi johonkin Keski-Aasian maahan, niin ei siellä varmaankaan kotouteta sillä tavalla kuin meillä, vaan siellä olisi elettävä maassa maan tavalla. Jollei siihen suostu, ei kai sinne ole asiaa.

      Mitä yksittäisiin kouluihin tulee, rehtoreilla on kai päätäntävaltaa tässäkin asiassa. Suvivirttä on laulettu tänäkin keväänä ja toivottavasti vastakin.

      Poista
  5. Tuosta osoitteesta. Tänne kyllä pääsee ihan vanhaan tapaan klikkaamalla vanhaa osoitettasi. Onpa hassu juttu, jos tuo muutos tehdään ilmoittamatta..

    Aika korkean profiilin tämä suvivirsijuttu on saanut. Perustuslakivaliokunta on käsitellyt ja piispa toiminut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mm,
      Sain jostakin Bloggerin blogista selville, että tämä .fi -osoite näkyy vain Suomessa ja muualla se olisi edelleen .com. Sitä en ymmärrä miten saisin takaisin tuon Lukijat-gadgetin.

      Luin äsken Talouselämä-lehdestä, että tänään koko Internetissä on otettu käyttöön jokin uusi protokolla. Ei oikein ehdi kaikkien muutosten mukaan. :)

      Tänään en enää lehdestä havainnut uutista tästä aiheesta. Uusi päivä, uudet aiheet. Somea en juuri seuraa, kun pitää erotella niitä tavaroita ja roskia. :)

      Poista
  6. Juhlasäät olivat mitä olivat, mutta iloa varmasti silti riitti. Itse pääsin laulamaan suvivirttä, kun eskarilaiset siunattiin koulutielle. Nykypäivänä kaikenlaista kummallista tapahtuu. Tuntuu, että järjenkäyttö ei enää ole sallittua Suvivirren sanoja muokattaessa. Eihän kenenkään ole pakko laulaa mukana, jos alkuperäiset sanat eivät miellytä. Enemmistö kuitenkin varmaan haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laila,
      Säitä emme voi säätää. Ihanat eskarilaiset, jotka innolla odottavat kouluun pääsyä, saavat kyllä kyyneleen vierähtämään isovanhempien poskille.

      Katselin eilen jonkin aikaa H.R.H. Elisabethin juhla-ajelua. Ei sade sielläkään haitannut. Britit ovat tottuneet sateeseen.

      Ainakin täällä kehäkolmosen ulkopuolella enemmistö vielä haluaa laulaa Suvivirtensä. Uutisointi painottuu ilmeisesti Kehä III:n sisäpuolelle.

      Täällä on muuten edelleen säätyyppi sataa-ei sada-sataa- ei sada ja aika viileää, mutta pihlajakin on kukassa.

      Poista
    2. Laila,
      Säitä emme voi säätää. Juhlat ovat silloin kun on juhlan aika.

      Itsekin vastaavassa tilanteessa joskus (tänä vuonna en päässyt) olleena voin kuvitella, miten innokkaat pikkueskarilaiset ovat eläytyneet lauluun. Kyllä siinä tilanteessa herkistyy jokainen aikuinen.

      En nyt muista prosentteja, mutta maakuntalehti kyseli netitse tuota Suvivirsi-asiaa. Puolesta oli muistaakseni 83% vastanneista. Uutiset tehdään suurelta osin Kehä III:n sisällä ja sieltä katsoen tilanne saattaa olla toinen.

      Psst. Kirjoitin jo kerran tämän kommentin, mutta se katosi bittien taivaaseen. Nyt kopioin ja kokeilen uudelleen. Miksi en muista aina kopioida, koska näin käy aika usein...

      Poista
    3. Että näin. Kommentti tulikin sitten näkyviin myöhäissytytyksellä. Ehkä se tarkastettiin jossakin tässä välissä. :)

      Poista

Kommentoi sinäkin!