26. kesäkuuta 2012

Kun lähtee sutta pakoon


Kun lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan.

Kesäkuu on ollut sateisin pitkiin aikoihin. Lehdestä saa lukea, että peltojen märkyyden vuoksi myöhästyneiden kylvöjen takia viljojen kasvukausi on täällä kaksi viikkoa myöhässä. Mansikkasatokin odotuttaa.

Ei uskoisi, kun katselee pihan raparperia, lipstikkaa, ailakkeja, akileijoja  ja puiston ällistyttävän pitkiksi venähtäneitä lupiineja. Olen keskivertoa pidempi. Ensimmäisen kerran tuntuu, että kutistun melkein peukaloiseksi laituritilanteen tarkistusmatkoilla. Vesi lainehtii edelleen laiturin yli ja kaislikko yltää vasta hitusen veden pinnan yläpuolelle.Viidakkomainen kasvillisuus on itikoiden idylli. Siksi olen kävellyt pienet lenkkini tuulisella reitillä. Juhannuspäivän iltana kävelin Tikkalansaareen. Sillan kupeessa on jo vuosikausia ollut vanha lautta. Ruostunut. Lokkipariskunnalla on ilmeisesti pesä siinä, koska  ne alkavat räyhätä joka kerran. Juhannuksena tulivat vallan kohti. Liikenteestä ne eivät välitä, mutta minä pokkarini kanssa tunnun olevan suurikin uhka.Korkean veden ja tietyömaan vuoksi linnusto on muuttunut lokkivaltaiseksi. Sitten kevään en ole nähnyt telkkää, silkkiuikkua enkä edes sorsia. Puhumattakaan haapanasta. Puijon poluille ei hitaasti kävelevällä ole asiaa. Ne jotka käyvät siellä juoksevat. Itikoita pakoon.

12 kommenttia:

 1. Luonto on tosi rehevää ja tienvarsien lupiinit lähes jättiläisiä täälläkin. Mökillä hyttyslauma piirittää kulkijan hetkessä ja sisälläkin mokomat kiusaavat, livahtavat oviripsuista huolimatta sisään, kun ovesta kuljetaan. Yritin eilen lukea hetken mielijohteesta laainaamaani dekkaria, ja aina muutaman rivin luettuani korvanjuuressa inisi. Kun en muutoinkaan ole dekkareiden suurkuluttaja, lukemisen ilo oli vähissä. Toivottavasti hellepäivät, sitten kun ne tulevat, tekevät hyttysistä selvää, eikä uusia hyttysiä enää synny! Ja toivottavasti sää hieman lämpenisi muutenkin. Ja teidän laiturinne pääsisi veden otteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Täällä on tänään ollut kylmin päivä aikoihin. Ei sentään lunta satanut, mutta tuulinen kymmenasteinen sää on tähän aikaan vuodesta melko harvinainen. Niittävät jo teiden varsia.

   Poista
 2. Lähdimme maalta kotiin sadetta pakoon sunnuntaina. Tänään palaamme maalle ja itikoiden luo. Tänä vuonna on ollut niin kostea kevät ja kesä, että itikat ja muut ötökät, eli "myggor och andra småkryp", lisääntyvät kovaa vauhtia kahden kuivan kesän jälkeen. Toivotan sinulle ja lukijoillesi aurinkoa ja mukavia kesäkuun päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Ette varmaankaan olleet ainoat. Tuulen ja viileyden vuoksi vesiliikennekin näkyy olevan vähäistä. Vuosi sitten elimme keskellä helteitä.

   Saapa nähdä, tarvitaanko aurinkovoiteita kesäkuussa lainkaan.

   Leppoisia mökkipäiviä teille!

   Poista
 3. Varsinkin akileijat ovat mahtavamia kuin vuosiin, ja kukintakin tuntuu kestävän viileämmällä pidempään.
  Toki luonto on rehevää muutenkin, mutta metsäpolut saavat tosiaan jäädä itikoiden takia nyt vähemmälle kululle.

  Pohjavedet ovat myös niin korkealla että meillä marjapensaiden välissä vesi seisoo, ojituskaan ei tunnu auttavan.
  Ja viljelijöiden puolesta harmittaa, osa viljoista alkaa jo liian märkyyden takia kellastua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mk,
   Juuri akileijojen kokoa olen minäkin ihmetellyt. Kukinnan jatkuminen on kyllä ihan mukava, koska alkukesän kukkijat ovat jo poissa. Puna-ailakit ovat myös niin korkeita, että herättävät ihmetystä.

   Omasta puolesta ei ole mitään valittamista, koska elanto ei ole suoraan säästä eikä sateista kiinni. Onhan se uutinen, että kesäkuun lopussa sataa lunta Suomessa.

   Toivottavasti märkyys ei vie marjasatoanne.

   Poista
 4. Olisi niiden itikoidenkin luullut jo kylmään kuolevan. Hellekö ne muka tappaa, ei täällä ainakaan, päivisin pörisee ampiaiset ja iltaisin inisee hyttyset, vaikka vettä ei ole taivaalta tullut yli kuukauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Tämä hyttysinvaasio on jokapäiväinen puheenaihe. Juhannuksen alla oli lehdissä, että kaikenlaiset hyttysansat ja -karkottimet on melkein myyty loppuun. Ja hintahaitari oli 1000 euroon saakka. Kaillein on aika kookas hyttysimuri tai -magneetti. Ei ole kokemusta niiden tehosta. Siedättämistä suositellaan, mutta sitähän ei etelän "mies" kestä.

   Raha liikkuu paljon tässäkin.

   http://goo.gl/UC9zB

   (linkki TE:n artikkeliin Maksa tai luonto nitistää sinut

   Poista
 5. Mukava kuvakuluma tuossa ylhäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Nuo pientareet ovat niin jyrkät, ettei alemmaksi ole meikäläisellä asiaa. Kun on niitä kulumia.

   Poista
 6. Rehevaa meillakin. KAsvit isoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HPY,
   On tainnut tulla sadetta sielläkin. Lipstikka on reilusti yli kaksimetrinen. Ruohoa saavat leikata kaksikin kertaa viikossa. Olen muutaman kerran yrittänyt vähän kitkeä penkkejä, mutta selkä ei tykkää.

   Poista

Kommentoi sinäkin!