10. helmikuuta 2012

Pilkkomista ja jakamista


Koulujen sanomalehtiviikon päätteeksi täällä on tapana järjestää koululaisille sanomalehtien lukemiseen innostava tietovisailu. Kuuntelin sitä testatakseni omia tietojani. En olisi osannut vastata kaikkiin kysymyksiin, vaikka olen median uutisvyörytyksen kohteena ihan liikaa. Uutisviisaat koululaiset tiesivät todella hyvin missä mennään.

Tarvitsen omaa aikaa. Otan sitä lähtemällä michelintopattuna mummona pakkaskävelyille lähipoluille. Kaupungilla käväisen vain pakosta kuten tänä aamuna. Paluumatkalla poikkesin apteekissa hakemassa muovikassillisen lääkkeitä ja lääkkeenomaisia tuotteita. Olin ensimmäinen asiakas oven edessä. Viereinen valtava ostoskolossi kumisi tyhjyyttään, vaikka onkin perjantai.

Ostin muistaessani pussillisen kukkamultaa, koska mustanmerenruusut näkyivät jo tietävän kevättä hennonvaaleanvihreine versoineen. Teeruusu näytti menetetyltä, mutta juurista nousee yksi uusi verso ja kaksi vedessä levännyttä pistokasta oli alkanut työntää lehteä. Laitoin nekin ruukkuihin.

Pilkoin myös ikivanhan sainpauliani lehdistä kloonatut uudet yksilöt omiin ruukkuihinsa. Saa nähdä, suuttuivatko. Samalla saksin passiflorat melkein alas. Passiflora citrinasta sain syksyn aikana kolme siementä (?), jotka visusti talletin. Luin kuitenkin netistä, että siitä voisi ottaa pistokkaitakin. Taidan kaivaa biojätteeseen laittamistani osista vielä muutaman juurtumaan. Oli tuo kärsimyskukka viime vuonna ihana päivieni piristäjä keltaisine kukkineen.


Kuvat ovat toissapäiväisiä. Onko keinolumi parempaa kuin luomulumi?

Viikon biisi olkoon Tällaisina aikoina. (Yö)  Hyvää viikonloppua kaikille "vanhoille" ja uusille lukijoilleni!

24 kommenttia:

 1. Tallaisina aikoina - onko se originaalikappale vai jostain muusta suomennettu? Jotenkin se tuntuu kovin tutulta vaikka olen varma siita etten ole sita ennen kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HPY
   Antti Kleemolan originaaliksi sanotaan. Ehkä se muistuttaa jotakin tuntemaasi laulua. Minä en seuraa aktiivisesti uutta musiikkia. Joskus radiosta tämä tarttui korvaan ja onhan se helppo kuunneltava ja sanoista saa selvää.

   Poista
 2. Näen sinut huristelemassa potkukelkalla kukkamultapussi kelkassa.. en tiedä miksi kelkka tuli mieleen, varmaan siksi että tiet näyttävät hiekoittamattomilta ja multapussi painaa :)
  Kappas, uutisviisaat näkyy ulkomaillakin, pitääkin mennä päivittämään tietoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Autolla huristelimme, vaikka se ei ehdi edes kunnolla lämmetä kaupunkimatkalla. Potkukelkkaa ei ole eikä juuri hiekoittamattomia kävelyteitäkään. Autojen sekaan ei voi mennä hyvä kun uskaltaa suojatien kohdalla ylittää ajoväylät. Täällähän jalankulkija ei ole kuningas.

   Poista
 3. Mitä....Kuopiossa keinolumitetaan helmikuussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KooTee,
   Niin näkyivät tekevän. Ehkä nämä ilmastonmuutosasiat ovat sillä mallilla, että pakkaset on käytettävä hyväksi tarkkaan. Eri asia sitten on, miksi ja mitä sekin maksaa.

   Poista
 4. Kyllä taas kävelisin metsän kautta tornille. Ne ovat Kootee nuo ladunpohjat Puijolla kohta moottoriliikennetien levyisiä, jolleivät jo ole.

  Kärsimyskukka ja passiohedelmä piristävät pisimmänkin perjantain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit, mustanmeren ruusun kävyt voisikin jo istuttaa.
   Vai täytyneekö ensin vilkaista kuukalenteria, sen nimiin tuntuu jo moni puutarhuri vannovan.

   Poista
  2. Mk,
   Minä en ole kuukalenteria näissä tutkinut. Aina kun kävyt alkavat työntää uutta kasvua, otan ne valoon. Kävyt talvehtivat edellisvuotisessa mullassaan. Äitikin teki aikoinaan niin.

   Poista
  3. a-kh,
   En ole tänä talvena käynyt latupohjien leveyttä katsomassa, mutta kolmikaistaisia ovat. Puijolle pitäisi mennäkin metsän polkujen kautta. Olen lukenut lehdistä jokatalvista kiistelyä latujen tallojista. On ollut niin kylmää, että laavullekaan ei ole tukevaksi tallattua polkua.

   Ostivat, varmaankin vahingossa, uuden liian kapean latukoneen. Tervaruukin latujen välissä ei kuulemmma mahdu luistelemaan rikkomatta latuja. Perinteisen hiihtäjät eivät taas tykkää siitä...

   Poista
 5. Liisa, ovatpa nuo kuvasi lähes hytisyttäviä. Silti tuli keväinen olo, kun kerroit kukkapuuhistasi. Mustanmerenruusua olen ihaillut vain sisarellani. Tällainen kuivailmainen kerrostalo, jossa asumme, ei taitaisi olla suotuisa kyseiselle kaunottarelle? Tyttären ennen joulua tuoma amaryllis sen sijaan on innostunut tekemään jo kolmannen kukkavarren ja kukkii taas. Se on etelänpuoleisen ikkunan edessä ja taipumukseni unohtaa kastella kukkiamme sopii sille ilmeisen hyvin. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Kuiva ilma on meilläkin, ihokin imee rasvaa joka kerran kun viitsii voidella. Tämä kukkahan nukkuu talviunta kuin karhut, tosin nousee meillä minun herättämänäni jo näin helmikuussa. Eteläikkunalla tai nyt kuumina kesinä parvekkeella olen pitänyt.

   Minulla ei tänä vuonna ollut amaryllista ja muutenkin oli tarkoitus vähentää huonekasveja, koska luulin pääseväni ikkunalaudoista jä tähän mennessä. Paikoillaan ovat, joten kevätrutiinit alkoivat.

   Hyvää viikonloppua myös Pirkanmaalle!

   Psst. En ole vieläkään löytänyt blogiasi. :)

   Poista
 6. Olet tuonut kotiin kukkamultaa ja jakanut ja pilkkonut ruukkukasvejasi. Kunnioitettava teko näillä pakkassäillä! Minä olen delegoinut istutushommat perheen viherpeukalolle koska omat yritykseni eivät onnistu yhtä hyvin kuin hänen. Viherkasvimme piristyivät melko lailla, kun pääsivät kunnon suihkuun muutama päivä sitten. Meilläkin ilma on tosi kuiva. Rasvaa kuluu täälläkin...

  Viikonlopputerveisiä Helsingistä Kuopioon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Minä vallan unohdin, että voisin suihkuttaa nuo mehikasvit. Pitäisi vain rahdata ne alakertaan. Ehkä "unohdin" juuri siksi.

   Täällä on sää lauhtunut ja satelee hiukan lunta. Kohta pääsee kolaamaan.

   Poista
 7. Minua sieppasi, kun luisteluhiihtäjät rikkoivat latuja, mutta pitäisi olla maantienlevyinen latu-ura, jotta juppihiihtäjät pystyvät ohittamaan toisensa. Oma lukunsa ovat tietysti koirankusettajat, jotka ovat sitä mieltä, että latuväylä on heidän käytössään kesät talvet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Olen kerran ollut Kuusamossa hiihtämässä vuosia sitten. Siellä oli leveät baanat, vaikka luisteluhiihto ei ollut vielä niin suosittua kuin nykyisin.

   Taitavat olla ikuisuusongelmia nuo mainitsemasi asiat. Kevätjäillä hankikannolla olisi tilaa kaikenlaisille hiihtäjille, mutta viime vuonna sellaista aikaa ei edes tullut.

   Poista
 8. Liisa, hävettää tunnustaa, etten ole saanut omaa blogia aikaiseksi. Olen edelleen tällainen toisten blogeissa vierailija vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila
   Ei haittaa, kysyinpä vain. :)

   Poista
 9. Kedinolunta...talvella... ja kovalla pakkasella.... ei vanha ymmärrä ?

  Kukkamulta osoksesi toi kevään minunkin mieleeni...olisiko jo aika kylvöjen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjamatilda
   Ihmettelin minäkin sen verran, että ajoimme katsomaan. Kaksi lumitykkiä oli päällä parkkialaueen nurkassa. Tykittivät vielä mielestäni väärään suuntaan, pois rinteestä.

   Kylvöistä en tiedä, mutta santit näyttävät ainakin vielä tyytyväisilä. :)

   Poista
 10. kiitos samoin, mukavaa pyhän ehtoota.. tuo eka kuva voisi olla vähän rajattuna kuin kypsä viljapelto. kullan keltaiset tähkäpäät tuulessa. toinen kuva on aika jännä, puhaltaako siinä joku lunta? vai onko tuuli noin raju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikatherine,
   Ehtoota vaan ja tervetuloa lukijaksi.

   Kyllä vain alemmassa kuvassa tykitetään keinolunta rapsakassa pakkassäässä. Olisin päässyt lähemmäksikin, jos olisin jaksanut nousta autosta. Tuolla alueella on muutamana kesänä säilytetty keinolunta syksyn ensilumenlatua varten. Se oli muuten viime vuonna ensimmäisen kerran maksullinen. Sietääkin olla minun mielestäni.

   Poista
 11. Liisa, hyvää ystävänpäivää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila, kiitos samoin!

   Pyrypäivä on mennyt lunta kolatessa ja asioilla...

   Olen kirjoittanut jo niin monta ystävänpäiväpostausta, että jätän tällä kertaa väliin. Arkistossa ovat enkä ole muuttanut mieltäni.

   Poista

Kommentoi sinäkin!