4. helmikuuta 2012

Halot


Tulipalopakkaset ovat haloilmiöiden aikaa. Upeimmat halot olen nähnyt pari vuotta sitten Pohjanmaalla. Olen nähnyt niitä usein myös täällä. Kuvani eivät ole kummoisia, mutta saa niistä selvän, mistä on kysymys. Tällä pakkasviikolla näin yhden pystyhalon, joka jäi kuvaamatta, koska olin auton ratissa.

Eilen ajattelin, että sää lupaisi komeita haloja. Laittauduin puolisen aikaan avarammalle paikalle. Pakkasta oli lähestulkoon kolmekymmentä astetta, kun lasken mukaan tuulen hyytävyyden. Aurinko helotti täydeltä terältä. Aurinkolaseista huolimatta oli aivan liian kirkasta edes etsiä koko haloja. Otin sitten summamutikassa muutaman kuvan lähisaaren tietyömaan takaa ja kiirehdin kotiin lämmittelemään hyppysiäni.

Kuvassa on hiukan siperialainen tunnelma. Liikennettä tuntui olevan tavanomaista vähemmän ja työmaakin vaikutti hylätyltä. Työ etenee joko pohjoisempana tai sitten tälläkin ulkotyömaalla on pakkasraja.

Tärkeintä on kuitenkin, että tuli kävellyksi, koska tänä aamuna kotimittari näytti 32 astetta miinusta ja ulkoilu ei ole sen helpompaa. Virallisten mittauspisteiden mukaan lämpötila on miinus 33. Yksi varisparvi näkyi lentävän saaresta kohti mannerta ja täällä rannassa kolme harakkaa lensi peräkkäin pitkin rantaviivaa. 

16 kommenttia:

 1. Eipä ole nyt näkynyt, mutta eihän niitä paljoa täältä sisältä näekkään.
  Olet sinä vain reipas "mamma". Kolmenkymmenen asteen pakkasessa lenkillä ja vieläpä kameran kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KooTee,
   Paikoillaan istuminen on vihonviimeistä selälle enkä täällä sisällä jaksa pyöriä ympyrää keskeneräisen remontin rutistuksessa. Sopiva vauhti, kerrosvaatetus, puhelin taksin tilaamista varten ja menoksi kunnon mukaan. Ei joka päivä, mutta huomenna toki äänestämään. Sinne on matkaa vajaa kilometri.

   Poista
 2. Kovin arktiselta näyttää, huh huh. Vaatii sisua lähteä lenkille tuohon maisemaan, remontti ei minulle riittäisi syyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Jos se on sitten sitä sisukkuutta. Samat asteet näyttää pakkasmittari tänäkin aamuna. Kaikilla toisilla kulkijoilla oli nelijalkainen kaveri mukana. :) Toivottavasti tämä pakkanen ei karsi äänestäjiä nyt vaalipäivänä.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen asia tuo haloilmiö. En muista nähneeni sellaista. Meillä on viime päivinä esiintynyt toinen ilmiö: Itämeren lumitykki (ruots. snökanon). Tämä ei ole hiintokeskusten lumitykki, vaan sääilmiö, jonka johdosta sataa paljon lunta.

  Toivottavasti pääset äänestyspaikalle kovista pakkasista huolimatta. Kävin postissa jättämässä ennakkoäänen maanantaina, vaikka varsinainen äänestyspaikka on vain 200 metrin päässä. Tänä aamuna mittari näytti 24 miinusastetta, mikä on harvinaista saarellamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Tänäänkin olisi haloille suotuisa säätyyppi täällä. Toisillekin haloille on kova kysyntä, koska sähköä säästävät lämmittävät asuntojaan elleivät nyt koivuhaloilla isoissa uuneissa niin ainakin klapeilla varaavissa takoissaan.

   Kävin heti aamusta äänestämässä. Yksi vaatekerta enemmän olisi saanut olla päällä. Kilometrin matkaa varten ei autoa kannata käynnistää näin kovalla pakkasella.

   Poista
 4. Missä kohtaa tuo halko on kuvattu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Nuo jalanjäljet nousevat Tikkalansaaren alikulkutunnelista moottoritien viereen. Siis siitä metrin pari tiestä. Torni jäi onneksi maamerkiksi, muutenhan kuva voisi olla ihan mistä vain.

   Poista
 5. Tunnistan kun kerroit. En älynnyt katsoa tornia. Tikkalansaaressa sulla on lähin kunnollinen valkovuokkopaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Niin on. En ole tullut tarkistaneeksi, miten sinne sitten mennään, kun kevyen liikenteen väylä siirtyy Kelloselän puolella. Matka ainakin pitenee. Pikku-Tikka oli jossaki vaiheessa myynnissä.

   Poista
 6. Kuvasi maisema ei näytä oikein kutsuvalta, vaikka taivaalla valoa onkin. Joskus olen nähnyt haloilmiön livenä. Täällä pakkanen jo helpotti, mittari näyttää - 7 ja aurinko paistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   En minäkään sinne muutoin kävelisi, ellen olisi alkanut kuvata tämän maiseman muutosta tietyömaan seurauksena. Jos kiinnostaa voit klikata sivupalkissa olevaa linkkiä. Projekti.

   Väliaikaisesti lämpötila tänä aamuna vain miinus 6, mutta heti kohta taas pakastuu.

   Poista
 7. Hyi ku kylmää. Täällä on nyt pari astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivätorkkujen aikana lämpötila laski miinus 18:aan asteeseen, mikä tuntuu käsittämättömän nopealta muutokselta.

   Poista
 8. Kiitos, kun vinkkasit Projekti-linkkiisi. Kiinnostavaa. Kesällä tulee ajelluksi usein "projektin" läpi, mutta talvella olemme näistä näyistä paitsi. Syksyllä pääsee siltaa pitkin jo korkealle. Jännittävää.

  Olen ihmetellyt samaa kuin sinä: yhden päivän aikana (jopa muutamassa tunnissa) voi lämpötila heilahdella rajusti. Nyt on kylmää - ja kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lastu,
   Viima teki tänään pakkasen todella purevaksi eikä näytä kovin lauhtuvan viikonlopuksikaan. Kaunista on ja kuulin tänä aamuna jo titityytä kävelyllä. Ei tarennut pysähtyä kuitenkaan.

   Hyvää viikonloppua!

   Poista

Kommentoi sinäkin!