19. lokakuuta 2011

Epämääräistä dynamiikkaa

SmartPost on siellä missä minäkin. En ole vielä perehtynyt NetPostiinkaan ja taas Itella tarjoaa uutta.

Voi, miten on ikävä vanhaa postia. Edes sitä yhtäkin asiamiespostia, jossa tuli asioiduksi monta kertaa. Eihän tuosta ole kauaakaan, kun tässäkin lähiössä toimi postikonttori, jossa oli töissä kolme virkailijaa. Nyt laitetaan robotit asialle ja aikoinaan jonottamiseen käytetty aika kuluu opiskelemalla sivutolkulla erinäisiä pakkaamis- ja muita ohjeita netistä, joka ei sekään aina toimi.

Hinnat vaikuttavat edullisilta, mutta minua mietityttää, mitähän S-kokoinen paketti sisältää, jos se painaa 25 kiloa. Sama maksimipaino on S-XL:ään. Onkohan siinä virhe? Eläviä eläimiä ei saa paketeissa lähettää lukuun ottamatta iilimatoja, silkkitoukkia ja mehiläisiä ja banaanikärpäsiä. Piraattituotteita ei myöskään saa lähettää. On siis oltava tarkkana vast´edes.

VR on myös siirtynyt dynaamiseen hinnoitteluun. Välillä matkustajat pääsevät  ihan ilmaiseksi, kun konduktöörejä ei ole tarpeeksi tai konnari sattuu olemaan hyvällä tuulella tai häntä itseään ei ole ehditty opettaa uusien laitteiden käyttämiseen. Tai sitten valitettavasti päinvastoin. Järkeäkin saisi käyttää. 

Seuraavaksi matkanjärjestäjät luopuvat listahinnoista. Dynamiikkaa sinnekin. Ei ole reilua, että viimetingan koneentäyttäjät pääsevät halvemmalla kuin ne, joilla on varaa niin paljon, että voivat ostaa normaalihintaisia matkoja. En pitäisi keinotteluna tänään vanhaksi muuttunutta systeemiä. On vain suuri joukko ihmisiä, jotka syystä tai toisesta voivat matkustaa vain kunnon antaessa myöten. Heille ne viimehetken paikat ovat olleet ainoa vaihtoehto.

Epämääräiset ja hallitsemattomilta vaikuttavat markkinavoimat alkavat ihan oikeasti pelottaa.
dynaaminen voimakas, muutoksiin valmis, eteenpäinpyrkivä; liikettä, muutosta sisältävä; dynamiikkaan kuuluva. Aikamme muotisanoja. Alkuperäinen merkitys viittaa voimaan (kreikan dynamis) mutta nykymerkitykset enemmänkin muuttuvuuteen tai siihen, että jotakin syntyy tilanteen mukaan. Usein staattisen vastakohtana.

dynamiikka mekaniikan osa, joka tutkii voimien vaikutusta; järjestelmässä vaikuttavien voimien kokonaisuus; (epämääräisessä kielenkäytössä:) kehitys, muutokset, muuttuvuus, voimat, (vuoro)vaikutukset
PS. Tämäkin vielä: Tietokoneelta myyjähenkilö katsoo, että tiettyä rakennustarviketta on kaupan varastossa, mutta kun menee sitten hakemaan sitä, ko. tavaraa ei löydykään. (se remontti)

Taidan jäädä dynaamiselle tauolle virtuaalimaailmasta.

14 kommenttia:

 1. Ja että kaikilla muka pitäisi jo olla älypuhelinkin, ja nettiyhteys ...nuorempien itsekkyyttä tuo (ottipa hermoon tuo selitys). Ihmiset pakotetaan ostamaan uutta teknologiaa milloin minkäkin kehityksen varjolla.

  VastaaPoista
 2. Tunnen itseni etuoikeutetuksi, koska meillä on posti muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Konttori palvelee saaren lähes 20 000 asukasta. Viitisen vuotta sitten saaressa oli kaksi postikonttoria, mutta sitten ne yhdistettiin ja jäljelle jäi meille lähin konttori. Viime viikolla luin, että konttoreita taas aitoaan vähentää.

  VR:n lippu-uudistus ihmetyttää. Toistaiseksi en ole tarvinnut junalippua uudistuksen jälkeen. Matkatoimistojen suunnittelemat muutokset tuntuvat myös oudoilta. Vanhan ajan paperisia esitteitä ei kai enää saa. Dynamiikasta tulee mieleen tämän päivän puhelinmyyjä, joka dynaamisella tavalla yritti "lahjoittaa" minulle lehteä.

  VastaaPoista
 3. Sirokko,
  Jostakin syystä kehittyvä kehitys = jatkuva muutos on pyhä asia. Siihen riittää rahaa, vaikka yhteiskunnalle kalliiksi tuleviin virheinvestointeihin.

  On päällekkäisyyttä, yhteensopimattomuutta sekä laitteissa että ohjelmistoissa, mutta kehitys senkun kehittyy. Nyt sitten varustaudutaan kybersotaan, verkkohyökkäyksiin.

  Esimerkiksi tuolla sairaalassa istuu melko usein kaksi henkilöä yhden tietokoneen kimpussa pähkäilemässä, miten se nyt taas menikään...

  VastaaPoista
 4. Olivia,
  On tässäkin asiamiesposti sattumoisin vielä lähellä. Onneksi. Poikkesin toissapäivänä toisessa kaupunginosassa tutussa kaupassa, josta posti oli kadonnut.

  Muistatko vanhan Turisti Aikataulut? En muista, oliko siinä hintoja, mutta sen mukaan pystyi ennen suunnittelemaan laiva-, juna- ja linja-automatkansa.

  Lehtimyyjillä on raju kampanjointi menossa, koska lehtien hinnat nousevat vuoden alusta. Dynaamisuutta kyllä löytyy sielläkin.

  Ajatus lähti kiistellyistä Bloggerin dynaamisista selaustavoista. Tuolla kuvan alla on Linkki, joka tarjoaa lukijalle kahdeksan (!) dynaamista näkymää tästä samasta blogista, jos tämä vanha staattinen näkymä kyllästyttää. ;)

  VastaaPoista
 5. Liisa, meillä on tallessa v. 1977 Kesäturisti (Suomen kulkuneuvot - Finands kommunikationer).Siinä on juna-, linja-auto-, laiva- ja lentoaikataulut hintatietoineen. Esim. lento Helsingistä Kuopioon maksoi v. 1977 kesällä 154 Fmk. Meno-paluu maksoi 308 Fmk. Laivamatka Kuopiosta Varkauteen maksoi 30 Fmk yhteen suuntaan, meno-paluu 45 Fmk.

  Paljon tärkeää tietoa matkustajille mahtui pieneen kirjaan.

  VastaaPoista
 6. Ostin juuri lipun VR:n netistä, joka tänään toimi, illalla oli "väliaikaisesti pois käytöstä". Oli mutkallisempaa kuin ennen ja jumitti koneen tulostusvaiheessa, mutta antoi lopulta lipun. En uskaltanut ostaa lippua siihen, junaan, joka olisi asemalla 10 minuuttia ennen bussiani, vaan otin varmuuden vuoksi tunnin aikaisemman. Pitää varmasti ehtiä tärkeään tilaisuuteen.
  Kun nykyisin käyttää julkisia palveluja ja selviää dynamiikasta, tekisi mieli aplodeerata itselleen. En ole varma johtuuko se palveluista vai itsestä, ehkä kummastakin.

  VastaaPoista
 7. Olivia,
  Noista hinnoistahan voisi jonkun taulukon avulla laskea, onko matkustaminen ollut halvempaa vai kalliimpaa kuin nyt. Itsestäni se tuntui aina kalliilta, koska rahaa ei liiemmin ollut.

  Sokea kana,
  Minusta asiat eivät ole palveluissa kohdallaan, jos joutuu jännittämään, saako lipun tai osaako käyttää automaatteja. Helppo- ja varmakäyttöisyys pitäisi olla ensisijainen tavoite.
  Jos junalipun ostaminen on aploodien arvoinen suoritus, VR:llä on vielä paljon työsarkaa edessä.

  Taputan sinulle nyt kuitenkin. Toivottavasti ehdit tilaisuuteen.

  VastaaPoista
 8. Eipä ole sitä dynamiikkaa. Taidan kulkea käsijarru päällä. Kännykkäkin on lähes 20 vuotta vanha. Sillä voi vain soitella ja tekstailla. Riittää minulle mainiosti. Ai niin, onhan siinä vielä taskulamppukin. Akkua latailen parin viikon välein.

  VastaaPoista
 9. Harmillista ja surullista, että postitoimipaikkoja vähennetään. Meidän lähiössämme posti säilyy, mutta muuttunee asiamiespostiksi. Henkilöstöstä en tiedä. On aina ollut mukava poiketa postissamme asioilla. Asiakas on otettu hymyllä vastaan, ja palvelu on ollut ystävällistä ja hyvää. Henkilökunta ei ole vaihtunut moneen vuoteen. Niinpä heistä on tullut hyviä tuttuja. Soisin heidän työpaikkojensa säilyvän.

  VastaaPoista
 10. Simpukka,
  Olet onnistunut kännykkävalinnassasi, jos noin vanhaan mallin akku vielä toimii. Itse olen joutunut vaihtamaan kännykän siksi, että ko. malliin ei saanut enää uutta akkua.

  Oikeastaan se vasta dynaamista onkin, että sompailee vanhoilla konsteilla entistä enemmän teknologisoituvassa maailmassamme.

  VastaaPoista
 11. Laila,
  Nyt laitetaan porukkaa kortistoon joka päivä. Milloin mistäkin. Numeroiden takana on aina yksilöitä ja heidän perheidensä toimeentulo. Jotenkin sitä turtuu näihin ankeisiin talousuutisiin ja jokahetkiseen pörssikurssien seuraamiseen kaikissa uutisissa. Sijoittajien liikkeet ne vasta dynaamisia ovatkin.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Asiaa kirjoitit.
  Tuntuu että tätä vauhtia osa kansasta syrjäytyy pakosti.
  Ei kaikilla ole nettiä, tai edes toimivia yhteyksiä.
  Tai resursseja opetella käyttämään nykytekniikkaa.

  VastaaPoista
 13. Ennen sanottiin: olen ihan ulalla. Nyt olisi syytä sanoa: olen ihan veeärränä.

  VastaaPoista
 14. Mk,
  Toivottavasti auttajia löytyy syrjäytetyille. Olen joskus ajatellut, että meidät lokeroidaan nykyään myös sen mukaan, mihin palveluihin olemme kirjautuneita. Se siitä vapaasta tiedonvälityksestä.

  Lastu,
  Uudet sanonnat syntyvät kai juuri vastaavista syistä. Minusta on kovin omituinen sanonta tuo ´kehitys kehittyy´ esimerkiksi????

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!