6. lokakuuta 2011

Back to Basics

Kummallisesti laajenevan remontin takia asumme tie kuinka pitkään ilman saunaa, suihkua ja pyykinpesukonetta. Tulee lapsuus mieleen, kun pesee nyrkkipyykkiä. Tosin viime viikonloppuna kävimme pyykkipussin kanssa kylässä. Siinä vierähti rattoisasti useampi tunti. Valmista odotellessa ehdimme käväistä tutustumassa sikäläiseen kirppariin. Kunhan tutkin, saatan löytää itsepalvelupesulan jostakin.

Onneksi on sentään vessa. Ei sitä aikoinaan opiskelijaboksissakaan Kampissa muuta ollut. Saunassa kävimme Leppäsuonkadulla, samoin pesemässä pyykit. Siis sen jälkeen, kun olin tajunnut, ettei lakanapyykkiä kannattanut raahata kotiin ja takaisin, vaikka siihen aikaan junat kyllä kulkivat melkein aikataulussa.

Nyt tallustelemme illan pimeydessä saunalle. Tuttua sekin. Sitähän lapsena teimme kaksi kertaa viikossa. Kotikotisauna oli vielä kauempana. Eikä sinne mennessä rävähtäneet mitkään liiketunnistinvalot päälle. Yhden lyhdyn kanssa siellä selvittiin. Tunnemuistista oli vain kadonnut, miten kylmä ralliton kesäsaunan lattia voi olla. Ehkä ostan tuttua vanhaa saippuaa. Jotenkin suihkugeeli on suihkuttomassa saunassa väärässä ympäristössä.

16 kommenttia:

 1. Sunlightia on vielä kaupoissa, se sopii hyvin vanhan saunan tunnelmaan.
  Kylmä oli meilläkin ulkosaunan pesutila asuessamme muutaman vuoden 1940-1950 luvun vaihteessa rakennetussa talossa.
  Silti se vielä kummittelee muistoissa.:)

  VastaaPoista
 2. Jotain iloa remontista on, kun muistot palaavat mieleen. Tämäkin hankala aika on Sinulle joskus muisto vain, kun kaikki on kunnossa ja mukavuudet käytettävissä. Minäkin joskus nuorena kävin yleisessä saunassa kerran viikossa, kun asunnossamme ei ollut kylpyhuonetta. Lämmin vesi tuli kotona boilerista ja peseytyminen piti tehdä vadissa. Vessakin oli silloin yhteiskäytössä kahden muun asunnon kanssa, ja se oli niin kylmä talvisin, että vesi saattoi aamulla olla pytyssä hileessä. Kyllä sitten tuntuikin aikanaan ylelliseltä muuttaa upouuteen asuntoon, jossa oli kylpyhuone mukavuuksineen. Huoneitakin tuntui entiseen verrattuna olevan niin paljon, että melkein eksyi. Asumme edelleensamassa asunnossa, mutta minne se kaikki tila on joutunut? Lapsetkin jo aikaa muuttaneet omiin huusholleihinsa ja silti on paikat tavaraa täynnä.

  VastaaPoista
 3. Meillakin kylppariremontti tulossa kunhan se tyomies ehtii, ja tama juuri on suositellut suihkukaapin siirtoa muualle toitten ajaksi. Sita varten pitaisi tyhjentaa eraanlainen eteishuone missa nykyaan on mm pesukone, kuivauskone ja paljon roinaa. Emmekohan pesydy keittiossa jonkun aikaa... niinhan ihmiset parjasivat kauan. Miksemme me? Pitaisi ehka vaan laittaa verhot ikkunoihin.

  VastaaPoista
 4. Kuivanmaan mattoranta sulla on likellä.

  VastaaPoista
 5. Olisikohan ollut Tiitsan blogi, josta tänne löysin.
  Profiilisi harrastusluettelosta löytyi niin ihana asia, kuin "elämän tarkkailu". Huomasin, että sehän kiinnostaa minuakin mitä suuremmassa määrin.
  Ajan kanssa tulen lukemaan ajatuksiasi tarkemmin.

  VastaaPoista
 6. Rosina,
  Juuri sitä saippuaa ajattelinkin. Huovuttavat niitä nykyään, näin elonkorjuujuhlassa. Siinä on kai sitten ikäänkuin pesin ja saippua yhdistettynä.

  VastaaPoista
 7. Laila,
  Hyvin muistan minäkin peseytymiset jakkaran päälle asetetusta vadista. Kommuutti oli kyllä eteisessä, mutta lapsena se taisi olla liian korkea. Ja siellä oli muistaakseni vielä kylmempi.

  Tavaran kertyminen on kyllä käsittämätöntä. Sitä luulee jotakin vielä joskus tarvitsevansa eikä heitä pois. Pula-aika mielessä.

  VastaaPoista
 8. HPY,
  Hyvin tässä on pärjätty. Väliaikaisen suihkun asentamista emme edes ajatelleet. Onneksi tuossa rannassa on vuokrattavissa oleva sauna.

  VastaaPoista
 9. a-kh,
  En olekaan vähään aikaan kävellyt siitä ohi. Ehkä ovat jo laittaneet mattojen huuhteluletkut talviteloille.

  VastaaPoista
 10. Sirkku,
  Tervetuloa! Klikkausten takaa blogit yleensä löytyvät. En ole ainakaan itse laittanut blogiani blogilistalle.

  Elämä on muutamia kertoja asettanut minut tarkkailijan paikalle. Elämä ei ole hallittavissamme ja on aina vain otettava vastaan mitä annetaan. Sen hyväksyminen ei ole ollut helppoa.

  VastaaPoista
 11. Mieleeni tuli, vieläköhän Englannissa ovat kylppärit samassa jamassa kuin sen kerran kun siellä kävin. Kylppärissä kokolattiamatto, ja vettä tuli suihkusta niin nihkeästi että sitä odotellessa tuli kylmä hiki ja palelsi niin.

  ***

  Toivottavasti remontin jälkeen saat huokaista helpotuksesta ja nauttia täysillä. Milloin se hetki koittaa :)

  ***

  Lapsena kävin Hartikaisen yleisessä saunassa. Parhaiten muistan limonaadin mitä sain juoda lasillisen saunomisen jälkeen.

  VastaaPoista
 12. Pesuvadissa meillä pestiin ja tuvan nurkassa. Sisävessa ja vesijohto laitettiin vasta sitten, kun olin jo lähtenyt opiskelemaan. Ah, sitä onnea, kun opiskeluasunnossa oli kylpyamme!

  VastaaPoista
 13. Jostain syystä remonteilla on tapana laajeta ja pitkittyä, ei muuta kuin kärsivällisyyttä kehiin.
  Vanha sauna tuo aina mieleen tervan tuoksun, varmaan lapsena käytettiin tervasaippuaa tai -shampoota..ennen Sunlightin tuloa. Muuten minulle vanhat saunomatavat kynttilän valossa pesuvateineen on tuttuja mökkisaunasta, edelleenkin. On siellä uudempikin moderni 'talvisauna', mutta kesäisin nautitaan ainoastaan vanhanajan löylyistä.

  VastaaPoista
 14. Lastu,
  Minäkin muistan, miten oli outoa se, että kylpyhuoneessa piti varoa veden joutumista lattialle. Nyrkkipyykkiäkään ai saanut mihinkään kuivumaan. Luulin, että se johtui siitä, että perheen isä oli pesulan general assistant manager ja kaikki, siis ihan kaikki, pyykki pesetettiin pesulassa. Olin siellä yhden kesän töissä.

  Remontin valmistumisesta ei ole mitään tietoa. Kuivatusvaihe menossa...

  VastaaPoista
 15. Obeesia,
  Sama juttu meillä. Sähkötkin tulivat vasta 70-luvun alkupuolella. Pari kertaa olin yökylässä naapureissa. Oli se ihmeellistä, kun jollakin oli kotona sähkövalo.

  VastaaPoista
 16. Sirokko,
  Niin näkyy olevan. En olisi uskonut tähän enää joutuvani.

  Kesällä kuvaamasi saunominen onkin mukavaa. Nyt lokakuun ensi pakkasia odotellessa "kivilattia" on niin kylmä, että kannattaa pitää lipokkaat jalassa tai sitten mennä käymään tuolla vastarannan kylpylässä...

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!