29. huhtikuuta 2011

H.R.H.

Kuuntelen radioaamiaista l. kotimaisen julkisen ruuanlaiton edelläkävijän Jaakko Kolmosen syntymäpäivähaastattelua. Kuvan tuliaislahjaksi saadun makeislaatikon avaan tänään, kun jossakin vaiheessa pysähdyn miljoonien kanssakatselijoiden tavoin seuraamaan satuhäitä. Ja minulle tuli mieleen, perustuuko monarkioiden pysyvyys ja suosio samaan kaavaan kuin saippuasarjojen. Nyt on kyllä jo ruuhkaista, koska vasta viime vuonna seurasin edellisiä.

Tämä päivä tulee kuulumaan sarjaan "missä olit kun...". Muistan jollakin tavoin kolmenkymmenen vuoden takaiset sulhasen vanhempien häät. Silloin oli niin paljon muuta tekemistä, etten ehtinyt seurata kuninkaallisten elämää.  Tiedän kuitenkin enemmän Englannin kuningashuoneen elämästä kuin naapurivaltio Ruotsin. Valtavat turvajärjestelyt estävät toivottavasti kaaoksen ja britit vieraineen saavat rauhassa huumaantua tänä päivänä. Ja maailma ilmeisesti myös. Ja kaikki on nähtävissä on line, jos niin haluaa.

"We are both so delighted that you are able to join us in celebrating what we hope will be one of the happiest days of our lives."  (lainaus BBC News:in sivulta)  So do I.

Suomalaisia fanejakin lähti aistimaan historiallista päivää paikan päälle.

10 kommenttia:

 1. Niin, tanaanhan se on. Sopiva paiva pesta ikkunat. Ulkonakin tihkuu sadetta. Ihan vahan. Vihdoinkin.

  VastaaPoista
 2. HPY,
  Täällä on kyllä aurinkoista, mutta viileää. Sadetta luvassa iltapäivällä. Ruohikkopalovaroitus voimassa.

  VastaaPoista
 3. Seurasin TV-lähetystä askaareiden lomassa. Morsian oli upea kauniissa puvussaan ja prinssi oli tyylikäs. Koko seremonialle voi antaa täydet tyylipisteet. Katselin 30 v sitten Charlesin ja Dianan häät, mutta muistan vain Dianan puvun, josta en pitänyt.

  Monarkian järkevyydestä eri maissa en ole kovin varma enää vaikka oletan, että PR-arvo on parhaissa tapauksissa suuri.

  VastaaPoista
 4. Meillä ei ole televisiota, mutta olen löytänyt netistä kanavan...

  http://www.tvnewsradio.com/tv/tv-kanavat-suomi.htm

  ...jonka kautta katselin häät. Ihmettelin itseäni: juutuin nettiin tuntikausiksi, jotta näkisin pusun. Näin kaksi.

  No, en voi sanoa muuta kuin: eläköön romantiikka :)

  VastaaPoista
 5. Katsoin minäkin osaksi hääjuhlallisuudet.
  Mutta miksi ne eivät enää sykähdyttäneet samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin?
  Olenko tullut vanhaksi vai onko romantiikka kadonnut elämästäni?
  Kuningatar näytti väsyneeltä, sen huomasin.

  VastaaPoista
 6. Olivia,
  Minäkin seurasin aikani ja ihailin viraiden kauniita hattuja. Pienenpieniä otsalle kiinnitettyjä. Pukuvalinnoissa vaikutti varmaankin morsiamien ikä. Itse odotin vieläkin pelkistetympää vaatetta.

  Englannin kuningashuoneen ylläpito maksaa kuulemani mukaan 70 senttiä/asukas. Siinä ovat maksajina mukana lapsetkin. Luultavasti asiaa pohditaan siellä jatkuvasti.

  Lastu,
  Minä en jaksanut jäädä odottamaan niitä protokollapusuja, vaan lähdin pienelle kävelylenkille. Näen ne varmaankin uutisissa. :)

  Rosina,
  Ehkä nykyään tiedämme jo etukäteen liikaa. Minusta asianosaisetkaan, tarkoitan esim vanhempia, eivät näyttäneet kovin liikuttuvan. Tai sitten heillä pitää pokka kaikenlaisissa tilanteissa.

  Mistä kertovatkaan ne sadut, joissa prinsessat ja tavalliset tytöt haluavat vaihtaa osia?

  Anglikaaninen tapa luovuttaa morsian vasta alttarilla on mielestäni kaunis, samoin käsien yhteen sitominen liinalla.

  VastaaPoista
 7. Minäkin seurasin häitä televisiosta. Kaunis onnellinen hääpari. Toivon, että onni jatkuu ja liitto kestää "kuolemaan asti", kuten he toisiaan lupasivat rakastaa. Aina ei tule olemaan helppoa, mutta mahdollista se on. Onhan Elisabethin ja Philipin liittokin kestänyt, eikä ikäviä juoruja heistä ole tainnut lehdissä esiintyä.

  VastaaPoista
 8. Laila,
  En ole nähnyt Suomen katsojalukuja missään, mutta vertaansa vailla oleva mediatapahtuma oli kyseessä. Työpaikoilla ja lastentarhoissa ja -kerhoissa näkyy myös juhlitun. Kuopion Tiimareista olivat tiarat loppuneet.:)

  Prinssi William tuntuu pitävän tiukkaa linjaa ystäväpiirissään. Jospa se auttaisi, ettei aivan koko elämä olisi julkista. Suurennuslasin alla ei ole kekenkään helppo elää.

  Kaikkea hyvää heille!

  VastaaPoista
 9. Charlesin ja Dianan häitä katsoin aikoinaan livenä Bangkokissa bussissa. Siihen aikaan jo sikäläinen tekniikka sen mahdollisti, ihme ja kumma.

  Päätin, että näitä häitä en katso ja tulin nettiin. Ja taas, ihme ja kumma, löysin tuon Lastun linkin jostain sieltä kummasta. Siellä se sitten oli taustalla piiiitkän ajan. Ja tunnustan, kurkistelin sitä vähän väliä.

  Lähetin mielessäni hyvää tahtoa nuorille ihmisille, joilla on edessään vaikea ja monimuotoinen elämäntyö. Toivottavasti jaksavat. Ja tietty, taustanikin takia, olin iloinen, että tuo liitto solmittiin ihmisten ja Jumalan edessä.

  VastaaPoista
 10. mm,
  Meillä vaihdeltiin Yleltä BBC:lle. Ja kuten Lastulle jo kirjoitin, en jaksanut koko aikaa seurata. Seurasin tekstejä, puheita ja valittujen virsien sanoja.

  Lyhyt, mutta hyvin kiteytetty, oli parin oma henkilökohtainen rukous. Siihenkin oli helppo yhtyä.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!