7. tammikuuta 2011

Projekteista


En tee uuden vuoden lupauksia. Enkä aloita yhtään uutta projektia. Kuulin alakoululaisen suustakin eilen tuon sanan. Jo ennen koulun alkamista hänen mielessään pyöri tulossa oleva projekti.

Kun vilkaisin aamulla sanomalehteä, totesin, että kauppiaat uskovat, että monella on edessä painonhallintaprojekti. Ateriankorvikepatukka. Ateriankorvike. Jo sanat veivät ruokahaluni. Mies kävi kaupassa ja kertoi monen muunkin ostaneen kaalia.

Minulla on kyllä yksi jo kolmatta vuotta jatkuva projekti. Kun eilen palelevin sormin otin muutamia hämäriä kuvia, ajattelin, että on se sitten hyvä asia, että minulla on jokin kimmoke lähteä ulos kävelemään. Kävelin niin pitkälle, mistä uskoin jaksavani myös takain. Liikenteen nostattama viima suorastaan puri poskia. Tuumin, pakkoko tällaistä höperöä projektia on jatkaa, kun en pääse kuitenkaan kuvaamaan sinne, mihin haluaisin.

Isompia projekteja, jotka eivät minulle mitenkään kuulu, on esimerkiksi kuntaliitosten pakottamat katujen ja teiden nimien muutokset. Samassa kunnassa ei saa olla kahta samannimistä katua. Pelastustoimen kannalta nämä muutokset ovat välttämämättömiä. Paikannimillä on aina tarinansa. Tuntuu varmaankin oudolta, kun itse ei muuta mihinkään, mutta osoite muuttuu.

Jouluprojekti on nyt onnellisesti ohi. Heti aamusta irrottelin ne koristeet, jotka pystyin. Mieheni keräili loput kellot ja enkelit yms. laatikoihin. Tänään oli ns. vanha nuutti l. ihan oikea päivä tälle puuhalle. Moni varmaankin viskasi kuusensa pihalle jo aiemmin, koska aidot kuuset olivat kovin kuivia tänä vuonna.

Puutkin muuten riisuivat enimmät pumpulihuntunsa alas. Tänään oli jo arkisemman näköistä.

8 kommenttia:

 1. Viime päiväinä monessa lehdessä kerrotaan, miten joku on laihduttanaut valtavan monta kiloa, tai sitten kerrotaan miten voi laihduttaa. Mistä tämä painonhallintavimma tuli? Johtuuko se joulusta vai ovatko kirjoitukset vanhaa "skåpmat" (kaappiruokaa), joka sopii lehden lihottamiseksi välipäivinä?

  Muistan, miten projektisana valtasi hallintokielen ja yritysmaailman ja levisi avallisten ihmisten elämään. Oma projektini tänä päivänä oli lumen luonti sukulaistalon portailta. Samalla tuli lisää lunta koko ajan.

  VastaaPoista
 2. Sinullahan on janna PROJEKTI tuon liikenteen kanssa. Tiet muuttuvat. Ymparisto muuttuu ja kuvasi kertovat miten.
  Poistin joulukoristeet, ne vahat mitka olin ottanut esille, eilen. Eikohan paiva ollut ihan oikea, kerrankin. Mutta poistaminen ei ollut projekti.
  Hirvittava sana muuten. Eiko vastaavanlaista ole suomalaista?

  VastaaPoista
 3. Olivia,
  Vuodesta toiseen samat aiheet kiertävät lehdissä. Painonhallinta, elämänhallinta ja nykyään jo tavarabhallinta. Kaikista näistä ja monesta muusta saamme terkkoja ohjeita - kirjoiksi asti. Joulun jälkeen, seuraavaksi kesäkuntoon jne.

  Kun kouluissa aloitettiin projektit, kaikki muuttui kertaheitolla. Luokaton lukio ja kurssimuotoisuus kai toivat sen lopullisesti koulun arkeen.

  Nyt on tännekin sadellut hiljalleen lisää lunta, mutta sen lapioiminen ei suju minulta.

  VastaaPoista
 4. HPY,
  Suomeen pesiytyy koko ajan lisää näitä lainasanoja. Sanakirja antaa hyvän suomenkielisen sanan: hanke. Suunnitelman myös ja sitten kolmantena tuon projektin. Projekti taitaa olla voitolla koska alakoulussakin käyttävät sitä. Minusta hanke olisi parempi.

  Valokuvaushankkeeni on melko haastava, mutta onneksi aika lähellä.

  VastaaPoista
 5. En aio enää haalia ketään mukaan painon pudottamiseen.
  Aion itse syödä järkevämmin tämän vuoden aikana. Vatsa sanelee nyt ehdot. :(
  Ja kun olen nähnyt läheisten ihmisten laihtuvan ilman laihduttamista, niin saan olla onnellinen, että ruoka maistuu enkä ainakaan liikaa laihdu. :)

  VastaaPoista
 6. Rosina,
  Paljon on todellakin tarjolla tukea painonpudotukseen. Kuten sanot tuossa, asioilla on aina puolensa. Muuten, minä kyllä uskoisin, että yhteinen tavoite jonkun toisen kanssa kannustaa, oli se tavoite mikä hyvänsä.

  VastaaPoista
 7. Projekti-sana ei istu minunkaan suuhuni. Mieleen tulee myös kuinka monta projektipäällikkövirkaa (huh mikä sanamörköläinen) perustettiin työmaailmaan kun projektisanasta innostuttiin. Mutta "moottoritieprojektisi" on tosi kiva. Katsoin kuva kuvalta. Ja kuvattavaa tähän rojektiin riittää vielä vuosikausiksi. Se on osa "mökkitietämme". Kiitos.

  VastaaPoista
 8. Lastu,
  Savolainen projekti on vielä oma lajinsa: - Projekti on hanke, jossa kyvyttömät yrittävät saada haluttomat tekemään mahdottomia.
  Sinäpä osaat sen sanoa savon murteella. Varmaankin tuttu juttu sinulle. :)

  On niin paljon kaikkia haastejuttuja, joihin olen tullut ryhtyneeksi. Tämä tietyö-juttu on ikioma. Torimonttu olisi myös mielenkiintoinen. Pihlajaharju jne jne. Näitä riittää ja vauhti tuntuu sen kun kiihtyvän. Siellä etelämpänä Rautaniemi muuttuu. Kaikki muuttuu, ei entiselleen mikään jää..., tulee mieleen tuo vanha laulu.

  Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan, lauloi Georg Ots. Muuttuu varmasti, mutta ei ehdi samaan tahtiin kuin ympäristö ja teknologia muuttuvat.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!