5. joulukuuta 2010

Maaäitimme yhteinen


Ilmastonmuutos puhuttaa. Vuosittain alan vaikuttajat kokoontuvat pohtimaan ilmakehämme tilaa. Lentävät mantereelta toiselle visioimaan, innovoimaan, asettamaan tavoitteita, tekemään yhteisiä päätöksiä. Hikoilevat kokouksissaan pääsemättä yksimielisyyteen.

Ihminen jättää isoja jalanjälkiä. Tekojärvet, kuivatut suot, käännetyt jokien kulkusuunnat, tuhoutuvat sademetsät, avohakkuut, viljely- ja asuinsijojen varastaminen jatkuvan kasvun vaatiman energiantuotannon tarpeisiin. Kaivokset. Ydinjätteet. Luonnon monimuotoisuus on katoamassa. Sairastumme. Kansainvaellukset alkavat. Nälkä pakottaa osattomat liikkeelle.

Äiti Maa kärsii kuumista ja kylmistä aalloista. Vuoroin puhuroivat kuumat tuulet metsäpaloineen, vuoroin vinkuu hyytävä viima paukkupakkasineen. On kuin maa olisi kyllästynyt kiihtyvän kaupungistumisen kivikahleisiin. Etsii vapautta sementin ja asfaltin alta esiin puskevana voikukkana, puna-ailakkina, villivadelman taimena.

Annetaan Äiti Maalle puheenvuoro. Ollaan edes hetki puhumatta päälle. Kuunnellaan. Suojellaan Äiti Maata, ettei sen tarvitsisi repiä mekkojaan ja viittojaan polttavina helteinä, tsunameina, tulivuorenpurkauksina, syöksyvirtauksina, tulvina.

___

Pakinaperjantai No 210: Seuraava suojelukohde.

2 kommenttia:

  1. Niinhän se on, puhutaan ja puhutaan ja käännetään puheet ympäri kun mitään ei voida tehdä. Viimeinen kortti on aina se, että pitkällä välillä näinhän ilmasto on aina käyttäytynyt. Odotetaan kai sitten vaan sitä pitkän välin katastrofiakin.

    VastaaPoista
  2. Sirookko,
    Paljon on todellakin puhetta, vähemmän tekoja ja yhteisymmärrykseen ei päästä, koska aina tallataan herra Markkinan varpaille. En tunne häntä, mutta tuntuu olevan maailman tätkein ihminen.

    VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!