1. marraskuuta 2010

Ehtyy, ehtyy


Kun on taas muutaman kerran kiertänyt tarkistamassa jo kerran lumen peittämät lähitienoon ojanpohjat ja löytänyt lapsen pipon puun oksasta ja lapsen pinkin crocksin toisen puun oksalta, nähnyt oravan kiitävän kaapelia pitkin, käpytikan naputtavan puistopuuta ja närhen lennähtelevän oksa oksalta korkeammalle kuusta, punatulkut ja tilhit ja valtavan ison variksen ja sitten harmikseen ne karamellipaperit ja shampoopullot väärissä paikoissa, tietää olleensa oikeasti pihalla.

Auton ikkunasta on nähnyt vielä ensimmäisen kerran joutsenia sillä lammella, jolla käy melkein kerran viikossa. Sitä istui lauantaiaamuna sumuisessa sadesäässä kahden asteen lämmössä autossa jalat vilttiin kiedottuina, ettei se veto niin tuntuisi. Se tuntuu aina kuitenkin niskaan ja hartioihin ja silmiin. Miksi ne joutsenet nyt siellä olivat?

Tuntee marraskuun luissa ja ytimissä, kylmän kosteuden. Vaikka mittari näyttää kahdeksaa plussaa. Tämä pilvinen harmausko se liisteröi aivosoluni kiinni ja kirjoittaminen tahmoo, niin kovin tahmoo. Ei jaksa tarttua mihinkään aiheeseen, vaikka puhuttui kovinkin eilisiltaisesta Inhimillisen tekijän keskustelusta, miten parantumattomien sairauksien kanssa mennään eteenpäin tahdon voimalla. Kovin moni, läheinenkään, ei jaksa sairautta nähdä tai edes kuulla ja sitä jää sen kanssa niin yksin. Kovin oli tuttuja tuntoja.

Ei ymmärrä miten meuhkaavat miljönäärikerhoista, vaahtoavat vaaleista. Jaksavatkin.

15 kommenttia:

 1. Niitä on sellaisia kausia, jolloin ei vaan jaksa edes ajatella mitään, se onnistuu ilman kylmää ja harmaatakin, ilman pahempia sairauksia. Minäkin halusin katsoa sen Inhimillisen tekijän, mutta juuri silloin alkoi nettitelkkuni pätkiä.. vaikka toimi ihan hyvin vielä tanssivien tähtien kanssa, kohtalon ivaa. Argh!

  VastaaPoista
 2. Meri ja taivas ovat monta päivää olleet täysin harmaat. Eilen tämän syksyn koleus tuntui ensimmäistä kertaa sormissani. Toivottavasti totumme kaikki taas tähän pimeään ja koleaan vuodenaikaan. Jollei muu auta, sytytän kynttilän.

  Täällä joutsenet ovat lähteneet muualle. En tiedä minne. Pari viikkoa sitten näin vielä joutsenperheen, jossa poikaset olivat H. C. Andersenin ruman ankanpoikasen näköisiä.

  VastaaPoista
 3. Mukavia stidejä sun kukassasi.

  VastaaPoista
 4. Sirokko,
  Niin se kai menee monella muullakin. Inhimillisen tekijän voi katsoa Ylen Areenasta. Se on ohjelma, jonka pyrin aina katsomaan. Puhuvat asiaa.

  Olivia,
  Pieni pakkanen kuivattaisi ja ohut lumipeite valaisisi. Kynttilöitä en juuri polttele, mutta lämpötyynyllä on käyttöä.
  Harmaus laskeutui heti, kun lehtipuut pudottivat lehtensä. Jokunen lehtikuusi enää valaisee.

  Jotakin piristystä pitäisi keksiä. Yrittää vaikka vesikävelemään lämpimään veteen.

  a-kh,
  Passiflorassa on nuppuja paljonkin. Kukka kestää tuollaisena yhden päivän ja alkaa sitten heti kuihtua.

  VastaaPoista
 5. En tiedä vastailetko meemeihin, mutta haastoin kuitenkin, jos haluat muistella vähäsen lapsuuttasi.

  VastaaPoista
 6. Sirokko,
  Kiitos meemihaasteesta. On tullut meemeiltyä aika paljonkin:

  http://liisanjutut.blogspot.com/search/label/Meemit

  VastaaPoista
 7. Oi marraskuun apatiaa. Sitä on nyt liikkeellä. Parasta antaa sen tulla, ja kääriytyä viltteihin. Eilen koin uskomattoman elämyksen: hetki valohoitoa kauniissa luonnossa. Luonnosta sinäkin ammennat voimaa.

  Täytyykin etsiä Areenasta tuo ohjelma.

  VastaaPoista
 8. "Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava"
  Tuo lause säväyttää minua aina.

  VastaaPoista
 9. Marjattah,
  Nyt on vuodenkierron talveen laskeutumisen aika. Aurinkoiset päivät ovat todella lahjoja. Totta, jokainen päivä jolloin jaksaa lähteä liikkeelle on ns. parempi päivä.

  Valohoitoon liittyen olet varmaankin kuullut uudesta masennuksen torjuntakeinosta, korviin laitettavista led-valoista.

  VastaaPoista
 10. Tänään satoi aamupäivällä . Kastelin itseni ja nyt niiskutan nenä punaisena . Täytyy ottaa kunnon löylyt saunassa .

  VastaaPoista
 11. Ajelimme muutama päivä sitten lapsuuteni maisemissa ja näimme kolmisenkymmentä joutsenta lepäilemässä ja ruokailemassa tien viereisellä pellolla. Tien toisella puolen vähän matkan päässä oli järvi. Ehkä muuttomatkaa varten piti saada proteiinipitoista ravintoa matojen muodossa, kun olivat valinneet kiinteän maan veden asemesta.

  VastaaPoista
 12. mm,
  Täältä löytyy vastaus kommenttiisi.

  VastaaPoista
 13. Kyllimarjaana,
  Saunaa pidetään hyvänä lääkkeenä. Toivottavasti auttaa. Minäkin kävin eilen vesikävelyn jälkeen saunassa.

  Laila,
  Tänään näin viisi joutsenta tuossa lammella, mutta taas olin menossa jonnekin...autossa moottoritietä pitkin. Jotenkin sykähdyttävä näky joka kerran.

  VastaaPoista
 14. Täällä sataa nyt parastaikaa lunta,joskin hipsuttelemalla:D,satais vaan,kyllä sais jo tulla enemmänkin,ei joulu ole mitään,jos ei lunta sada,valotkin näkyis kauniimmin ulkona♥
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 15. Tansku,
  Hyvää viikonloppua myös sinulle. Täälläkin on sadellut mutama lumihiutale tänään.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!