23. heinäkuuta 2010

Matkalla jossakin Suomessa


Pääkaupunkiseudun liikennevirrassa en enää tohdi rattiin tarttua, mutta pitkillä taipaleilla ajamiseen keskittyminen on helpompaa kuin kartanluku. Olen aina ollut huono suunnistamaan.

Ohituskaistat ovat hyvä keksintö, vaikka aiheuttavatkin autoletkoissa heiluriliikettä. Jos pitää suositeltavan turvavälin, siihen kiilaa heti joku kiireisempi. Täältä keskeltä Suomea on pitkä matka joka paikkaan. Varsinkin joka paikasta tänne.

Hyvin harvoilla levähdyspaikoilla on enää ennen vakiovarusteisiin kuuluneita penkki&pöytä-yhdistelmiä. Roskiksetkin puuttuvat. Matkustavaiset melkein pakotetaan liikeenneasemille monenlaisten houkutusten äärelle. Jo siksikin, että ainoa tienvarren ulkotiloista löytämämme helpotuslaitos vaati euron kolikon.

Tyhjentyneitä kyläkauppoja on pilvin pimein. Osa näkyy muutetun asunnoiksi. Lähin kauppa löytyy kymmenien kilometrien päästä. Tietöitä ei voi näköjään välttää millään reitillä. Valitettavasti voi osua myös kolaripaikalle.

Kun poikkeaa jossakin, pitää ehdottomasti varoa unohtamasta kännykkää, kameraa tai hellehattua johonkin pöydänkulmalle. Kovin monen kymmenen kilometrin päästä ei jaksa kääntyä hakemaan unohtuneita kamppeita. Henkilöautoturisti tulee ottaneeksi mukaansa aivan turhan paljon tavaraa. Kaiken varalta.

Polttoaineen hinta vaihteli lähes 20 senttiä. Viimeinen tankkaus lupasi 700 ajokilometriä. Hämmästyneenä seurasin, miten ajettuani lähes sata kilometriä, luvattu kilometrimäärä oli noussut 800 kilometriin. Oliko kyse polttoaineen lämpölaajenemisesta vain polttoainetta säästävästä ennakoivasta ajotavasta?

Liftareita ei juuri näkynyt. Ulkolaiduntavia karjoja näkyi vain viisi. Viljat näyttivät jo tuleentuneilta. Sopivaa uimarantaa ei löytynyt paluumatkalla. Verlan kahvilasta sai ostaa kotikaljaa lasillisen 20 sentillä. En ollut uskoa korviani. Huvipuistossa kuulin teinipojan pyytävän mummoltaan oikeaa vettä. Ei mitään kaupungin vettä. Tämä mummu kävi täyttämässä jatkuvasti tyhjentyneet vesipullot kraanasta.

Kotiin palatessa taivas oli täyspilvessä, mutta lämpötila oli iltayhdeksältä vielä 28 astetta sekä ulkona että sisällä. Tämänpäiväiset lukemat näyttävät kymmenen astetta vähemmän. Siinä uusi päivän puheenaihe.

7 kommenttia:

 1. Meilläkin alkuviikon matka Pori-Helsinki-Pori vaati ihan välttämättä poikkeamista matkalla Porvooseen, Jämsään ja Luopioinen/Pälkäneelle. Vähän samoja tunnelmia koin kuin sinäkin tässä.
  Virikkeitä nämäkin.

  VastaaPoista
 2. mm,
  Virikkeitä hyvinkin, varsinkin perillä Helsingissä asti. Monta paikkaa piti ohittaa, vaikka toisaalta monta kertaa piti myös pysähtyä.

  VastaaPoista
 3. Toi vesijuttu on asia, mitä en ymmärrä. Miksi pitää juoda pullotettua vettä, kun meillä on niin hyvää " kaupungin" vettä.

  VastaaPoista
 4. Amalia,
  En minäkään. Jos se on hienompaa kävellä jokin "merkkipullo" kädessä. Saattaa niiden vesi oli vakiomakuistakin. Parastahan olisi saada juoda suoraan luonnonlähteestä.

  VastaaPoista
 5. Ajelimme sukulaistytön häissä eilen noin 400 km:n päässä kotoa. Ilmastoidussa autossa matka oli suht.koht. mukavaa, ja hellekin on hetkeksi helpottanut. Mukana oli pikkuväkeä, jonka kanssa olisi ollut mukavaa pysähtyä levähdyspaikalle oikomaan jäseniä ja syömään eväitä. Vihkiminen oli neljältä iltapäivällä, joten aikaa olisi ollut. Kuten totesit, eipä ollut entisajan levähdyspaikkoja ainakaan navigaattorin valitseman nopeimman reitin varrella. ABC ym. muita huoltoasemien paikkoja löytyi.

  Entisaikoihin oli sentään parannuksiakin. Tiet olivat hyvässä kunnossa ja meno tasaista.

  VastaaPoista
 6. Ohituskaistojakin paremmat ovat leveäkaistatiet, kun vain opitaan niillä ajamaan eli oikeassa reunassa. Takapuskurissa kyttäily vähenee ja se alituinen jännitys ehtiikö ohittaa. Hyvin ehtii ja hyvin mahtuu. Ruotsissa olivat jo paljon aikaisemmin.
  Olen huomannut saman: P-paikat on riisuttu. Ennen valitettiin, että P-paikkojen roskiksiin tuodaan mökeiltä jätesäkeittäin roinaa, nyt roskikset on poistettu ja roskat levällään maastossa. Liekö parempi? Ainakin ABC-ketjulla on ilmaiset vessatkin, joten tavallaan yhteiskunta on ulkoistanut nämäkin palvelut.

  VastaaPoista
 7. Laila,
  ABC-ketju näyttää todellakin paisuvan kuin pullataikina. Teiden laatu on taas suoraan verrannollinen valittuun reittiin. Meillä tietyöpätkiä osui jokaiselle pätkälle.

  Ellinoora,
  Olen samaa mieltä kanssasi, koska matkamme varrella oli kaikenlaisia teitä. Myös sitä leveäkaistaa. Se malli, jossa on aita keskellä tietä tuntuu jotenkin ahdistavalta.

  P-paikkojen huolto tuli todella kalliiksi, koska itsekin näin niiden entisten roskisten vieressä sohviakin. Sama ilmiö näkyy nykyään satamien roskiksissa. Tuovat saarimökeistä kaatopaikoille lain mukaan kuuluvat roskansa niihin. Kaiken kaikkiaan hävettää suomalaisten roskaamisen määrä.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!