11. toukokuuta 2010

Tulokas tämäkin

Tavanomaisten luontohavaintojemme, siis sorsien, lokkien, telkkien, harakoiden, varisten, tiaisten, peippojen, rastaiden, perhosten, kärpästen, kukkien yms lisäksi lähiympäristöömme näyttää asettuneen, ellei suorastaan pesineen piisami. Ensihavainto oli rannan tuntumassa olevan kaislikon päällä oleva oleva kerällä olevaa siiliä muistuttava pallo. Piti jäädä tutkimaan l. odottamaan, liikahtaako pallo. Kyllä liikahti ja liukkaasti lähestyttäessä. Piisami sukelsi pitkään eikä antautunut sen paremmin kuvattavaksi. Tai edes kiikaroitavaksi.

Tänä aamuna päätimme yrittää yllättää luonto-objektimme lähestymällä sen pesimäpaikkaa (?) eri suunnasta. Kai se pesii, koska tällä kertaa samoilla kaisloilla lepäili kaksi piisamia. Lähelle se ei päästä. Ensimmäisen kerran kohtasimme sakeassa sumussa. Tänään oli kuitenkin kirkkaampi sää. Tosin ranta on varjoisa aamuisin. Hämäräliikkujaksi kuvailtu eläin ei näytä juuri piittaavan ohi kulkevista veneistä, koirista tai ihmisistä. Kunhan pysyvät parinkymmenen metrin päässä.

Nyt voin liittää piisamin lähiympäristön biodiversiteettiin. Siihen kuuluu myös hirvi - satunnaisesti. Kaksi havaintoa kolmenkymmenen vuoden aikana. Muualla cityvalkoposkihanhet, cityjoutsenet, citykanit ja mitä niitä kaikkia onkaan, täällä melkein urbanisoitunut vesirotta.

3 kommenttia:

 1. Muistan piisamin lapsuudesta. Perheemme ruokatalous oli isolta osin riippuvainen isän kalastuksesta. Hänellä oli ympäri vuoden pyydyksiä järvellä ja joella. En muista, oliko talvi- vai kesäaikaa, kun pyydyksistä tuli muutaman kerran piisami. Kalojen perässä oli varmaan niihin mennyt. Siihen aikaan takin kauluksiin kelpasi piisamiturkis. Isä nylki piisamit ja pingotti nahat päreen päälle nurinpäin kuivumaan. Joku ne sitten osti ja perhe sai muutaman lisämarkan.

  VastaaPoista
 2. Liisa, pyydyksessä olevat eläimet olivat siis kuolleita. Tämä siksi, jos tarinani tuntuu pahalta.

  VastaaPoista
 3. Laila,
  Olipa mielenkiintoinen tarina. Muistan minäkin piisamiturkit. :)
  Vastaan vasta nyt, koska en ole vilkaissutkaan nettiin sitten keskiviikon. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!