20. marraskuuta 2009

Valosaastetta

Olkoon päivä tai yö, valoisaa tai pimeää, mainostajien uudet valotaulut hyökkäävät silmille muutamassa paikassa kaupungissamme. Ainakin ennen kuin autoilijat tottuvat niihin, ts. oppivat väistämään katseellaan ne samalla tavalla kuin lukemattomat liikennemerkit, ne häiritsevät liikennettä. Valot ovat neonräikeitä ja tekstit liikkuvat kuin videoleikkeissä ikään.

Kaupalliset tiedotteet vaihtuvat niin nopeasti, että tuskin ehtii lukea edellisen, kun uutta kuvaa jo tungetaan ohikulkijan tajuntaan. Ainakin ensikertalainen kuvan risteykseen ajava vilkuilee varmasti valotaulun suuntaan uteliaana. Ehkä tarkemmin kuin liikennevaloihin. En ole tosin vielä kuullut yhdestäkään näiden aiheuttamasta onnettomuudesta. Ihminenhän on utelias olento.

Viime viikolla ensilumi satoi märkänä ja tarttui katukilpiin ja liikennemerkkeihin. Kyseiset uudet valotaulut pysyivät lumettomina ja loistivat entistä räikeämpänä valosaasteena pehmeässä lumimaisemassa. Pienessä mielessäni heräsi ajatus, että ne varmaankin luovuttavat lämpöenergiaa. Turhuuksien turhuus. Sekin vielä.

On tosin korkea aika viritellä valoja pimeille pihoille jo lehdenjakajiakin ajatellen. Pienet lempeän sävyiset tuikut riittävät ainakin minun mielestäni. Tai sitten silmäni eivät kerkeä enää nykymainosten vauhtiin. Muutenkin hehkulamppujen ja energialamppujen ja led-valojen maailma on mennyt niin mutkikkaaksi, että pitäisi käydä jokin kurssi osatakseen valita sopivat. Meillä ainakin valitsemamme energiansäästölamput ovat varsinaisia säästäjiä. Niiden valossa ei näe. Piti ostaa otsalamppu lisäksi. Kai vanhat hehkulamput saa käyttää loppuun vai onko se luvatonta? Kuuluvat jo hamstraavan niitäkin.

PS. Bloggerin kuviin näkyy palanneen kaksoisklikkaustoiminto. Vasta toisen klikkauksen jälkeen kuva aukeaa täyteen kokoonsa. Tänään vasta hoksasin.

6 kommenttia:

 1. Pienet tuikkuvalot ihmisten pihoilla ja parvekkeilla tuovat pimeään aikaan lämmintä tunnelmaa, mutta ne isot/paksut SINISET köynnökset ja valot koskevat silmään! Meillä päin joulupukkikin viestitti oikein sanomalehdessä menneinä vuosina, ettei poikkea, jos sellainen on näkösällä.:) Toivottavasti niitä ei enää myydä! Vanhat hehkulamput on lupa käyttää, mutta uusia ei enää saa valmistaa. Valoa päivääsi! t.Laila

  VastaaPoista
 2. Laila,
  Valot päällä ollaan pitkin päivää, koska vesisade vei vähäiset lumet. Tuikut on asetettu verannalle ja parvekkeelle ja ajastettu.

  Valoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 3. Viikonlopun vietimme Kuopiossa ja olimme melkein törmätä uusiin valonheittimiin. Jos minulta kysyttäisiin, sanoisin: ei kiitos. Jo liikenneturvallisuuden kannalta.

  Sinulle on murrehaaste blogissani. Mukava jos vastaat.

  VastaaPoista
 4. Käväisin Lastun blogissa ja näin haasteen Sinulle. Piti tulla tarkistamaan, josko siihen olisi vastausta. Hyvää vointia ja tulevaa adventtia! t.Laila

  VastaaPoista
 5. Lastu,
  Olen ollut reissun päällä, joten avaan nyt vasta tämän kommenttilaatikon.

  Kiitos haasteesta. Saatan vastata, kunhan tokenen.

  Laila,
  Kiitos samoin!

  VastaaPoista
 6. Tämän päivän lehdessä oli tieto, että valotaulujen valoja olisi himmennetty. Parempi niin, paras olisi kuitenkin poistaa ne. Vastaavia virityksiä ei saa maanteidenkään varsilla olla.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!