13. maaliskuuta 2009

Aurinkohiihto

Kevät sirkutti ja kaikui eilen lähisaarten tuulelta suojatuissa poukamissa. Aamulla mittari ja huurrekuorrutetut puut kertoivat yöllä olleen kunnon pakkanen. Mutta poikkeuksellinen kirkkaus suorastaan vaati ulos. Söimme varhennetun lounaan ja lähdimme lähilaavulle jälkiruokakahville, minkä jälkeen oli tarkoitus hitaasti sujutella takaisin. Jostakin pukkasi savu-usvaa jäälle ja hornetit jylistivät muodostelmina yläpuolellamme. Sorsan laavulta lähti hyvä kuutamohiihtolatu. Mies sai minut ylipuhutuksi. Poltettuja ulkotulia oli ladun varressa. Toivottavasti joku kerää ne pois.

Hiihtäjiä riitti, mutta oletettua yhteyslatua kotirantaan ei sitten ollutkaan. Miksi minä taas kerran suostuin tuntemattomille reiteille? Moottorikelkkauraa pitkin piti pinnistellä jäätielle umpihankea. Koville se otti, täytyy tunnustaa. Mutta kun tuli ostetuksi ne uudet monot... Rannassa kiinnijäätyneet siteet piti potkia irti. Se vesi.

En olisi moiselle retkelle uskaltautunutkaan, jos tämänpäiväinen uutinen jäälle suihkuavasta vedestä Laivonsaaren luona olisi ollut tiedossani. Ladulla oli paikoitellen paljonkin vettä eikä pilkkijöitä näkynyt missään. Se minua kummastutti, koska ilma oli kuin linnunmaitoa. Jään lakeudella kutistun itseni kokoiseksi. Kaupungilla ja teillä lentää likainen rapa ja loska ja luonnon jäillä öisen lumisateen jäljiltä on huikaisevan valkeaa. Linnut pitävät konserttejaan kaikkialla, jos vain on korvat ja aikaa kuulla. Se on kevät.
___

En osaa sanoa, minkä kasvin sirkkalehdet nousevat toisen leikatun, mutta niin hyvinvoivan, passifloran juurelta. Juuriversoko? Onkohan joku sujauttanut omenansiemenen ruukkuun? Aika näyttää. Mustanmerenruusut ovat jo pienellä alulla, kevään merkkeinä. Luvassa on myös makeita herneenversoja. Joulutähden annan kyllä kuihtua. Se ei kuulu enää maaliskuuhun. Ensimmäinen santti on jo nupuilla mullanvaihdon jälkeen tai siitä huolimatta.

****
Edit 15.3. klo 10.45

Erinomaista valokuvasarjaa savolaisesta kulttuurimaisemasta voi käydä seuraamassa täällä.
Sananrieskoo eli kuvitettuja sutkauksia eri puolelta Savoa löytyy puolestaan täältä.

3 kommenttia:

 1. Todella hienoa, että kevät on tulollaan ja valo lisääntyy. Hyvää viikonloppua. :)

  VastaaPoista
 2. jostain kumman syystä Laivonsaaren ohi menevällä ladulla on ollut aina vettä, kun olen siitä hiihtänyt. Kaikkina talvina siinä ei ole tainnut olla tampparilla tehtyä latua.

  VastaaPoista
 3. Mariar,
  Onneksi aurinkoenergia sulattaa lumen vaikka pilvien takaakin. Hyvää viikonloppua myös sinulle.

  akh,
  Nyt puhuvat 40 sentistä. Siitä ei kyllä enää tohdi hiihtää läpi eikä vierestä. Moottorikelkat menevät vauhdilla yli, mutta hiihtäjä humpsahtaa.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!