1. helmikuuta 2009

Kaikki muuttuu

Eilinen parinkymmenen asteen pakkanen puraisi poskia ja nenänpäätä. Tottumatonta. Happivaje vaati ulos, vaikka pilkkihaalariin ahtautuminen olikin työläs prosessi. Itse vaatekappalekin tuntui liian painavalta. Kävin kuitenkin sauvoineni jäällä asti. Pari koulupoikaa tuli vastaan vetäen vanhanmallista pulkkaa perässään. Pilkillä olivat olleet. Kysyin, tuuleeko pahasti. Toisen mielestä ei, toisen kyllä. Niin me siis aistimme säätkin eri tavalla.

Jäällä oli liikaa pehmeää lunta. Käveleminen oli työlästä moottorikelkan jäljissäkin. Oli suostuttava heti nousemaan takaisin rantatörmää pitkin tasaisille teille. Samalla näin, että lahokoivujen oli aika lähteä. Sytyttelivät kokkoa jäälle. Ajattelin saavani hyvänkin kokkokuvan, mutta ei ottautunut tuli jäisiin koivun oksiin. Klapikone kävi, mutta silti pystyin vaihtamaan muutaman sanan talkoolaisten kanssa.

Jotenkin tuossa puistomaisemassa on nyt muutaman ison koivun mentävä aukko. Ei sentään avohakkuuaukkoa. (Vai päätehakkuuaukoiksiko niitä sanotaan?) Tottuminen vie aikansa. Samana aamuna luin lehdestä, miten tori muuttaa muotoaan. Pintamateriaalin uusiminen on minusta hyvä asia. Epätasaisella mukulakivialustalla on todella hankala kävellä.

Elvytysrahoja saattiin ja tietyöt alkanevat syksyllä. Vasta viime syksynä avattiin uusi automarketti ja saatiin sen tiejärjestelyt siltatöineen valmiiksi. Elämä on jatkuvaa muutosta. Joutilaana sen havaitsee herkemmin. Työaikana en pitänyt juuri minään muutoksena esim. moottoritien saamista. Sitä vain kävi töissä aina kulloinkin käytettävissä olevaa reittiä. Sen suurempia ajattelematta. Ajatukset olivat ihan muissa asioissa.

Minä alan parkkiintua, koska kaadetut koivut eivät enää kirpaisseetkaan kovasti. Kaikella on aikansa. Muuttuvat laulut. Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan? Muuttuu. Suunnan näkevät läheiset.

7 kommenttia:

 1. "Niin muuttuu maailma, Eskoseni."
  Sun LUKIJAT-liitteestä puuttuu vissiin yks nappi, se että pääsee lukijaksi.

  VastaaPoista
 2. Utukka,
  Niin tekee.

  Sinähän olet jo lukija! Omassa koneessa tuossa kyllä lukee "Lue tätä blogia".

  VastaaPoista
 3. Utukka,
  Kokeilin eri versioita. Lisäsin itseni lukijaksi, sekin onnistui, mutta enpä ollut osata poistaa kuvaa.

  Joissakin blogeissa teksti Lue tätä blogia näkyy, joissakin ei. Ei Liisa ymmärrä.

  VastaaPoista
 4. Muutin pois Kuopiosta vuonna 1965 kun lähdin opiskelemaan Helsinkiin. Nyt harkitsemme ensi vuonna paluumuuttoa. Saariprojekti on jo nyt täyttä totta ja siksi matkustimme Kuopioon viime vuonna enemmän kuin vuosikymmeniin. Nyt meille tulee jopa Savon Sanomat (Kuopion sisarilta ilmaislahja) ja vesi kielellä kuuntelemme, luemme, katsomme, mitä sinne päin maailmaa kuuluu. Sinneköhän me asetumme...?

  Murre on minulle mieleen, niin maisematkin. Vaikka kaikki muuttuu, kieli ja maisemat, pohjalla on tuttuus joka säilyy.

  VastaaPoista
 5. Lastu,
  Minä olen joutunut tänne miehen matkassa ja aluksi oli selviä puheenymmärtämisongelmia. Ilmeisesti kielitartunnan olen saanut, koska sydänsuomalainen kotimurre on melko lähellä täkäläistä. Tosin olen kiertänyt Kymenlaakson kautta ja miet ja siet tarttuivat myös ärhäkkäästi.

  Kaunista täällä on. En yhtään ihmettele, että lapsuutensa täällä viettänyt tahtoo tänne takaisin. Sinäkin. Ei kai etelässäkään enää ajatella, että kaikki savolaiset olisivat pöljiä. :)

  VastaaPoista
 6. Tulihan se talvikin vihdoin viimein. Kun on aikansa vesiloskassa rämpinyt, niin pienikin pakkanen tuntuu ihan hirmuiselta. Olisivatkohan ne oululaiset, joiden mielestä savolaiset ovat pöljiä? Etelä-Suomessa kehdataan puhua savolaismafiasta, ihan niin kuin se olisi erikoistakin vaikkapa hämäläisyyteen verrattuna. ;)

  Haastoin sinut hieman kesäisempiin tunnelmiin:
  http://solmukohtia.blogspot.com/2009/02/hyva-uutinen-rinnakkaistodellisuus.html

  VastaaPoista
 7. Celia,
  Mansikoita on monta sorttia. :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!