23. syyskuuta 2008

Yli varojen

Muistan miten menin ensimmäisen kerran elämässäni pankkiin hakemaan opintolainaa. Isän kanssa. Se olikin ainoa kerta, jolloin kävin pankissa hänen kanssaan. Olin keväällä saanut valkolakin ja syksyllä oli määrä aloittaa opinnot. Oppikoulun olin käynyt vapaaoppilaana, mutta en suinkaan ilmaiseksi. Olihan asuttava poissa kotoa, kuljettava linja-autolla koulumatkat, hankittava välttämättömät koulutarvikkeet, vaatteet ja jalkineet.

Polkupyörää minulla ei ollut. Olin myös sivutoiminen lastenhoitaja koko lukion ajan. Kaikkea oli paitsi aikaa elää nuoruutta toisten lailla. Murrosiästä kohdallani en muista muuta kuin punaisena hohtavan finniotsani, johon ei kukaan muu ottanut kantaa kuin isoisäni. Vähällä tulin toimeen mielestäni. Opin taakankantajaksi, ylihuolehtijaksi, mistä roolista en osaa irrottautua kai koskaan.

Lapsuuden tiukan markan aika opetti säästäväisyyteen. Työhön piti tarttua heti kun kynnelle kykeni. Markassa miljoonan alku. Säästä, säästä. Nykyään kaupunkiympäristö ja lehdistö kirkuvat: Kuluta, kuluta. Maailma on muuttumassa nopeaan tahtiin, koska ihmiskuntana (niin isostiko sitä pitää jaksaa jaksamattomuudessaan ajatella?) kulutuksemme jo tänään ylittää vuotuisen luonnonvarojen kasvun. Vauhti kiihtyy koko ajan. Mitä jää jäljelle tuleville polville?

Teknologian uusimiseen sijoitetaan satojatuhansia euroja erinäisiin EU-hankkeisiin, joiden lopputulema saattaa olla vain pino paperia ja rahat ovat menneet Kankkulan kaivoon (mistähän tuokin sanonta tulee?). Katsoin eilisiltaisen MOTin. Uskon, että moni muukin katsoi ja ihmetteli miten toimittajille ei enää edes suostuta vastaamaan. Kun/jos näytetään, että keisarilla ei olekaan vaatteita, suut sulkeutuvat.

Suomi arvotetaan korkealle, koska se (osaa) käyttää EU-hankerahoitusta tehokkaasti. No, maksammehan sinne isot rahat l. kyseessä on loppupeleissä omat veromarkkamme. Voisivatko nämä hankkeet tukea terveyden- ja vanhustenhuoltoa, lasten tulevaisuutta? Ryhmäkokoja pienemmiksi, lisää henkilökuntaa hoitoyksiköihin, kouluihin, lastentarhoihin jne l. sinne missä tekeviä käsiä tarvitaan. Jos tiedätte sellaisia EU-hankkeita, niin kertokaa ihmeessä minullekin.

Kuvassa luonto näyttää uudistumisvoimansa. Hattivatit hyökkäävät. :) Se ei ole itse ottamani kuva, mutta julkaisen sen luvalla. Luonto palkitsee, ellemme ryöstä ja hävitä sitä. Hauskallakin tavalla.

4 kommenttia:

 1. Sinäkin Brutukseni, eli sinäkin Suomi! Täällä Usassa on asiat täysin päälaellaan. Rahaa jaellaan ulkoisille maille, vaikka sitä pitää ensin lainata Kiinalta, ja vaikka omassa maassa ihmisiä kuolee nälkään ja sairauksiin, jotka voitaisiin parantaa. Sosiaaliturva on heikoissa kantimissa. Näyttää siltä, että missä vaan ollaan, valta ja raha korruptoivat ihmisen.
  Olen elänyt samantapaisen nuoruuden kuin sinä. On vaikea ymmärtää tätä yltäkylläisyyden "onnea".

  VastaaPoista
 2. Utua 2,
  Olemme ikävällä tavalla esillä maailmalla - taas.

  Mykisti tuo Kauhajoen tapaus.

  Enkä näe mitään hienoa ja kehuttavaa siinäkään, että usalaiset hakevat Suomesta mallia roskapankille.

  Sosiaaliturvaamme karsitaan korottamalla taksoja, köyhiä kyykytetään juoksuttamalla luukulta toiselle. Kuntavaalit ovat tulossa ja lupauksia annetaan.

  VastaaPoista
 3. Hattivatteja vastaan käyt parhaiten veitsin ja haarukoin.

  VastaaPoista
 4. A-K.H,
  Onneksi nuo ovat länsirannikolla eivätkä siellä täällä Kuopiossa. Marikon nurmella oli muutama. Se määrä ei riittänyt pelottamaan.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!