24. kesäkuuta 2008

Hyvässä seurassa

Muutaman vuoden blogikirjoittaminen on karistanut minusta viimeisetkin rippeet meissä jokaisessa asuvasta pienestä kirjailijasta. Siksipä ilahduin ikihyvin havaittuani (toki myöhästyneenä) SusuPetalin perustaneen kaltaisilleni oman seuran, Kelvottomien Kirjailijoiden Seuran. Liityin tietysti siihen.

Kirjoittamaan olen oppinut kansakoulussa. Kaunokirjoituksessa sain ainoastaan S-sivusta täyden kympin. Se siitä kaunokirjallisuudesta. Olen aiemmin julkaissut täällä yhden teini-ikäisenä kirjoittamani kouluaineen Kuutamo ja liina. Väinö-opettajani piti tuotostani kelvottomana, mitä se olikin. Synkistelyä ja angstia.

Sittemmin opiskelin estetiikkaa ja nykyiskansain kirjallisuutta cum lauden verran. Eivät tarttuneet estetiikan opit. Ei edes ankara itsekritiikki. Hurahdin kirjoittamaan tänne virtuaaliin tarinaa, pakinaa, runoja... (hohhoijaa!). Vieraiden kielten opiskelusta ja opettajuudesta ei kirjoittamismielessä ole ollut hyötyä. Haittaa pikemmin. Sotken kieliä, leikin sanoilla, keksin ihan omiani. Otsikot ohitan. Kirjoitan siis asian vierestä. Käännän väärin.

Viime aikoina Mappikin on päässyt pölyttymään. Miten helpottunut oloni onkaan, kun minut anomuksesta hyväksyttiin KKS:n jäseneksi. SusuPetalin sanoin: Liisa, luulenpa että kriteerit täyttyvät enemmän kuin täydellisesti kohdallasi. Kelvottomat käännökset ovat helmiä!

Itse asiassa ainoa julkaistu tuotokseni (ellei idioottimaista graduani lasketa) on käännös vuosikymmenten takaa. Kuolema kaupungissa. En tohdi edes lukaista sitä enää. Gradussa tutkin verbin aspektin kääntämistä venäjästä englantiin Dostojevskin Idiootissa. Siis, just tällaista: suomen ja vieraiden kielten sanoja limittäin ja lomittain. Kerrassaan kelvotonta kirjoittamista.

5 kommenttia:

 1. KKS on ylpeä saadessaan toivottaa uuden jäsenensä tervetulleeksi kelvottomaan seuraansa:)

  VastaaPoista
 2. AKH,
  KKK:n kanssa minäkin jaksan paremmin tätä kelvottomuuttani.

  ----

  En aivan joka päivä erinäisistä syistä ehdi/pääse vastaamaan kommentteihinne, joten älkää pahastuko. Parhaani yritän.

  Toisaalta on kyllä hyväkin asia, että Blogger sallii kommentoijan käydä poistamassa oman kommenttinsa, jos kommentoija tulee toisiin ajatuksiin. Kaikki blogipohjathan eivät sitä mahdollisuutta anna.

  Hyvää viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 3. Hei Liisa!
  Minä poistin kommenttini ihan vain siksi, että satuin olemaan lasten kanssa mylläämisen lomassa niin höpötuulella, että jonkun tunnin kuluttua kommentti tuntui ihan höpöltä:), enkä silloin ennättänyt uutta kirjoittamaan, kun taas vietiin. Nyt on ollut kaksi päivää ilman lapsia - mummin toipumispäiviä - kuten he asian ilmaisivat. Vajaan kahden tunnin kuluttua juna tuo heidät takaisin ja minähän olen täydellisen "toipunut" ja valmiina uuteen eläväiseen viikkoon.
  Kesänuha vain iski minuunkin, mutta
  se ei estä lapsia uimasta ja saanpa syyn, miksen ole koko päivää järvessä heidän kaverinaan :)

  Eihän toki edes vastata joka kommentiin ole tarvetta eli ei poistoni siitä johtunut!

  Mukavaa hellekauden alkua ( se tulee nyt, koska AccuWeather niin lupaa )ja nopeaa nuhasta toipumista
  toivoopi Leena

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!