19. toukokuuta 2008

Kyyneleet

Vaikka kuinka harjoittelin Albinonin Adagion kuuntelemista useampana päivänä, urkujen tummat sävyt suorastaan porautuivat sisimpääni. Kyynelkanjonit avautuivat hetkessä. On kai mahdotonta valmistautua ainutkertaisten tunteiden vietäväksi. On vain uskallettava heittäytyä.

Aurinko leikitteli mosaiikki-ikkunan väreillä rippi- ja vihkikirkkoni harmaaksi maalatulla lattialla kuorin vasemmalla puolella. Oikealla vanhan urkuharmonin edessä minua, meitä, katselivat mitä kauneimmat kukkalaitteet. Ja siinä välissä kantoliinojen päällä lepäsi helmenharmaa arkku. Äiti. Kaikkea en muista. Ohjelman tekstistä en saanut kyyneliltä selvää eikä ääntäkään tahtonut lähteä laulamiseen. Urkuparvelta kaikui koskettavan kauniina Niin kaunis on maa, niin korkea taivas. Laulajan ääni ei sortunut.

Kirkon käytävä on pitkä. Lyhytkin saattomatka jalan tuntui ikuisuudelta. Kauniiksi lankatut mustat kengät keräsivät kuivan hietapölyn mukaansa. Kiiltonahkakengät olisivat olleet paremmat. Oli viileää, mutta aurinkoista ja aivan kuivaa. Vanhan hautausmaan takimmaisessa rivissä oli tuttuakin tutummassa paikassa avoin hauta. Ikivanhan koivun vieressä on nyt äidin viimeinen maallinen leposija. Muistotilaisuuden kahtalaisesti koskettavien ohjelmanumeroiden jälkeen yli kolmen viikon valmistelut ja varmistelut olivat yhtäkkiä ohi. En ehtinyt keskustella juuri kenenkään kanssa enkä tutkia vanhoja valokuva-albumeja. Jotenkin juhlissa käy aina niin. Onneksi selkä kesti jotenkin.

Eilen satoi vettä aamuyöstä alkaen. Paluumatkalla poikkesin haudalla. Hauta oli luotu jo umpeen ja kukkalaitteet asetettu hautakummulle. Kaikki kukat olivat täynnä sadepisaroita. Lisää kyyneleitä...

11 kommenttia:

 1. Onneksi on muistot. Voimia sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Maijamuru. Nyt on tämä aika.

  VastaaPoista
 3. Hiljaa, mutta lujaa *rutistan*.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Haavetar!

  Nyt on kerättävä voimia muutama päivä. Arkirytmiin pitäisi päästä kiinni taas.

  VastaaPoista
 5. Parasta minä olet äidiltäsi saanut, on elämäsi. Kiitos hänelle ja sinulle, että olet olemassa.

  VastaaPoista
 6. Paju,
  Hautajaiset ovat paitsi surujuhla, myös kiitosjuhla elämästä ja elämälle.

  VastaaPoista
 7. Kuka voi vastustaa Albinonia ja elämää. Suru, menetys ja rakkaus, ja kiitollisuus. Me muutkin kiitämme äitiäsi!

  VastaaPoista
 8. Utuinen,
  Kiitos sinullekin, rakkaalle kanssakulkijalle!

  VastaaPoista
 9. Kun kuluvana keväänä kirjoitin muistokirjoituksen isästäni, kuuntelin Albinonin Adagiota ja itkin. Lapset soittivat sitä kevätkonsertissa, itkin.
  Nuorimmaiseni kysyikin jo kun kuuli pari ensimmäistä tahtia, että äiti nyt tulee tämä itkulalu, itketkö taas.

  VastaaPoista
 10. Oi, otan osaa...
  Äiti on aina Äiti...


  *halaus*

  VastaaPoista
 11. Neulekirppu,
  Lapsen suusta kuulemme usein totuuden. Itkulaulu se on.

  Hallatar,
  Kiitos halauksesta!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!