16. toukokuuta 2008

Tässä ei ole mitään järkeä

Nimittäin lähteä aamulla kello neljä aamutakkisillaan pikkupakkaseen pipo päässä, kynsikkäät kädessä, villasukat ja kumisaappaat jalassa. Ja tietenkin kamera taskussa. Entuudestaan jo tiedän, että lumoava aamukajo tyynessä vedenpinnassa ehtii kadota ennen kuin olen puolimatkassakaan.

On niin hiljaista. Linnutkaan eivät juuri viserrä. Pakkanen nöyryyttää valkovuokkoja. Laituri on jäämässä vedenpinnan alle. Aallot ovat kasanneet kaislat röykkiöksi osin laiturille, osin sen viereen. Pakkasen puremina ne ovat liukkaitakin. Penkki on nostettu pystyyn vasten kaidetta. Yksikään lintu ei liiku. Ainoa ääni kuuluu moottoritieltä.

Hetken mietin, ollako vai eikö olla. Vedenhän tulisi tuntua sitä lämpimämmältä mitä kylmempi on ilma. Siis kastaudun tumman sinen hyiseen syliin hitaasti. Samalla näen veden pinnan peilissä lentävän linnun. Heijastuksesta ei osaa päätellä (enkä kyllä kylmän kourissa paljon mietikään), mikä lentäjä se oli. Lokki arvattavasti. Sorsat ovat kai vielä lämmittämässä toisiaan pesissään kuten suurin osa ihmisistä. Näin aamulla ennen kukonlaulua.

Kierrän etuoven kautta ja matka pitenee melkein puolella. Kynsikkäistä huolimatta sormia alkaa ihan oikeasti paleltaa. Mittaan lämmön juotuani lasillisen kuumaa mustaherukkamehua. Alle 35 astetta. Juon lisää lämmintä ja vähitellen lämpö nousee normaalilukemiin. Tulee mieleen, miten äkkiä hypotermia iskee. Toisaalta kihelmöivä kylmyys poistaa hartiakipuani joksikin aikaa. Valitsin näin. Vaikka ei tässä kyllä ole mitään järkeä. Kohmeisin sormin otetut kuvat saavat olla muistikortilla. Oheinen kuva on otettu 10.5. Silloin ei ehkä ollut sentään pakkasta.

2 kommenttia:

 1. Samoja fiiliksiä, kun ajelin ympäri kaupunkia tänään pyörällä.
  Baskeri korville vedettynä, toppatakki -tosin kevyt sellainen, ja hanskat tietysti. Mainittuja vaatekappaleita ei sentään tähän aikaan enää huvittaisi pukea päälleen, nythän pitäisi olla mekko ja nilkkasukkakeli!

  No, jalassa oli sentään farkut ja lenkkarit, ei toppahousuja ja huopatossuja :D Mutta tuuli oli tuimaa.
  Hieman lämmitti sentään väentungos kalamarkkinoilla pistäytyessäni.
  Siellä tulet loimotti, tuoksui kalan ja lettujen paistolta, ja aurinkokin yritti paistaa kuumemmin.

  Hieno kuva, jotenkin meditatiivinen.

  VastaaPoista
 2. Leonoora,
  Olen ollut pois kotoa. En nähnyt pahinta lumimyräkkää täällä. Emmekä onneksi osuneet silloin olemaan tien päällä.

  Ilmastonmuutos näyttää monet kasvonsa.

  Kevyttoppa-asu tuntuu käypäiseltä kesät talvet nykyään. :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!