12. huhtikuuta 2008

Ennen posti oli myös pankki

Lähiömme on ilmeisesti muuttunut haja-asutusalueeksi, koska Itella kantaa, tosin meille yksityisasiakkaille postiautolla, postin nykyään vasta noin kello viisitoista. Tuolta linkistä luin, että jakelua vielä voisi tunnilla siirtää myöhemmäksi. Mistähän tämä muutos johtuu? Menevätkö postiljoonit töihin myöhemmin nykyään? Ennen posti tuli jo ennen puolta päivää. Ja Helsingissä muistan kerrostaloyksiön postiluukun kolahtaneen kahdesti päivässä.

Ajat muuttuvat. Postilaatikotkin on uusittu. Lukollisiksi. Aluksi tuli tehtyä useampiakin turhia reissuja postilaatikolle, koska avain unohtui. Onneksi sentään sanomalehti jaetaan erikseen aamulla. Kai tähän tottuu. Mistä sitten tietää postin yleensä käyneen?

1) Tulen pihaan ja näen, että naapurin postilaatikon luukku on auki. Luukkusysteemi on mennyt rikki, vaikka meillä on kulmakunnan komeimmat (ja kalleimmat) postilaatikot.
2) Bongaan ikkunasta postia kotiin kantavan naapurin.
3) Satun näkemään näin lumisena (kyllä, täällä on vielä kinokset) vuodenaikana valkoiseen maisemaan solahtavan Itellan postiauton. Ihan harvoin näkee enää postiauton väristä postiautoa. Oranssia siis.
4) Menen hakemaan postin kello 16:n jälkeen.

Tuolla aiemmin jo kirjoitin pankkiasiasta ja monen jo toteuttamasta ajatuksesta vaihtaa pankkia. Eilen sain ensimmäisen etanapostin sinisestä Sampo Pankista. Uteliaana avasin kuoren ja en ollut uskoa silmiäni. Kirje oli ensinnäkin päivätty 31.3.2008 (se siitä Itellan nopeasta jakelusta) ja sisälsi käyttötilini palvelumaksujen ennakkoilmoituksen maaliskuun ajalta. Tililtäni tultaisiin veloittamaan 0,50 euroa 18.04.2008, kuten aina tähän astikin on tehty. Ennen en toki ole saanut tuosta summasta kirjallista ennakkoilmoitusta. Onko tämä jonkinlaista palvelun ja tiedottamisen tehostamista? Nuhraantunen imagon puhdistamista? Kannattaako kirjeitä tuollaisista asioista lähetellä? Eikös se postimaksukin ole jo sen verran? Tuntuu rahan tärväämiseltä.

Opintolainani 60-luvulla kävin neuvottelemassa kotikuntani Osuuspankissa. Saatuani työpaikan Helsingistä opiskeluaikana, työnantaja velvoitti (tai ainakin muistan niin) avaamaan tilin KOP:in. Jossakin vaiheessa kyseinen pankki epäsi laina-anomukseni. Vaihdoin Säästöpankkiin. Sain lainan. Pankkikriisin seurauksena päädyin Postipankkiin, sittemmin olen ollut Leonian ja Sampon asiakkaana. Nyt sitten Danske Bankin Suomen haarakonttorin. Ottaisiko vai antaisiko tuo mitään, jos päättäisin tällä kertaa ihan itse, minkä pankin asiakas haluan olla?

8 kommenttia:

 1. Minä sain myös uudenlaisen tiliotteen. Se oli präntätty haaleanharmaalla tekstillä. Vaikka näen silmälaseilla ihan hyvin normaalia tekstiä, en silti pidä hämärästä printtauksesta. Tanskalaispankki säästää painomustetta!

  Ihmettelin myös ilmoituksia palvelumaksuista. Sepä vasta kalliiksi pankille tulee, jos se alkaa tuollaisia lähettää.

  VastaaPoista
 2. Obeesia,
  Tiliotetta en ole vielä saanut, joten siitä en osaa sanoa. Mutta verkkopankki näytti muuttuneen hankalakäyttöisemmäksi. Yhden kerran olen maksanut sieltä laskun enkä ollut päästä kirjautumaan ulos.

  On niin paljon hoidettavia asioita, ettei jaksaisi alkaa pankkien kanssa vekslata.

  VastaaPoista
 3. Ennen Posti oli myös Posti.

  Itella, Itella,
  Suomen suosituin Posti on Itella.

  VastaaPoista
 4. AKH,
  Niinpä. Tämänkin kylän postissa palveli kolme postineitiä.

  VastaaPoista
 5. Pankit ovat ryöstäytyneet käsistä
  vaaniviksi sala-iskijöiksi. Onko nyt postin vuoro, kun s-posti vie postimerkkimehut. Niin tai näin, bisnekset kukkoostaa, me maksetaah.

  VastaaPoista
 6. Utuinen,

  Liikeyrityshän tuo posti nykyään on. Ja taksat ovat sen mukaiset. Varsinkin paketteja lähettäessään yllättyy korkeista maksuista. Tosin tulisi vielä kalliimmaksi, jos lähtisi itse viemään. :) Eikä hinnoista voi neuvotella. Vaaka näyttää painon ja taksan. Ota tai jätä-tilanne se on.

  Postit ovat nykyään suurimmaksi osaksi ns. palveluposteja l. kaupoissa oheispalveluna. Jokainen myyjä on myös postiasiahenkilö.

  VastaaPoista
 7. Pankkien toiminta on nykyään aivan julkipöyhkeää.

  Posteissa jakelupiirejä on yhdistetty, säästetty lisäämällä jakajien työtä ja vähentämällä jakajia.

  Tehostaminen on minulle kirosana.

  VastaaPoista
 8. Haavetar,

  Sampo Pankin hankalaa tilannetta toiset pankit käyttävät nyt hyväkseen, tosin piilomainonnalla. Minullekin tuli tänään taas pankkipostia ihan oudolta uudelta pankilta.

  Tehostaminen johtaa aina lopulta ongelmiin. En ole taloustieteen tuntija, mutta en ole koskaan ymmärtänyt tätä jatkuvan kasvun vaatimusta. Voiton maksimointia. Mikään ei tunnu riittävän.

  Tänään muuten näin sairaalan pihalla oranssin Itellan postiauton! Eivät siis ole kaikki valkoisia kuten kuvittelin. :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!