27. maaliskuuta 2007

Puijonsa kullakin

Minä tiedän nyt, kuka asuu tuolla ansarikattoisessa talossa ikkunaani näkyvässä saaressa. Tosin vain kesällä ja miksi. Kahdenkymmenenkuuden vuoden jälkeen.

Olen saanut yllättävällä tavalla tietää myös, miksi lähikauppamme sisäänajosta on tehty mielestäni vaarallinen. Yksittäinen aidanpätkä peittää näkyvyyttä liikaa. Ensimmäinen aukko ei olekaan kaupan sisäänajotie, vaan johtaa viereisen taloyhtiön paikoitusalueelle. En tosin tiedä, onko järjestelystä aiheutunut onnettomuuksia. Saattaahan se lisätä varovaisuutta, toisaalta.

Eilen nostosillan kaiteeseen nojaten katselin pilkkijöitä. Tänään saapastelin itse uskalikkona mieheni kanssa (yksin tuskin olisin tohtinut) aamukuuraisella jäällä. Paikoin oli liukastakin. Piti päästä kiertämään ja kuvaamaan Puijonsarven "nenä". Ja piti piti nähdä vielä ainakin kerran, miltä ranta näyttää jäältä katsottuna. Askelia kertyi mittariin yli viidentuhannen, vaikka meno oli varsin väkinäistä.

Näin umpeen jäätyneitä avantoja, eläinten jälkiä kantavalla hangella rannassa, ilmaan haihtumassa olevia moottorikelkan jälkiä ja latupohjia, kaksi vinhaa vauhtia luistelevaa ulkoilijaa ja rauhassa, suorastaan meditatiivisina, istuvia kalastajia. Moottoritien häly ei kantautunut jäälle saakka. Matalalentoharjoituksia tekevien hävittäjien jyly sen sijaan peitti välillä kaikki muut äänet alleen. Aina kun jalka hiukan painahti ohuen lumipeitteen alle, selkäni säikähti. Ahavoittava aurinkotuuliyhdistelmä ( koska olimme liikkeellä pitkien varjojen aikaan) polttelee vieläkin poskilla. Päivemmällä olisi ollutkin liian liukasta.

Nyt selkää kiristää ja aivastuttaa, mutta en kadu, vaikka kaikenlainen mukava aktiviteetti tahtoo heti kostautua. Pakottaisi ja kiristäisi se muutenkin. Jäi mietityttämään, mikä ihme oli kaatanut juuriltaan sen nuoren männyn siellä niemennokassa.

11 kommenttia:

 1. Hui! Minä en yhtään enää uskalla mennä jäälle. Keskitalvellakin aina pikkuisen pelottaa ja jääteillä iskee melkein paniikki!

  VastaaPoista
 2. Lauantaina kairattiin tuosta rannasta 60 senttiä. Ei siis tänään vielä pelkoa jään pettämisestä.

  Minä pelkään myös ja pysyn aika lähellä rantoja.

  VastaaPoista
 3. Julkulasta lähti muistaakseni ainakin toinen kauppa ja taitaa lähteä tämäkin ja Päivärannasta myös, kunhan supermarketti tulee siihen siirtolapuutarhan kylkeen. Inkilänmäen kupeessa Lidl haukkaa ahneesti lähikaupan kannattavuutta.

  VastaaPoista
 4. ..."meditatiivisina istuvia kalastajia" : hyvä kielikuva, sellaisilta pilkkimiehet usein näyttävät, aatoksissaan olevilta. Oikein näkee miten he nauttivat hiljaisesta odotuksesta. :)

  VastaaPoista
 5. Ihana, elämyksellinen kävelyreissu. Vahvistava.

  VastaaPoista
 6. KH,
  Saattaa Siwa vielä jäädä, tiedä häntä. Minä en kyllä yhtään kannata tätä lähikauppojen katoamista. Pakotetaan ihmiset ostoksille autolla. Ei se ole kaikille mahdollista.

  Eikä ole muuten siirtolapuutarhalaisille mukava se tuleva liikennevirta. Rauhallinen kävelyreitti entisen Taivalharjun leirintäalueen ohi Kettulanlahden kautta menee pilalle saman tien. Kehitystä ?

  VastaaPoista
 7. Sivuaskel,
  Tänä aamuna samat samoilla apajilla. Jotakin siinä täytyy olla. Pilkkimisessä.

  Haavetar,
  Hankala oli yö, mutta uusi lyhyempi retki kameran kanssa tuli tänäänkin aamukylmässä tehdyksi.

  Vaikea päättää, jaksanko vielä kohta alkavan allasjumpan. Jos ihan varovasti...pikkuisen vain.

  VastaaPoista
 8. Milloin jäät lähtevät tänä keväänä Kallavedestä? Tarkoitus on tulla miehen kanssa täältä etelästä vapuksi perintösaarelle ;) ja mittailla saunamökin paikkaa (siltä varalta että saisimme luvan). Mutta hakemus nyt ainakin vireille. Joko vappuna vesi on vapaa soudella, mitä veikkaat?

  Sori, että omaa asiaani jutustelen, mutta muistelen, että pyysit kertomaan, kuinka asia etenee ;)

  Luen ja kuljen kanssasi lapsuuden- ja nuoruuden maisemissa. Kiitos kuvista ja kuvauksista! Ja kunpa kipusi taittuisi kuin talven selkä. Kevättä ja kesää kohti!

  VastaaPoista
 9. Paju,
  Kallansiltojen alla on jo melko pitkälle avovettä, mutta muuten jää on vielä vahvaa. Enkä ole koskaan osallistunut jokavuotisiin jäänlähtöveikkauksiin. :)

  Viime keväistä tilannetta voit käväistä seuraamassa täältä
  http://suovilla.vuodatus.net/blog/126555

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkeistä! Seuraan tilannetta.
  (Oli surullista kuultavaa uutisissa: hylkeenpoikaset kärsivät ilmastonmuutoksesta Kanadassa; eivät vain kärsi vaan menehtyvät.)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!