5. joulukuuta 2014

Ollako vai eikö olla
Siis jo joulukuu ja talvi. Kolme kertaa on tänne satanut hippusen lunta ja lammet ovat pari kertaa jäätyneet ja sulaneet, mutta taas on maa musta ja pimeyttä riittää. Marraskuussa kertovat auringon paistaneen Kuopiossa 12 minuuttia. Joulukuussa on aurinko paistanut jo monta kertaa enemmän kuin marraskuussa. Kuu oli myös eilen komea. 

Aikamoisia aikamatkoja tulee tehdyksi, kun plaraa vanhoja kuvatiedostoja. Olen niin sanotusti käsitellyt vanhoja kuvia, mikä on tarkoittanut sitä, että toistaiseksi jo pari tuhatta kuvaa on deletoitu. Kun aikoinaan sain digikameran, tulin kuvanneeksi melkein mitä ja missä vain. On kukkaa, hyönteistä, maisemaa, kuuraa, jäätä, ruskaa, esineitä, toria, lunta ja latuja. Kuvien järjestelmällinen karsiminen ja arkistointi on ollut retuperällä. En keksinyt nytkään sen nerokkaampaa systeemiä. Karsin turhia pois ja annoin kansioille sisällön mukaisia nimiä. Jokaisen kuvan nimeäminen ei tuntunut tarpeelliselta. Jos istuu liian pitkään kuvia tuijottamassa, ei enää tahdo jaksaa päättää, ottaako vai jättääkö.


Muutama kuva oli tuolla ulkoisella levyasemallakin vaurioitunut, mikä saa miettimään, pitäisikö ne tärkeimmät l. henkilökuvat varmuuskopioida vielä jonnekin muualle. Haaveilen kuvakirjojen koostamisesta, mutta ei sekään käy käden käänteessä, vaikka eri firmat  millaisin etukoodein ja alennusprosentein houkuttelisivat.

Olen "käsitellyt" kuvat vuosilta 2005-2008, joten työsarkaa vielä riittää. Samanlaisia lumettomia ja sateisia ja usvaisia syksyjä ja marras- ja joulukuita niiden kuvien perusteella on silloinkin ollut. Tämän postauksen kuvat ovat niitä vanhoja. Pihakoivua ei enää ole. Ei ole toisen kuvan siltaakaan eikä kolmmannessa kuvassa näkyvää kalahallia.


Poistin myös Flickr-tilini, koska en ollut pitkään aikaan käyttänyt sitä. Se tosin tarkoittaa sitä, että sekä tässä blogissa että tuolla kuvablogin puolella jonkun postauksen kuva ei näy. Kukapa niitä vanhoja postauksia katselisi.


Kuvia katsomattakin tiedän, että joka itsenäisyyspäivä siellä on kuvia pipareista. Taikina odottaa nytkin jääkaapissa, mutta enpä taida enää kuvia niistä ottaa.

13 kommenttia:

 1. Niinpä. Kuvat. Ja niiden kuvakirjojenkin kanssa joutuu miettimään, mitä mihinkin.. ja loppujen lopuksi ajattelee, että mitä väliä koko kuvilla, kuka niitä katselee, turhaa kamaa jälkipolville... Olen siis vielä tällaisen dilemman edessä, siivotako vai ei.. alkuunsa niitä kuvia tosiaan tuli otettua mistä tahansa puunoksasta. Kuvien laatukaan ei ole kummoinen, kun pokkarilla kuvaa. No ihmisistä ja tilanteista otettuja olen siirrellyt ulkoiselle, joitakin on cd:llä, mutta uusissa läppäreissä ei ole enää cd-asemaakaan, kirjoiksi ne tärkeimmät pitäisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   On se siivoaminen aika iso urakka. Olisi heti alussa ymmärtää kehittää yhtenäinen kaavio, jotta löytää joskus sen kuvan, jota sattuisi tarvitsemaan. Ei muuten ole sitä cd-asemaa eli pitää pelata muistitikun kanssa.

   Hyvää Suomen itsenäisyyspäivää sinne kauas sinulle!

   Poista
 2. Haaskoja lentäviä laatasia.

  Kalahalli vielä paikallaan.

  Suorastaan idyllinen tehdaskuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Laitoimme eräänä vuonna turhia cd-levyjä joulukoristeiksi koivun oksiin. Kai niitä kesäisin voi käyttää myös linnunpelättiminä. Noita tehdaskuvia on vaikka kuinka paljon, torikuvia vähemmän.

   Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle!

   Poista
 3. Puuhat on täälläkin samat noiden digikuvien kanssa. Aloitin jo v. 2000 kuvaamisen, joten siivottavaa on piisannut. Osa on jo järjestetty.
  Kuvatsekkaus on ihan okei puuhaa silloin, kun ei muuta keksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Aika moni taitaa ottaa kuvia ns. varmuuden vuoksi useampia. Karsinta pitäisi suorittaa heti eikä vasta näin jälkeenpäin. Kyllä, sadekelin puuhaa, jos vain jaksaa istua ja katsoa tarkkaan. Sinulla on sitten viisi vuotta enemmän kuvia tarkistettavaksi.

   Poista
 4. Minä olen nyt tehnyt kaikista ulkomaan matkoista kuvakirjat, ei se kauaa vie kunhan saa kuvat valittua, Ateenareissulta tein 139 ssivuisen kirja joka on ennätys.
  En viitsi niihin hirveästi kirjoitella tekstejä, kuvat puhukoon puolestaan. Paikkatietoja laittelen jos satun muistamaan ;) Se on kyllä ihan hyvä tapa säilyttää ainakin joitan kuvia. Luulen kyllä, että kun aika jättää niin digikuvat häviävät taivaan tuuliin ;( No, onhan ne ainakin hlppo hävittää!
  Muuten minulla on varmuuskopioita irtokoviksilla, niitä on jo kerääntynyt tuonne kaapin nurkkiin viitisen kappaletta, onneksi nykyään ne ovat jo tilavia joten saa kyllä isot määrät tallennettua niihin. Tärkeimmistä tapahtumista ja niistä matkakuvista olen tehnyt vielä CD/DVD levykkeet. Saa nähdä koska tekniikka unohtaa moiset laitteet?

  VastaaPoista
 5. KooTee,
  Sinulla noita kuvia on tietenkin vielä enemmän, koska olet ammattilainen. Olen minäkin tehnyt muutaman kuvakirjan, ja se aikaa vievin osuus on juuri kuvien valitseminen. Siksipä kuvakirjoja kai tulisi tehdä, jos haluaa kuvien jäävän jälkeensä. Digitiedostot katoavat varmaan itsestäänkin aikanaan.

  Joulu lähestyy. Hyvää joulua sinne tuttuun Jokelaan ja kiitos jo vuosien blogikaveruudesta. Olen oppinut sinulta paljon.

  VastaaPoista
 6. Liisa, hyvää joulunaikaa Sinulle ja läheisillesi. Kiitos kuvistasi ja teksteistäsi, joita olet tänne iloksemme laittanut. Hyvää joulua myös blogiystävillesi. Muistetaan olla kiitollisia jokaisesta uudesta päivästä ja elää päivä kerrallaan. terv. Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah,
   Kiitos samoin! Olen vailla läppäriä eikä pienemmillä laitteilla onnistu postausten tekeminen , joten joulutoivotukset ovat nyt täällä kommenttilootassa.

   Oikein hyvää joulua kaikille blogikavereille ja muillekin lukijoille!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Aimarii,
   Kiitos toivotuksista ! Sinulle toivotan jo hyvää tapania ja uutta kohta alkavaa vuotta 2015! Vuodet mennä vilistävät sitä nopeammin, mitä enemmän ikää karttuu.

   Poista
  2. Sinulle myös tuokoon uusi vuosi mukanaan suunnan vain hyvästä parempaan. Onnea ja hyvää mieltä koko vuodelle.

   Poista

Kommentoi sinäkin!