4. tammikuuta 2012

Sähköllä vai ilman vai sekä että


Sähköjen katkeaminen hiljentää hetkessä huushollin. Ei humise ilmanvaihto, ei läppäri, ei hyrise pakastin eikä jääkaappi. Kaikki punaisina, sinisinä tai oranssisina kiiluvat valot sammuvat. On kuin aikakin seisahtuisi.  Otetaan kynttilät ja tulitikut esiin tai annetaan niidenkin olla. Kuunnellaan hiljaisuutta. Se on luksusta nykyään. Melunsietokipurajani tuntuu alenevan vuosi vuodelta.

Muutaman viikko sitten olin pulassa oman moottorisänkyni kanssa, vaikka sähköt toimivat. Insinööritaidoissani on vakavia puutteita. Jostakin syystä olen oppinut erityisen varovaiseksi kaikenlaisten sähkölaitteiden kanssa.

Valitsen televisiosta iltaisin ns. kuunneltavia ohjelmia. Kuuntelen puhetta. Olin siis kuunnellut telkkarista jotakin keskusteluohjelmaa ja nostanut sängyn pääpuolta hiukan koholle, jos vaikka välillä haluaisin vilkaista kuvaakin. Olin torkahtanut kesken ohjelman, mikä ei ollut ensimmäinen kerta. Havahduttuani hereille totesin, että kaukosäädin oli lakannut toimimasta.

Vaikka oli myöhä, oli pakko piristyä ja tehdä tähdellisiä valintoja. Tarkistin kaikki sähköjohdot, ei apua. Kokeilin toista säädintä, siinä vilkkui sentään valo, mutta se keskusteli vain väärän, minulle liian pehmeän sängyn kanssa. Vaihdoin patterit, mutta ei sekään auttanut. Kokeilin asettua sänkyjen päälle poikittain. Ei hyvä.Yritin myös kiskoa patjaa lattialle.Keskeytin sen, kun huoneeseen ei olisi jäänyt enää jalansijaa. Oli pakko nukkua liian pehmeällä alustalla.

Sähkö on hyvä renki, mutta huono isäntä.

11 kommenttia:

 1. Kun jokin laite reistailee tai tulee sähkökatko, tiedostamme, miten suuri merkitys sähköllä on jokapäiväisessä elämässämme. Varastotilan valaisin lakkasi toissapäivänä toimimasta ja odotamma sähkömiehen apua. Nyt huomaan, miten usein juuri sitä lamppua tarvitsen.

  Tapaninpäivän myrskyn aiheuttamat sähkökatkot muistuttavat meitä siitä, miten paljon yhteiskuntamme ja yksityiset tarvitsevat sähköä.

  VastaaPoista
 2. Niinpä ei sitä sähköä saa aina seinästä vaikka joku viisas niin väittää...ei muuten eurojakaan =D

  Moni on näinä päivinä kärvistellyt kynttilöiden valossa ja pakastimet sulaneet. Aika huonoa on niistä marjoista edes mehua keittää, jos omistaa vain sähköhellan.

  Terkkuja vain Fortumin isopalkkaisille.

  VastaaPoista
 3. On Kallavesi vähän heilahtanut.

  VastaaPoista
 4. Muistan lapsuudestani kun asuimme omakotitalossa,jossa ei ollut sähköä ollenkaan, katossa paloi öljylamppu ja kynttilöillä lämmitettiin ja oli puitakin, sauna oli savusauna, mutta se paloi myöhemmin liiallisesta lämmityksestä kai, äiti pesi pyykit ulkon isossa saavissa ja käyttäen pyykkilautaa, ei tämän päivän ihmiset pärjäis ilman sähköä, mutta voi olla että jossain vielä on sähköttömiä talouksia,ainakin kesämökit. Hyvä kun selvisit sähkö katkoksesta, sääli niitä jotka oli viikon ilman sähköä.Happy New Year 2012 !

  VastaaPoista
 5. Olivia,
  Niin se on. Pidämme monia asioita varmoina ja jatkuvina, kunnes ne ovat poissa. Lämpö, valo, siis useimmiten se sähkö. Oikeastaan on ihme, että jossakin vaiheessa tänne kylmään ilmastoon on sallittu rakentaa näitä asuntoja, joissa ei ole mitään varaavaa tulisijaa. Nyt kai siihen tulee muutos.

  KooTee,
  Sähköyhtiöiden ahneus on tämän päivän uutisten mukaan yksi syy vikojen hitaaseen korjaamiseen. Ammattitaitoisia tekijöitä on liian vähän, mutta voittoa tahkotaan...

  Lämmittääkö raha? Jos osuu katkos omalle kohdalle, voi vaihtaa maisemaa lämpimiin maihin.

  a-kh,
  Tuossa vaiheessa se vielä mietti, antaako pakkaselle periksi vai ei.

  Pepita,
  Selviytymistaidot ovat lapsuudesta tuttuja suurille ikäluokille, mutta monet meistä eivät enää ole sellaisessa kunnossa, että pitkään jaksaisivat elämää ilman sähköä.

  On sähköttömiä mökkejä vielä. Omammekin oli. En tiedä, rakennetaanko enää uusia sähköttömiä mökkejä. Nykyisin puhutaan kakkosasunnoista.

  Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista
 6. Parjaamme huonosti ilman sahkoa. Minullakin olisi ongelmia vaikka meilla on myos puulammitys ja kaasuhella. En tieda miten Suomessa tanaan, mutta Ranskassa ainakin vihreat haluavat atomista pois, ja se vastaa kuitenkin suurimmalta osalta meidan sahkosta (ja sen hinnasta). Paljonkohan pitaisi lisata tuulimyllyja, aurinkovoimaa, jotta saisi sen korvattua! Suomessa lienevat asiat vahan saman suuntaiset.

  VastaaPoista
 7. Hirvittää ajatellakin mitä kaikkea pahansuovat saisivat aikaan sabotoimalla sähkölaitoksia.. No huh, täällä tulee ensimmäiseksi ajateltua vain terroritekoja, mutta toki luontokin pystyy voimansa näyttämään, kuten todistettua tuli. Eipä taida olla mitään varotoimia valmiiksi ajateltu minkään uhan varalta.
  Meillä saa aika usein kuunnella tuota hiljaisuutta kynttilänvalossa, ei sentään monia päiviä peräkkäin.

  VastaaPoista
 8. Helene,
  Meidän pitäisi varautua hankkimalla aggregaatti. Tai taloyhtiön ainakin.

  Vihreät sanovat haluavansa ydinvoimasta pois, mutta eivät luopuneet ministerin paikasta hallituksessa, joka päätti uuden ydinvoimalan hankkimisesta. Jotenkin erikoista.

  Suomessa kokeillaan tuulivoiman lisäämistä ainakin Vaasan seudulla, keskisemmässä Suomessa tahdotaan turvautua turvevoimaan. Ikiaikaiset suot on kartoitettu ja kaavailtu turvetuotantoon. Ko. alueiden asukkaat vastustavat raivoisasti.

  VastaaPoista
 9. Sirokko,
  Näitä myrskyjä on viime vuosina ollut useita, joten aikaa varautumiseen ja toimenpiteisiinkin olisi jo ollut. Urheat sähkömiehet tekevät parhaansa, mutta samalla moittivat lahoja tolppia ja voiton maksimointia sillä, että varsinaista raakaa työtä tekeviä on sanottu irti ja johtajat saavat kasapäin rahaa. Pienet sähköyhtiöt ovat nopeimmin korjanneet tuhot.

  Presidenttikisassa kysytään jokaiselta kandidaatilta myös tuota uhka-asiaa. Ei terrorismi ole pois suljettu uhka enää missään päin maailmaa. Tulee mieleen heti viimekesäiset Norjan tapahtumat.

  VastaaPoista
 10. Sähköttä olo varsinkin näin kylmän aikaan on melkoinen koettelemus. Myötätunnolla ajattelimme me sähkölliset niitä, joita se kohtasi. Ehkä tulevaisuudessa maan alla kulkevat sähkökaapelit korvaavat myrskyille niin alttiit, ilmassa kulkevat sähköjohdot, maksoi mitä maksoi. ***
  Olisin valmis pitämään silloin tällöin radionkuuntelupäiviä, jolloin TV pidettäisiin suljettuna. (Mies ei siihen kyllä suostuisi.) Kun oikean aseman valitsee, radiosta tulee tosi hyviä ohjelmia. Mökillä ei ole sähköä eikä ole onneksi telkkariakaan. Siellä tulee kuunneltua radiota. Aggregaatti on, ja hyvähän se on puu-, remontti- ja muihin miesten hommiin, mutta se pitää turhan ison metelin käydessään. Sitä ei sitä alvariinsa jaksaisi kuunnella. Kaukana on luonnonrauha niin itseltä kuin naapureilta.

  VastaaPoista
 11. Laila,

  Jokohan Fortum sai kaikille sähköt?

  Toiset kaipaavat taustaääntä, toiset taas hiljaisuutta. Monessa perheessä tämä on varmaankin kiistan aihe. Kuulokin voi olla erilainen.

  Olen pettynyt Puhe-radioon, koska urheilu tuntuu siirtyneen sinne. Nuorena kuunteli Tiilikaisen selostuksia korva radiossa, mutta nyt se ei enää kiinnosta. Henkilöhaastattelut ja pakinat ovat kiinnostavia.

  Tämä läppärikin kohisee ikävästi. Yhteys on onneksi tällä hetkellä niin heikko, että ei tarvitse paljon täällä olla.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!