26. marraskuuta 2011

Viikon varrelta


Liisanliukkaat osuivat tänä syksynä täsmälleen kohdalleen, mutta vain käväisivät. Eilen satoi silkkaa vettä, joten kaisankaljamia ei tällä kohtaa ollut. Hyvä niin. Tänään paistoi aurinkokin. Orvokit kukkivat edelleen ikään kuin pakkasjaksoa ei olisi ollutkaan. Luoteistuuli kyllä puhalsi sellaisella voimalla, että moottoritiellä ei tehnyt lainkaan mieli ajaa korkeinta sallittua nopeutta ja kävellessä ei tullut liian lämmin.

Hämärän jo laskeutuessa hiukan pelotti astella rantatietä silloille ja takaisin. Vanhat puuthan saattavat kaatua. Oli siellä polulla toinenkin rohkelikko. Seuraan puiden runkoja. Niin kauan kuin ne joustavat, vaaraa ei ole. Ja kävelen aina tilaisuuden tullen niin kauan kuin ei ole liukasta.

Monta ihmeellistä asiaa on ehtinyt oppia viikolla.  Tietovuotojen ja valelääkärikohujen maailmassa hiukan arveluttaa tämä  eArkistokin. Julkinen sairaanhoito osoittautui tämän vuoksi entistä tiukemmin osoitesidonnaiseksi. Palvelut on haettava kilometrien päästä omasta palvelupisteestä, vaikka toinen saman kunnan palvelupiste olisi tilapäisesti sadan metrin päässä, mikä ei ehkä ole kovin kustannustehokasta ainakaan asiakkaan kannalta. Uskon kuitenkin, että akuuttitilanteessa toimittaisiin toisin eikä annettaisi yksityisen palveluntarjoajan puhelinnumeroita.

Minulla taitaa olla liian monta rautaa tulessa remonttiasioissa. Aika jos mikä on suhteellinen käsite. Suihkutta ja pyykinpesukonetta vailla oleminen alkaa jo väsyttää.  On vain sinniteltävä, koska se kun on vain niin, että näin kosteana syksynä betoni ei kuivu yhtään nopeammin. Jos laittaa lattiat liian aikaisin, tuloksena on sutta ja sekundaa. Tulisipa kunnon pakkaset pian. Betonin kuivuminen on kiinni ilmankosteudesta.  

Melko tarkan uuden ruokavalion vuoksi on tullut kaupassa luetuksi tarkasti esimerkiksi erilaisten levitteiden tuoteselosteita. Esim. tällainen: "Sydäntaudin syntyyn liittyy useita riskitekijöitä. Yhden tekijän muuttuminen voi olla eduksi, mutta siitä ei ole välttämättä hyötyä." Piti lukea oikein kahteen kertaan. En sittenkään ole varma, ymmärsinkö oikein.

Ja tässä toinen ihmettelyn aihe. Vedenkään ei saa väittää estävän nestehukkaa.

"Tulkoon syys ja talvi,
ne kyllä kestetään... "

8 kommenttia:

 1. Kylmä, puhdas vesi, voiko mikään olla parempaa?
  Usein muistan vettä juodessani niitä maailman ihmisiä, joilla ei sitä ole.
  Kiitos vedestä!
  Betonin pitää tosiaankin kuivua kunnolla, koeta kestää vielä remontin jatkuminen.
  Niin monta kosteusvauriota on syntynyt, kun betonin ei ole annettu kuivua tarpeeksi.
  Katriina Honkasella on pehmeä ääni, pidän hänen lauluistaan.:)

  VastaaPoista
 2. Kuten Rosina minäkin olen miettinyt usein ihmisiä ilman puhdasta vettä. Eräässä engl.kielisessä lehtikirjoituksessa väitettiin, niin sen eräs kieliharrastaja kielikerhossamme käänsi, että maailmassa kuolee joka 40. sekunti yksi alla 5-vuotias lapsi saastuneen veden vuoksi. JOs oikein käänsi, on väite järkyttävä.
  Tuota löytämäsi tuoteseloste kuulostaisi lähes huumorilta, ellei kyseessä olisi vakava asia! "Sydäntaudin syntyyn liittyy useita riskitekijöitä. Yhden tekijän muuttuminen voi olla eduksi, mutta siitä ei ole välttämättä hyötyä." Tosiaan, mitä halutaan sanoa?

  Hyvää ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
 3. Taidat kulkea mietintämyssy päässä, kun havainnoit noin ihmeellisiä asioita. Täällä Oulussa oli viime kesänä kysely, missä terveyskeskuksessa haluaa asioida ja sinne sitten pääsee jatkossakin. Ihmeen positiivista.

  Minä en edes näe tuoteselosteita kaupassa, vaikka on silmälasit. Ostin kassiin pienen suurennuslasin, mutta arvaa kehtaanko vetäistä sen esiin : D En ole kovin vanha kuitenkaan : )

  VastaaPoista
 4. Rosina,
  Suomessa tuhlataan puhdasta vettä. Samalla mieleen nousevat kuvat naisista ja lapista kaivoilla, joiden vesi näyttää rapavelliltä. Olemme veden suhteen onnekkaita.

  Rakentamisen taito sen sijaan tuntuu kadonneen, koska on niin paljon homevaurioituneita rakennuksia sairaaloista kouluihin ja koteihin.

  Siis odotan kyllä kyllin kauan.

  Siunattua adventtiaikaa!

  Laila,
  Kiitos samoin hyvää ensimmäistä adventtia sinulle!

  Puhdas vesi on todellakin elämän elinehto.

  Mitä tuohon tuoteselosteeseen tulee, se on Raision uutuusBenecol-margariinirasian kyljessä. Liittyy siis kolesteritason alentamiseen. Kai ne ovat lait ja asetukset tai direktiivit, jotka kieltävät mainostamasta elintarvikkeita terveyteen vaikuttavina.

  VastaaPoista
 5. Mayo,
  Tämä on nyt kantapään kautta koettua eikä vain arvuuttelua. Kaupunkimme on tuossa sähköisessä arkistoinnissa pilottikokeilussa. Puolisolleni sattui tapaturma ja sen tiimoilta olemme saaneet esituntumaa palvelutalojen maailmasta. Ne ovat aivan oma maailmansa.

  Kyllä olen lukenut tuosta mainitsemastasi mahdollisuudesta valita vuodeksi kerrallaan lääkärinsä.

  Minullakin on kaulakorumainen suurennuslasi, mutta useimmiten se jää kotiin, kun sitä tarvitsisi. Alkaakohan näkö heiketä vuosien vieriessä entistä nopeammin? Aika ainakin tuntuu hupenevan entistä nopeammin. Olisikohan jossakin liikkeissä meikkipeiliin verrattavaa suurennuslasia hyllyn päässä. Vai keksinkö juuri innovaation? Luultavasti "kunnollisissa" kännyköissä suurennuslasi jo on.

  Hyvää adventtia sinullekin!

  VastaaPoista
 6. Voimme olla kiitollisia puhtaasta vedestä. Juon paljon vettä, suoraan hanasta, koska Helsingin (Päijänteen) vesi on hyvänmakuista. Vesivaroja ei pitäisi tuhlata. Päivittäin voi säästää yllättävän paljon vettä, jos tarkkailee omaa veden käyttöä.

  Remontti vaatii aina oman aikansa, varsinkin kostealla säällä. Meillä on tulossa putkisaneeraus ja tilapäinen muutto v. 2012. Yritän kerätä voimia ja kärsivällisyyttä varastoon, jos sellainen on mahdollista.

  Kälyni mainitsi joskus, että kaupoissa on suurennuslasit joidenkin hyllyjen kohdalla. En ole löytänyt suurennuslasia lähikaupoistamme. Ensi kerralla yritän kysyä, onko niitä.

  VastaaPoista
 7. EU-direktiivien joukosssa taitaa osa olla ihan huuhaata. Kukahan niitä siellä oikein tehtailee. Määrätään direktiivejä, joita sitten mahdottomina toteuttaa perutaan. Ei noita viskaaleja pieni ihminen aina ymmärrä.

  VastaaPoista
 8. Olivia,
  Kraanavesi on minunkin janojuomani.

  Tarkoin etukäteen suunnitellut remontit kai sujuvat nopsaankin. Meillähän tämä tuli yllätyksenä ja hankalaan elämäntilanteeseen. Monenlaista mutkaa ja yllätyksiä on ollut matkassa.

  En oikin tiedä, voiko kärsivällisyyttä hankkia varastoon. Kun vastoinkäymiset, joista nykyään haasteiksi nimitetään, kumuloituvat, pinna kiristyy ainakin minulla.

  Simpukka,
  Niinpä. Kuitenkin niiden direktiivien kanssa tavallinen ihminen joutuu elämään. Juuri eilen uutisissa moitittiin myös omien poliitikkojemme kieltä. Ei sitäkään pieni ihminen aina ymmärrä.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!