24. elokuuta 2011

Alkeet

Kuuntelen kahdenkymmenen vuoden takaista historiaa naapurimaaan hajoamisesta. Onneksi aika ajoin mainitaan, että nämä asiat tapahtuivat  vuonna 1991, sinä vuonna jolloin palasin jatkoajan saaneena töihin. Uusinnat tuntuvat ennen kuuntelemattomilta ohjelmilta ja ovatkin sitä. Oli muuta tekemistä kuin seurata jatkuvaa uutisvirtaa. Työmatkoilla autoradio oli aina kiinni, koska hiljaisuutta ei silloinkaan ollut kylliksi. Muistan toki pääasiat. Yhdet tai kahdet uutiset päivässä riittivät. Ja valtakunnat sortuivat ilman sosiaalista mediaa, joka nykyisin säntäilee lintu- tai kalaparvien tavoin milloin mihinkin suuntaan. Tulee mieleen eräs vanha sananlasku.

Uutisia tulee joka tuutista hiukan eri muodoissa ja jotkut blogit/sivustot näkyvät perustuvan vain toisten kirjoittamien uutisten tai juttujen levittämiseen verkossa. Yhtäläinen piirre tällaisille sivustoille näkyy olevan, että niissä on paljon mainoksia. Ihmettelin kesällä miksi jostakin talofirmasta käydään blogissani säännöllisesti. Uteliaisuuttani menin katsomaan. Ei siellä mitään taloja myyty, vaan wepostalot. Kielitaidosta olisi ollut hyötyä, vaan en hoksannut.

Milloin mainos popuppaa silmille heti sivun auetessa, milloin mainos on sijoitettu niin lähelle kommenttilaatikkoa, että mieluummin peruuttaa pari klikkausta taaksepäin kuin kommentoi vaikka haluaisikin. Mainoksilla rahastaminen taitaa olla melko yleistä, mutta en ole osunut vielä yhteenkään aiheesta avoimesti kertovaan postaukseen. En tosin jaksa seurata kovinkaan monia blogeja.

Siivosin vanhoja mappeja ja löysin sieltä 90-luvun alussa suorittamani INTERNET AJOKORTIN TENTTI-kysymykset. Sen suoritin 90-luvun alussa. Vastauksetkin ovat tallessa. Aamulla tavasin päivälehteä ja huomasin kesäyliopiston tarjoavan nykyään myös kurssia Sosiaalisen median ajokortti. Se kurssi on vielä käymättä, joten huteja saattaa tulla. Kuten tuossa ylhäällä tuo isoilla kirjaimilla huutaminen. Asia tulisi selväksi myös ihan vain normaalikokoisella fontilla.




11 kommenttia:

  1. Nyt jäi krassaamaan, mikä vanha sananlasku tuli mieleesi?
    Yritin miettiä kaikkea siinä edellä kirjoittamaasi: valtakunnat sortuvat...lintu-ja kalaparvet säntäilevät, mutta ei auttanut ;)

    VastaaPoista
  2. Kaisa Jouppi,
    Jotenkin muutamat viimeaikaiset sosiaalisen median aloittamat ja jouduttamat tapahtumat (esim botellonit, Lontoon ja muiden Englannin kaupunkien riehunnat, nuorten avoimet katastrofeihin päättyneet avoimet fb-kutsutilaisuudet) tuovat mieleen sananlaskun: Joukossa tyhmyys tiivistyy. Onneksi ei sentään aina.

    Joukkovoimasta puhutaan paljon, mutta on ihan tutkittuakin tietoa, että suositukset ja tykkäämiset eivät anna oikeaa tietoa. Tuoltakin luin:
    http://www.technologyreview.com/web/23477/?nlid=2354&a=f

    VastaaPoista
  3. a-kh,
    Siitä huolimatta se oli aivan tyhjä. Näitä oli viritelty pitkin peltoa.

    VastaaPoista
  4. sanotaan:"tieto lisää tuskaa", siksi en kai kuuntele paljon edes uutisia, saati luen, tarkoitan ulkomaalaisia, omassa maassakin on tarpeeks mitä pitäis tietää tai ei sitten. No aika tyhjä vastaus minulta, mutta olenhan lukijana, niin tulee joskus käytyä. Hyvää loppukesää!

    VastaaPoista
  5. Pipsa,
    Niin tekee. Itse kuuntelen aika paljon, koska arat silmät rajoittavat lukemista ja telkkarin katsomista. Uusien asioiden opetteleminen vaatii keskittymistä, mikä taas auttaa hallitsemaan kipua. Päivä kerrallaan- elämää.

    Tänään oli kaunis usva-aamu! Hyvää loppukesää myös sinulle. Lämmintä on vielä luvassa.

    VastaaPoista
  6. Liisa, mukavan verkkokeinun oletkin kuvannut, kuten a-kh totesi.
    Kävimme Sotsissa 25 vuotta sitten. Gorbatsov oli vallassa ja NL oli muuttumassa. Oppaamme Anja ei julkisesti puhunut politiikasta, mutta kun kahden kesken kysyimme siitä, hän sanoi varovasti: "Gorbatsov on rohkea mies." Siinä kaikki. Mitähän mahtaa Anjan elämään nykyään kuulua? Toivottavasti hyvää.

    Radiosta uutisia tulee pitkin päivää puolen tunnin välein. Iso osa uutisista on negatiivisia ja ikäviä, hyviä asioita ei kai katsota uutisenarvoisiksi. Joskus sentään niinkin käy. Onneksi. Toivotaan, että tänäänkin on hyvä päivä.

    VastaaPoista
  7. Kuvan verkko on hieno rakennelma. Elo- ja syyskuussa näitä näkee kosteina aamuina.

    Uutisten seuraaminen oli tärkeä osa ammattiani ja se on jäänyt tavaksi eläkepäivinäkin. Netistä löytää uutissivuja yllin kyllin ja se on nopea uutislähde kiireiselle. Kotioloissa seuraan ajankohtaisia tapahtumia mieluiten radiosta.

    VastaaPoista
  8. Laila,
    Politiikka ja uskonto olivat ns. kiellettyjä puheenaiheita silloin, ettei aiheuttaisi paikallisisille ikävyyksiä. Avoimuus oli vasta idullaan. Taitaa olla edelleenkin.

    Radio meilläkin on auki, useimmiten puhetta. Netistä näkee uutiset "väkisin" etukäteen ja seuraavan päivän sanomalehti onkin sitten kertausta ja taustoitusta.

    Olivia,
    Minä voisin vähentää jatkuvaa uutisten seuraamista, josta minulle on tullut tapa vasta eläkkeellä. Toisaalta se pitää kiinni arjessa ja maailmanmenossa.

    Radio minustakin on mieluisin. Joskus tulee sellaisia uutisia, jotka haluaa myös nähdä.

    Eilen aamulla oli hernerokkasumu aamuseitsemältä. Laitoin siitä pari kuvaa tuonne kuvablogin puolelle.

    VastaaPoista
  9. Ne pomppivat mainokset, varsinkin Vuodatuksessa, ovat tosiaan ärsyttäviä.
    Sen sijaan että niistä maksetaan bloggaajille pitäisi maksaa ylläpitäjälle että saisi ne pois.
    Olen antanut mainosten olla, jotenkin maksullisuus ei minusta istu tähän touhuun.

    VastaaPoista
  10. Mk,
    Tiedän tuon ongelman Vuodatuksessa, koska minulla on vanha blogi siellä. Tämä Blogger on myös ilmainen alusta. Täällä mainokset näkyvät vain bloggaajan luvalla.

    VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!