27. marraskuuta 2010

Perkaamista ja valmistautumista

Aamupäivä meni suolasilakoita liotellessa ja peratessa. Puolet laitoin suutarinloheksi, loput tuunattuun vanhanajan silakkalaatikkoon. Miten tuunasin? No en laittanut munamaitoa, vaan juustoista ruokakermaa ja hiukan silputtua tilliä. Muuten meni vanhan kaavan mukaan. Olisi vain kaivannut kaverikseen etikkapunajuuria, mutta niitä ei nyt sattunut olemaan eikä aina toinna joka asian perään kauppaankaan tormata. Näin pakkasilla. Syödään sitä mitä on. Hyvää oli.

Reilun viikon uutispimento aukenee hiljalleen, kun silmäilee kasaantunutta isoa lehtipinoa sieltä täältä. Ihmettelen kyllä, miksi Kanarialla isohkossa hotellissa kaikki televisiokanavat olivat espanjankielisiä. Meni luullun ymmärtämiseksi. En ole näköjään ihan kokonaan verkkoon sotkeutunut, kun maltoin pitää näppini irti maksullisista tietokoneista. Yhden kymmenminuuttisen (vai oliko se vartti) ostin 50:llä sentillä ja vilkaisin Suomen uutisia. Ja kirjoitin yhden kommentin. Muutapa siinä ajassa ei ehtinytkään. Hetkittäin kävi mielessä, että pian mobiiliverkkoyhteys on pakollinen kaikille. Oli guideonline. Ja olisi ollut sanakirjakin siinä kätevästi hollilla. Ei meitä sentään myyty eikä ostettu, vaikka kerran sain vääränlaista kahvia. Sen sieti vielä hyvin.

Onneksi tänään pääsin jo lehtipinon pohjalle ja löysin etsimäni eli adventtikalenterin. Huomenna avataan ensimmäinen luukku. Tuntuu olevan puhetta enemmän pikkujouluista kuin uuden kirkkovuoden alkamisesta.

Opin aamupäivän ruuanlaiton kuluessa yhden uuden käsitetteen. Puhuttiin kosmeettisesta älystä. On tunneälyä, parviälyä, sosiaalista älyä ja kuuluu siis olevan kosmeettistakin. Kosmetiikan, johon lasken myös hiusvärit, haitat ovat olleet näkyvästi esillä. Älyn kosmeettisuus on kuitenkin myönteistä, vaikka se on tavallaan teeskentelyä. Tarkoitus on antaa itsestään fiksu vaikutelma. Siksi minun nyt täytyy nyt lukaista noita lehtiä, että tiedän mistä puhutaan, koska olen huomenna menossa Sota-ajan lauluja -konserttiin.

9 kommenttia:

 1. No sinne riittää lainekiharat ja vähän huuliin ja poskiin punnaa :)

  VastaaPoista
 2. Onneksi tunneäly alkaa terminä olla menneen keän heiniä. Parviälykin kukki hetken aikaa. Ei ole vaatinut paljon älyä keksiä termi kosmeettinen äly. Taitaa olla kyse huijaamisen kosmetisoinnista.

  VastaaPoista
 3. Onkin urakka käydä läpi lehtipinot matkan jälkeen. Me annettiin viimeksi periksi, ja keskeytettiin lehdentulo. Ison maailman uutisvirtaa on vaikea välttää, mutta kotikunnan tapahtumiin jäi tyhjä aukko, joka ei kovin kauaa häirinnyt.Näyttivät pärjänneen ilman minua...

  Leppoisaa adventtia sinulle!

  VastaaPoista
 4. Lehtien saneeraus on hidasta puuhaa. Minä selailen lehtiä ennen viemistä keräykseen, ja siinähän sitä aikaa tuhraantuu.

  Hyvää adventtia Sinulle ja läheisillesi.

  VastaaPoista
 5. Amalia,
  Ei taida tarvita edes niitä.

  a-kh,
  Samaa mieltä olen. Sosiaalisuus ja sosiaalinen äly ovat kaksi eri asiaa. Edellinen ei muutu jäkimmäiseksi kosmetisoimalla. Muuttuuko millään?

  Sanoja tulee ja menee. Hyvät kirjoittajat tuottavat uutta sanastoa. Sellainenkin sana löytyy kuin logosana. ???

  Marjattah,
  Se on sellaista pintapuolista uutisten silmäilyä vain ja sitten keräykseen. Eipä minuakaan ollut moni kaivannut...

  Laila,
  Sama täällä. Ellei niitä edes vilkaisisi, ei tietäisi mitään niistä kaipaavansa. Sitten jäisi jäljelle kysymys, miksi yleensä tilaa koko lehtiä. Olen tosin karsinut jo monta pois.
  ___

  Rauhaisaa adventtiaikaa itse kullekin!

  VastaaPoista
 6. Oi, silakkalaatikko on hyvää. Pitäisi tehdä vähän useammin varsinkin näin pakkaskelillä.

  Lehtipinot kasvavat heti jos on muutaman päivän poissa kotoa. Eihän yhden tai kahden viikon aikana ehdi tapahtua kovin paljon, mutta varmuuden vuoksi pitää selata ne. Siihen vaaditaan paitsi kosmeettista älyä myös valikoivaa älyä (keksin käsitteen tähän tilanteesen).

  Hyvää adventtisunnuntaita!

  VastaaPoista
 7. Olivia,
  On todella aikaiset pakkaset pitkästä aikaa. Viime yönä jäätyi Kallasvesikin, jonka keskimääräinen jäätymisaika on ollut 13.12. Arveluttaa lähteä ulos.

  Valikoiva äly. :) Voihan sitä kuvitella, että on eri älykanavia ja käyttää sitten aina tilanteeseen sopivaa.

  Kiitos toivotuksestasi!

  Eilinen konsertti oli yhtä tunnemyllerrystä. Tuli itsenäisyyspäivätunnot.

  VastaaPoista
 8. Nytkö sitten on saatu tehtyä teeskentelystäkin älykästä, pitihän se jotenkin 'laillistaa' yhteiskunnassa, jossa vaaditaan ulkonäköä ja suuvärkkiä enemmän kuin järkeä. Ulkoinen älykkyys olisi sittenkin kuulostanut kivemmalta kuin kosmeettinen..
  No justiinsa tein tuunattua silakkalaatikkoa, tonnikalasta juustokermalla..mutta unohdin sen Suomesta varta vasten tuodun tillin, pahus!

  VastaaPoista
 9. Sirokko,
  Aina olemme tienneet, että kaikki ei ole sitä miltä se näyttää. Moni kakku päältä kaunis jne. Maalaistyttö ei oikein osaa hankkia katu-uskottavuutta ulkoisin avuin.

  Enpä tarvinnut smalltalkia varten viimeisiä uutisia konsertissa. Vierustoverin kanssa keskustelu liikkui sotaveteraanien asioissa. No, tulihan siellä esiin tämä Ollilan maabrändityöryhmän raportti, jossa mummoillekin annettiin oma tehtävä perinteen siirtäjänä.

  Se tilli ei muuten ennen kuulunut silakkalaatikkoon. Antaa kyllä mukavan säväyksen makuun.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!