2. tammikuuta 2007

Arki on juhlaa

Vuoden ensimmäinen liikuntasuoritus on takana. Tiistainen kynttiläuinti. Odotin suurempaa ihmisjoukkoa, koska kylpylässä on vieraana 250 charterjunalla saapunutta venäläisturistia viettämässä uudenvuodenjuhlaa. Lipunmyyjä vakuutti heidän vielä nukkuvan. No, ei ollut ahdasta, mutta kyllä kylpijöitä oli enemmän kuin tavallisina tiistaiaamuina.

Ulkopuolisia uijia oli paikalla vain muutama. En ole ennen käynytkään Kunttarilla vuodenvaihteen aikaan. Tunnelma oli erilainen, koska valojakin oli vähemmän. Kaikilla näkyi olevan allassandaalit. Ja useampikin rouva ja herra tuli altaalle kuivin hiuksin ilman uimalakkia. Joko seinille teipatut ohjeet olivat vajavaiset tai sitten niitä ei huomattu noudattaa. Uusi ryhmä on tulossa torstaina.

Parin viikon tauko liikunnassa tuntuu heti. Kivun kanssa poljin vettä vajaan vartin oikeaa olkaseutua varoen ja poistuin kylmävesialtaan kautta. Jäähileinen vesi oli 11-asteista, mutta salpasi hetkeksi hengitystä ja karkotti kolotusta. Ulkona mittari näyttää nollaa ja sataa lumensekaista räntää tai rännänsekaista lunta, mutta maa ei juuri valkene.

Frank McCourtin Liitupölyä on kohta luettu. Kerronta on pitänyt otteessaan ja huvittanut ex-opettajaa. Niin paljon tuttua ja koettua on siinä puettu sanoiksi. Hauskalla tavalla. Näin vallataan oma reviiri:

"Kaikkein järkevin tapa ottaa tilanne haltuunsa on seistä käytävällä oven ulkopuolella. Siis ei luokassa. Valloitatte tilan, ja silloin teidät koetaan vahvaksi opettajaksi, joka ei pelkää, vaan on valmis ottamaan lauman vastaan. Sillä sitä oppilaat ovat, lauma. Te olette soturiopettaja." (s. 53)

8 kommenttia:

 1. Hyvää loppuvuotta Liisa! On rumaa kadehtia, mutta en voi olla kadehtimatta tuota kynttiläuintia... Minun pitää ehdottomasti vinkata täällä uimahallille siitä. Lauantaina kävimme vesijuoksemassa.

  Itse testasin aamulla joululahjastepperiäni. Vartin jaksoin ja sen jälkeen olin hikimärkä. Eli kunnonkohotuksen aika! Tosin en minä ihan niin rapakunnossa ole kuin miltä kuulostaa, stepperi on raskas...

  VastaaPoista
 2. Taisi olla mahdollisuus myös kielikylpyyn, vai olivatko ystävällismielisen naapurivaltion turistit liiaksi votkan uuvuttamia.

  VastaaPoista
 3. Kaisa,
  Kiitos samoin. Tiedän, että stepperi on tosi raskas. Siinähän on sama idea kuin vesijuoksussa tai suokävelyssä. Ponnistettava tyhjästä... ts. ei saa/voi pysähtyä.

  akh,
  Kyllä oli kielikylpyäkin hiukan. Siellä täällä kissankokoisilla kirjaimilla ohjeita. Älä juokse. Suihku. Sauna. jne. Yhtä lappusta jäin vallan ihmettelemään, kun en noin vain ymmärtänyt, vaan piti päätellä. Tarkistin kotona sanakirjasta:

  Ennen altaaseen menoa pitää huuhtoutua.??? Olisi ollut vaikka peseytyä!

  Huuhtoa, huuhdella, viruttaa-verbistä oli tehty refleksiiviverbi. Oiskohan sellainen sana nykyvenäjässä olemassa? Ei ole sanakirjassani.

  Paremman kielikylvyn sain toissailtana telkkarista, kun katsoin miten Ded Mopoz jakeli lahjoja Pietarin lapsille. Jos tilasi Snegurotshkan mukaan, taksa oli 1000 ruplaa.

  VastaaPoista
 4. Kynttiläuinti ja jäähile-pulahdus: aah, mitä elämän eliksiiriä. Joulusaunasta olisimme mekin pulahtaneet järveen, mutta oli sen verran paksussa jäässä rannasta, että jätimme avannon tekemättä. Vai olikohan tuo vain arkajalan veruke :) Olisi voinut auttaa tähän lihaskipuuni.

  VastaaPoista
 5. Kylmä todella auttaa hetkeksi. Kaikki muut tuntemukset jäävät kylmyyden aistimuksen alle. Hermoihin ei mahdu muuta liikennettä samanaikaisesti. Nyt olisi ollut hyvä talvi avantouida tähän saakka, mutta purkivat vanhan laiturin tuosta rannasta ja kahlaamalla en kyllä mene...

  Toivottavasti kipusi laantuu edes hetkiksi.

  VastaaPoista
 6. Ilmankos siellä oli niin paljon pelkän kuivasuihkun ottaneita.

  VastaaPoista
 7. Kynttiläuinti kuulostaa ihanan kutsuvalta mutta jäähileinen vesi ... brrr!

  VastaaPoista
 8. Rita,
  Avannossa vesi on vielä enemmän ...brrr!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!