16. joulukuuta 2006

Jouluvaloista

Pakkasmittari tuntuu juuttuneen +4 asteeseen. Samalla kun vilkaisen lukeman, näen naapurin verannan köynnoskasveihin kiinnitetyt kauniit tuikkuvalot ja kaksi lyhtyä, joissa palaa elävä tuli. Oma valkosyreeni on vielä ilman tuikkujaan. Nyt ei ole ollut mahdollista tehdä jäälyhtyjä. Ehkä pakkasherra ehtii vielä poiketa viikon sisällä.

Koivun oksaan on ripustettu kynttilälyhty, samoin verannalle kaksi. Parvekkeella on mökiltä tuotu vanha navettalyhty. Olohuoneen verholaudasta roikkuu ketjussaan yksinkertaisen kaunis tuikkulyhty. Sähkökynttelikköämme on pitänyt muotoilla siten, että se mahtuu ikkunalasien väliin. Eri puolilta löytyy erilaisia tuikkualustoja, avoimia ja umpinaisia, lasisia ja keraamisia, ja pläkkilyhtykin. Kuvan jouluvalo on kuitenkin muuttunut viime vuosina suosikikseni. Se on jouluisin.

Eilisellä aamukävelyllä muistelimme, miten ihmeessä ennen näki kulkea kouluun pimeää korpitaivalta. Ei ollut lyhtyjä eikä taskulamppuja. Kuunsirppi näyttäytyi pilvien lomasta ehkä minuutin verran ja muistutti olemassaolostaan. Se kai se sitten valaisi mitä oli tarpeen. Pimeitä reittejä kävellessä olen pannut merkille, että jos etäällä näyttää ykskaks valoisammalta, niin siinä kohdassa on aina metsässä aukko, useimmiten sähkölinja. Ellei sitten lehtikuusen havumatto.

5 kommenttia:

 1. Jouluvalot ja kynttilät ovat minulle välttämättömiä kamosmasennuksen torjuntaan. Varsinkin tänä vuonna kun maa on musta, joka ikkunastamme näkyvät tuikut auttavat uskomaan, että elämme sentään maan päällä emmekä kontiaisina. Omenapuita tuikutan ympäri vuoden, minusta on ihanaa, kun tuikut korostavat kevätöinä kukintaa ja tuovat syysiltoina näkyviin punertuvat omput.

  VastaaPoista
 2. Meillä on kirkasvalolamppukin aamuja avaamaan. :)

  Tuikut ovat kauniita, mutta värivalot saavat minut näkemään punaista, ovat sitten mitä väriä tahansa.

  VastaaPoista
 3. Et ole kyllä tässä läänissä noilla pakkaslukemilla, mutta ehkä teillä on siellä kylmä kohta niin kuin lähdejärvessä.

  VastaaPoista
 4. No sen verran korjausta, että kun puhuit pakkasmittarista, niin minä tietenkin ajattelin, että teillä on + 4 astetta pakkasta. Taidan olla valmista kamaa Lepolaan.

  VastaaPoista
 5. Akh,

  :) Nyt on kuitenkin -2 astetta. Huiluuruppeema ei olisi kai itsellenikään pahitteeksi. Jos kuitenkin vielä kotona...

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!