3. kesäkuuta 2014

Kesää kukin

 
Useana päivänä Puijo on ollut pilvien peitossa. Rinne on kuivaa polkua ja hidasta kulkea, mutta notkelmissa on isoja lammikoita. Purot solisevat ja täyttävät jo normaalikorkeudessa olevaa Kallavettä.

Erikoisen talven jälkeen on ollut merkillisen pitkä ja kolea hiirenkorvakevät, joka vaihtui yhdessä vuorokaudessa helteeksi. On tässä ollut ikäihmisillä, ainakin minulla, sopeutumista. Jos ei aurinko ole porottanut kirkkaalta taivaalta, niin sitten ykskaks lämpötila on pudonnut lähes kaksikymmentä astetta yhdessä yössä. Vuoristorataa mennään.  Riittää ihmettelemistä.


Ilmankosteus on railakkaiden sateiden vuoksi pysynyt yli 80 prosentissa ulkona. Kesäinen mattojen pesu saa odottaa. Eihän niitä saisi mitenkään kuiviksi. Ellei ilmasto ole todella muuttunut, minä en enää muista mitään. Pikakesä. Melkein kaikki luonnonkukat, pensaat ja puut ovat kukkineet jo ennen juhannusta. Alkukesän hento vihreä on vaihtunut jo syvempään, vahvempaan. Sateet huuhtoivat tuomenkukat pois, syreenikin sai jo osansa. Pihlajat kukoistavat parhaillaan. Puutarhat ovat  kesäkukkia täynnä. Tarjontaa riittää, mm. monena keväänä loppunutta portulakkaa näkyi olevan nyt runsaasti tarjolla. Tänä aamuna hain pelargoniat, lobeliat, gerberan, ahkeraliisat ja jotakin muutakin. Kaikki nimet eivät jääneet mieleen. Istutin niitä laatikoihin ja tulin siinä ylittäneeksi kipurajani. Sää muuttui helteiseksi ja lopulta taas sateeksi. Sataa sataa ropisee. Maa on entuudestaan upottavan märkää tuolla metsä- ja rantapoluilla.

Lapsena ja vielä nuorena kesät tuntuivat pitkiltä.  Ja olivathan lomat pitkiä suhteessa silloiseen omaan ikään. Nyt ajantaju on aivan erilainen. Päivät ja viikot kuluvat nopeasti. Enimmäkseen ihmetellessä. Aikoinaan sitä sai sentään jotakin aikaiseksi.


PS. Vaihdoin kuvat. Saapa nähdä, miten nyt onnistui. Anteeeksi turhat päivitykset ja päivittelyt!

7 kommenttia:

 1. Varmaan ainakin satavuotinen kulumisen jälki tuossa yläkuvassa. Tänään satoi. Ilmassa on vielä kosteutta. Ulkolämpömittari näyttää 17 astetta, kun kello lähenee kahta yöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh,
   Ja se kuluu edelleen kovaa vauhtia. koska maastopyöräilijätkin käyttävät tuota reittiä. Täällä on sumuinen ja tukahduttava sää tänään. Ja huomiseksi odotetaan vielä kuumempaa.

   Poista
 2. Eikös sitä sanota, että aika menee aatellessa, päivät päätä käännellessä. Ainakin mun kohdalla pitää paikkansa :) Mutta mitä välii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia,
   Niinhän sitä sanotaan. Kun vain pää kääntyisi kunnolla. kaularangassa on metallia... Itse sitä niitä vaatimuksia itselleen asettaa. Olisi mukava, kun oppisi olemaa välittämättä.

   Poista
  2. Liisa, sulla taitaa olla sanamukaisesti rautainen terveys..

   Poista
 3. Liisa, terveisiä naapurista! Eivät Gotlannin ruusut olleet ehtineet parhaimpaan loistoonsa, vasta aloittelivat, mutta ihania unikoita oli tienreunat ja vapaat nurmikkomaat punaisenaan. Eivät taida paikalliset itse ymmärtää niiden ihanuutta. Ajelivat leikkurillaan ne sängeksi hotellin pihapiiristäkin.
  Sinun kuvassasi kukkii jo kauniisti oravanmarja. Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Kiitos terveisistä!

   Tämänhetkisestä koleudesta huolimatta juhannusruusut ovat täydessä kukassa täällä. Osin jo sadekuurojen alashakkaamat. Pihlja ja syreenikin ovat ohi. Nyt on lupiinien, koiranputkien, akileijoen ja muiden kesäisetn kukkien aika. On se merkillistä noiden kaikenmaailman leikkureiden kanssa. Ei saa edes ahomansikat jäädä kypsymään. Siis täälläkään.

   Luontoasioista ollaan niin monenlaista mieltä. Venlat pääsivät juuri maaliin, muuten.

   Poista

Kommentoi sinäkin!