24. toukokuuta 2007

Oppia ikä kaikki

Hengittämisen pitäisi sujua itsestään oikein. Erilaisissa liikuntalajeissa siihen kiinnitetään erityishuomiota. Muistan aikoinaan normaalissa kuntojumpassa ohjaajan sanoneen useammin kuin kerran: Muistakaa hengittää! Samaa lupaa hengittää saa hokea itselleen kovan kivun yllättäessä. Monet asiat saavat minut hengittämään huonosti eli hengittämistä pitää harjoitella.

Eilen opin, että myös hengityksen pidättämisellä voi tietyissä tilanteessa olla myönteinen vaikutus, niin oudolta kun se tuntuukin. Teoria on itse asiassa järkeenkäypä. Kun vetää keuhkot täyteen ilmaa ja pidättää uloshengitystä mahdollisimman pitkään, se rentouttaa lihaksia. Kun happi vähenee, se siirtyy sinne missä sitä kipeimmin tarvitaan eli aivoihin ja samalla lihakset rentoutuvat. En ollut tullut sitä koskaan ajatelleeksi.

Useimmiten haku sanalla hengittäminen tai rentoutuminen näkyy vievän joogasivuille. Itse en ole joogaa koskaan harrastanut. Hölkkäsin, tanssin itämaista tanssia, jumppasin ja hiihdin. Nyt on vauhti hitaampaa, juoksu- ja tanssikengät ovat vaihtuneet tukeviin kävelykenkiin. Hengitys- ja lihastasapainoharjoituksetkin käyvät työstä ja ovat jokapäiväisiä.

Täältä löytyy (tosin englanniksi) "tavallisia" rentoutumisharjoituksia. Vastaavanlaisia saa hankkia äänitteinä, joita voi kuunnella tarvittaessa. Tai kannattaa (jos pystyy) lähteä rauhalliselle kävelylle metsään kuuntelemaan luonnon ääniä livenä. Suosittelen lämpimästi jälkimmäistä vaihtoehtoa.

5 kommenttia:

 1. Rentoutuminen on yllättävän konstikas juttu. Luonto auttaa minustakin kaikista parhaiten.

  VastaaPoista
 2. Hengittäminen on tosiaan tärkeä asia, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Kävin viime talven ensimmäistä kertaa joogassa ja rentoutumisen lisäksi hengittäminen oli parasta antia minulle. Joogassa opitusta hengitykseen keskittymisestä oli hyötyä hankalassa viisaudenhampaan leikkauksessakin.

  VastaaPoista
 3. Ally,
  Rentoutuminen siis tapahtuu tai ei tapahdu. Sitä ei voi itse suorittaa, käsittääkseni.

  Onneksi meillä on suojaavaa metsää ja avarat maisemat.

  Katriina,
  Me pidämme hengittämistä itsestään selvyytenä. Olen lukenut kyllä joogasta ja tiedän sen perustuvan hengityksen ja liikkeen "liittoon". Niin kai pilateskin ja monet muut.

  Hyvä, että siitä oli ja on sinulle hyötyä. Kivunhallinnassa mihin tahansa keskittyminen (flow) auttaa.

  VastaaPoista
 4. Jotenkin minulla on noitten aivojen kanssa ollut ongelmia, sekä isojen että pienien, mutta kuva on hyvä.

  VastaaPoista
 5. Rajautuu parhaiten, kun vetää molemmat palkit oikeaan alakulmaan.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!