25. joulukuuta 2009

Joulu saapuu jokaiselle

Nelijalkaisten jouluvieraiden tassujen rapse puuttui aattoillan vietosta. Vuoden varttuneet lapsenlapset eivät selvästikään enää täpinöineet yhtä paljon kuin viime vuonna. Eskarissa ja koulussa on varmasti kiivaasti väitelty, onko tämä joulupukki satuolento vai ihan oikea aito. Uutisissa näytetään aina hänen matkaanlähtönsä. Totta siis. Hiukan asian uskottavuutta nakertaa, kun kerralla sattuu paikalle useampi punanuttuinen. Apulaisia, varamiehiä.

Perinteiset yhteistuumin kootut joulupöydän antimet näyttivät olevan aikuisten juttu. Odotusta joudutettiin laulamalla monta joululaulua. Petteri Punakuono oli harjoiteltu näytelmäksi asti. "Luokse lasten kilttien" -roolin esittäjä pysyi kuitenkin tiukasti sohvalla. Päävierasta odotellessa kiersimme ikkunasta toiseen ja arvuuttelimme, mistä ovesta (vaiko savipiipusta) hän saapuu. Aika äkkiä odotus palkittiin. Pääovesta punanuttu valkoparta tuli, ehti ottaa suomalaiseen tapaan jalkineensakin pois. Eskarilainen tunnisti oitis, kuka oli kyseessä, mutta isosisko toppuutteli ja halusi kannatella satua vielä. Edellisvuonna oli ollut jo puhetta, että isä se on. Katoaakin aina sopivasti pihalle tarkkailemaan aattoillan liikennettä. Tällä kertaa isä oli paikalla.

Ohjelmat oli harjoiteltu hyvin. Reippaasti raikui Joulu saapuu jokaiselle joulupukin lähtölauluksi. Sitten alkoi pakettien kiivastahtinen avaaminen ja kommentoiminen. tätä en toivonutkaan... voi, tätä minä toivoinkin... sain minä lelunkin, vaikka en enää toivonut leluja... tahtoisin jonkin lautapelin... Mummo keräili muovikassiin papereita ja kierrätyskelpoisia ruusukkeita. Silloin kai kaikki meni hyvin, kun ei tarvinnut yhtään riidellä eikä lahjojen vuoksi itkeä.

Joulukahvien ja omien joulumuistelujen jälkeen mummu ja vaari lähtivät kotiinsa. Tai oikeastaan ensin ihmettelemään jouluöistä, lumipukuista kaupunkia ja Puijoa. Valkoinen joulu. Lumi narskui askelten alla ja taivas oli kirkas.

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa oikein lapsuuden joululta.
  Meitä oli neljä poikaa ja sen mukainen meno.
  Avioon menon jälkeen onkin vietetty vain aikuisten joulua lapsellisin menoin. Kuusi pitää olla ja aina. Vain aito kelpaa, Ruoat laitetaan perinteiden mukaan. Hämeestä ovat ruokaperinteet kotoisin Lahjoja on kuin lapsena konsanaan vaikka useasti on päätetty että ei ensijouluna...ainakaan yhtä paljon.
  Niinpä, niistähän aina
  luistellaan. Pakettien avaaminen on niin hauskaa. Varsinkin, kun Viivi on ollut kovasti täpinöissään. Meidän lapsi;)
  Ensin kiinnosti vain muiden lahjat, mutta tahti muuttui, kun paketista löytyi syötävää.

  Ähky on olo, mutta meille tuo ruoka, varsinkin jouruoka on ehdoton nautinto. Eikä syödä pitzaa huomenna, niin kuulemma monessa kodissa tehdään.

  Oikein hyvää joulupyhien jatkoa ja vanhan vuoden loppua teille Kuopioon.

  Nautitaan lumesta, kunhan ei liukastuta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos samoin teille! Pakkanen kävi 25:ssa asteessa, mutta nyt on lauhtunut kymmeneen. Lumipyry on matkalla tänne. Kuin myös loput seitsemästä lapsenlapsestamme.

  Hämäläinen jouluruokaperinne on minullakin, miehellä karjalais-savolainen. Siinäpä on vuosia soviteltu. Lapsuuden joulut tulevat väkisinkin mieleen lastenlasten myötä. Kaikki kertautuu... Luin lehdestä, ettei perinnepöytään mitään uutuuksia kuulukaan. Ei se sitten ole enää perinnettä. Meillä on nyt kyllä bataattilaatikkoa ensimmäisen kerran.

  VastaaPoista
 3. Päättyi joulu vaik ei kenkään sois.

  VastaaPoista
 4. Tutun tuntuista tunnelmaa on joulutarinassasi. Lämmintä yhdessä oloa sukulaisten kanssa, jouluinen herkkupöytä, kuusentuoksua, lasten jännitystä lahjoja avatessa... Pian vaihtuu vuosi. Hyvää tulevaa vuotta Sinulle! Pian alamme odottaa kevättäkin. Päivät jo pitenevät. Laila

  VastaaPoista
 5. a-kh,
  Vasta tänään. Silti vieläkin jouluruokia jäljellä.

  Laila,
  Tavllaan tavallinen joulu. Isovanhemmuus muuttaa joulun luonteen kyllä toiseksi. Aina ei oikein tiedä paikkaansa.

  Vaihtelevaa säätä on ollut ja koko ajan vieraita, enimmäkseen pieniä. Tietokonetaso on hoitanut hoitopöydän virkaa, joten netitön elämäkin on onnistunut hyvin.
  Hyvää tulevaa vuotta myös itsellesi.

  VastaaPoista
 6. Lämmin tunnelmä välittyi jutustasi .
  Meillä oli nelijalkaista liikehdintää sen verran , että kisa kaatoi kuusen . Kyllä riemua riitti .

  VastaaPoista
 7. Lasten kanssa joulu elää. Meillä vain ripsuttiin edellisvuoden hämähäkit Kuusenkynttilärimpsusta, joka on kirjahyllyn kulmauksessa, ja kun tökkäsin töpselin pistokkeeseen, tuli jouluvalot! Joulu silti.
  Oikein hyvää uuttavuotta teille!

  VastaaPoista
 8. Kyllimarjaana,
  Kiitos! Hyvää tulevaa vuotta sinulle!

  Utukka,
  Eipä meilläkään suuremmin valmistauduttu jouluun, mutta aina se vain tulee. Nyt on jo uudenvuodenaatto enkä saa kirjoitetuksi tänne yhtään mitään. Mutta ei se mitään. Vuosi vaihtuu silti.

  Hyvää uutta vuotta myös teille!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!