10. lokakuuta 2014

Aleksis Kiven päivänä


Viikkojen viikko. Näitä teemaviikkoja ja -päiviä riittää. Tänään liputetaan, koska on Aleksis Kiven päivä ja tästä päivästä on tullut myös Suomalaisen kirjallisuuden päivä alkaen jostakin, mitä en nyt jaksa tarkistaa. Tänään vietetään myös Maailman Mielenterveyspäivää. Kansalliseen epäonnistumisen päiväänkin on vain kolme päivää jäljellä.

Vanhusten ja eläinten viikkoa vietetään yhtäaikaa. Olin ajan tasalla siinä, että lokakuun ensimmäisestä sunnuntaista alkaa vanhusten viikko, johon mielestäni hyvin sopii viikolle sattuva Hiljan päivänä vietettävä Hiljaisuuden päivä. Tuolloin olisi tarkoitus tai tavoite välttää melu- ja kuvasaastetta.


Itse lähdin kokeilemaan hiljaista pyöräretkeä tuonne pohjoisen suuntaan. Miksi sinne moottoritien äänisaasteen vaikutusalueelle? Siksi että siellä on tasaisimmat pyörätiet. Kävi kuitenkin niin, että tuuli idästä l. suoraan tehtaalta. Moottoritien liikennemelu ei haitannut lainkaan, kun tehtaan melu porautui aivoihini. En ollut koskaan ennen kokenut vastaavaa.

Keskiviikkona ja torstaina oli sitten syysmarkkinat. Kuljin torin poikki molempina päivinä, koska oli  muuta asiaa keskustaan. Etsin karpaloita. Minulle tyrkytettiin metrilakua joka nurkalla ja niitä pakollisia viipurinrinkeleitä. Eniten väkeä näytti olevan ravintolateltalla, jossa oli tapahtuma Odottamattomia kouluruokia. Siellä tarjottiin tuunattua kouluruokaa kymmenen euron hintaan, josta puolet meni Kirkon Ulkomaanavulle. Koska isäntä oli omalla gourmet-lounaalla toisaalla, päätin mennä telttaan minäkin.

Yllätyin, kun tarjottimelle lastattiin haukimurekepihvit tillikermaviilikastikkella juureslisäkkeineen ja kaaliporkkanaraasteineen, siis prikulleen samanlaista ruokaa, mitä olemme syöneet kotona viime päivinä. Itse asiassa ainoa ero oli se, että käyttämässämme haukimassassa on mukana myös ruodot, heillä ei.

Annos oli runsas ja sen ohessa tarjottiin pikkuruisessa kulhossa mautonta maissipuuroa muistutukseksi siitä, miten huonosti asiat ovat monessa muussa maassa. Huonolla omallatunnolla vein ylijäämäruuan roskiin paperilautasineen, koska minulle ei ollut mukana mitään rasiaa, johon olisin voinut sen laittaa kotiin tuotavaksi. Eihän nyt ruokaa roskiin.

Lopulta löysin niitä karpaloitakin ja näin miten savolaiset harrastavat rahanpesua. Torin kulmalla oli nosturiauto ja sen korista suihkutettiin vettä pankin seinässä olevaan taideteokseen Pennejä taivaasta.  Puhdasta tuli. Uudempi kävelykeskustan kiihkeääkin polemiikkia aiheuttanut patsas Oksapoika oli yöllisen sateen puhdistama.

Huomenna on sitten Kansainvälinen tyttöjen päivä. Ehkä päivät pitää nimetä ja ihmiset lokeroida milloin minkin otsakkeen alle nykyään. Nyt tämä teemapäivien muidenkin harrastama päivittely saa kohdaltani loppua.Hyvää viikonloppua!

11 kommenttia:

 1. Muistan, kun Pauno Pohjolaiset pennit pennit ripustettiin seinälle. Ei tullut siihen aikaan vielä senttejä taivaasta. Mitä tuohon oksapoikaan tulee, niin pöljiä patsaita on Turussakin. Veljmiehestä sanottiin aikoinaan, että täävvellinen itiotti. Mitä sanoisin tuosta pöljästä oksapojasta. Veljmies kuvastaa savolaiskansan sielua. Älä kysy miten. Jokin sanoma oksapojallakin on, tai sitten ei. Odotan kiinnostuksella, miten kuopiolaiset karahkakakaran nimeävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   On se kovin yllättävä ihan vierestä katsoen, siis tuo Oksapoika. Mielestäni se kaipaisi jalustan jo turvallisuuden vuoksi. Noihin karahkoihin saattaa törmätä. En ole kuullut sille vielä mitään osuvaa nimitystä, koska aika vähän liikun tuolla keskustassa.

   Poista
 2. Viehätyin aivan tuhottomasti tuosta kuvasta, missä on koivukuja javettä molemmin puolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllimarjaana,
   Minustakin paikka on kiehtova. Sinne oli vain melko haastava mennä, suojatie oli kaukana, joten joputuu ylittämään melko vilkasliikenteisen kadun tai kävelemään piennarta, joka on siis aivan liian vino. Samasta paikasta olen ennenkin ottanut kuvan. Kävin tarkistamassa, vieläkö koivut ovat hengissä, vaikka menettävät vuosi vuodelta tuohtaan markkaranpaistajien nuotion sytykkeeksi. Polku johtaa siis laavulle.

   Poista
 3. PS. Siellä taitaa olla tavattoman komea ruska. Vanumäki Koivumäen kulmilta katsottuna lienee upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, eilen ainakin vielä oli. Ei aivan paras näkemäni. mutta paikoin todella kaunis. Nyt on pakkasöitä luvassa, joten kohta kultainen kirkkaus katoaa. Eilen näin miten nostelivat jäätelökioskeja rekan lavalle. On se uskottava, että taas kerran on kesä mennyt. Samaa viestivät eiliset isot etelään suuntaavat joutsenparvet.

   Poista
 4. Kaunis koivukuja käveltäväksi. Pyörällä saa jo ajaa kieli keskellä suuta, jos joku tulee vastaan. Oksapojan oksatkin törröttävät aika vaarallisesti kävelykadulla, minä mitään huomaamaton olisin varma uhri niille, mutta eipä ole asiaa enää sille suunnalle kokeilemaan, kun ystävät muuttivat sieltä etelään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tuolla muutama vuosi sitten edellisen kerran. Tuntui, että polku olisi jotenkin kaventunut. Koivut ovat tietenkin kasvaneet kokoa.

   Oksapoika ei oikein istu esteettömään liikkumiseen tuollaisena. Siellä hän nyt kuitenkin seisoo ihmeteltävänä. Pyöräileminen on ehkä jo ohi tältä syksyltä, koska ainakin nyt on pakkasta läpi vuorokauden. Lunta on toki vain nimeksi siellä täällä. Viikon sisällä putosi ruska maahan.

   Poista
 5. Liisa! Minäkin kävelisin mielelläni tuollaista polkua kamera taskussa. Syksy on ollut kaunis, mutta nyt ovat kaikki lehdet pudonneet puista ja metsä hiljentynyt. Tällä seudulla satoi pari viikkoa sitten lunta puolisen tuntia ja suli seuraavana päivänä pois. Uutta ei ole satanaut. Ei ole liukastakaan. Syysterveiset pitkästä aikaa! terv. Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Hei pitkästä aikaa! Täälläkin käväisi pakkanen joaika purevana ja peitti lammet riitteellä, mutta nyt on peri päivää ollut yhtä lämmintä kuin juhannuksen aikoihin. Vuorenkilvet nousivat kuin kevääseen. Vedet ovat kovin alhaalla, koska syyssateet ovat jäänet tulematta. Niitä odotellen toivotan sinulle valon pisaroita syksyn pimeyteen.

   Poista
 6. Tule pois sieltä pihalta. Kuvasaasteen päivä meni jo.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!