19. tammikuuta 2014

Taittuuko talven selkä

Tänään on Heikin päivä. Heikin päivänä talaven selekä taittuu ja karhu kylykesä kääntää.

Ei tunnu tänä talvena oikein isuvan kohdalleen tämä vanhan kansan ennuste. Vasta reilu viikko sitten alkoivat pakkaset, järvi jäätyi toistamiseen. Karhujenkin on kerrottu vaihtaneen talvipesiään sateisen syksyn vuoksi.  Sitkeästi nämä vanhan maatalousyhteiskunnan merkkipäiviin, juhliin ja nimipäiviin, liittyvät sanonnat elävät ikäihmisten puheessa.

Toissapäivänä näin ensimmäiset hiihtäjät ja retkiluistelijat jäällä. Ehkä etäämpänä joku jo laski verkkojaan. Pari päivää aiemmin rannassa näkyi vain eläinten jälkiä. Nyt sinne uskaltautuvat myös ihmiset. Tänään taitaa olla tässä kohtaa talven toistaiseksi kylmimpiä päiviä. Vain hyvin ohut lumipeite peittää jääkannen. Mahdolliset rosot ja railot yllättävät. Polanteita on myös kävelyteillä. Jos tuonne nyt tarkenisi lähteä... 

Taidan lähteä katsomaan, vieläkö tuossa kolmannen kuvan kohdalla virtaa sula vesi. Aurinko paistaa ja suutelee puiden latvoja. Jospa niin selkä kuin sydänkin tykkäisi.

Kuvissa pakkasherran taideteoksia. Niitä löydät enemmän tuolta sivupalkin linkistä Valokuvatorstai II.

10 kommenttia:

 1. ”Aurinko paistaa ja suutelee puiden latvoja”. Voi miten lämpimästi tämän romantikon sydän sykähti pakkasesta huolimatta :}

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpukka,
   Siltä se näyttää täällä Puijon pohjoisrinteellä. Ja muutenkin ikkunasta katsoen sää näyttää aina hienolta ulkoilusäältä. Pitää pukea todella paljon päälle, koska ei enää pääse liikkumaan niin vauhdikkaasti, että sillä tavalla tulisi sopivasti lämmin. Eilen ei sentään puhaltanut viima.

   Poista
 2. Onkohan talven selkä koskaan taittunut tammikuussa, paitsi ehkä valoa ajatellen, tai jos ajatellaan että ollaan päästy puoleen väliin eli kylmimmän ajan keskelle. Muistan, että lapsuudessa tammi-helmikuu olivat ne täyden talven kylmimmät kuut.
  Täällä se kyllä pitää paikkansa, kevät alkaa kohta pukata esiin ja kukkaset kukkia, eikä ne ole jääkukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Samaa ajattelin itsekin, mutta jostakin syystä nuo vanhat sananparret ovat syntyneet. Lumi ja tammikuun korkeapaine toi tänne harmauteen todellakin valon.
   Minulle ei kansakouluajoilta ole jäänyt muistoja liian kovista pakkasista eikä rönttäkeleistä ollenkaan. Tulvat muistan ja sen miten kerran keväällä seinäpalloa pelatessa kaaduin koulun ulkorakennuksen takana polvilleni vetiseen rapakkoon.

   Poista
 3. Olet käynyt tutulla paikalla, jossa myrsky on avannut maisemaa puisto-osaston lisäksi.

  Alkaa käydä hermoille tämä pakkanen. Lunta on puolisen senttiä, mutta valitettavasti sukset jäivät Kuopioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Tuohon rinteeseen on tehty laavua alemmaksi toinen huiluupaikka. Ei tarvitse nousta laavulle asti. Tuo kuva on muistaakseni siitä alempaa. Täällä ei myöskään ole juuri lunta, mutta sukset olisi. Eilen lumitykit pöllytti keskustankin sumu-usvaiseksi. Oli erikoinen "sääilmiö".

   Poista
  2. Tuli tuosta ylempää tuli mieleeni, että menin neljänkymmenen asteen pakkasessa kouluun vetämättä hattua korville ja korvat paleltuivat koviksi melkein huomaamatta. Ennen tunnin alkua harmonia soittaessa tunsin kuinka ne alkoivat kihelmöiden sulaa ja molempiin tuli paksut vesikellot. Yhden pojan etusormelle kävi samoin. Koulumatkaa oli 3,5 kilometriä eikä kukaan ollut kuullutkaan koulukuljetuksista, mutta vähävaraiset saattoivat anoa kunnalta kenkärahaa. Ne "kengät" olivat sitten kumiteräsaappaita, jotka hankittiin reilulla jalankasvuvaralla. Kauimmaiset koulukkaat tulivat kuuden kilometrin päästä tukkitietä. Me hyväosaiset saatoimme päästä osan matkasta heinäkuorman kyydissä.

   Poista
  3. Tammimarkkinat saivat nyt kunnon pakkaskelin. Tänä aamuna on alin lukema tässä kohtaa -22 näyttää yksi mittareista.

   Kumiteräsaappaat eivät ole niitä lämpimimpiä jalkineita. Minulla on hämärä muistikuva, että koulusta olisi joku saanut monot. En ole kyllä varma. Minulla koulumatka oli 2,2 km, mutta minkäänlaista kuljetusapua ei ollut tarjolla, koska asuimme ns. kärrytien päässä. Ei ollut muita kulkijoita. Ihme kyllä, että kovat pakkaset eivät ole jääneet mieleen. Jalan tai hiihtäen taittui koulumatka. Harmaita huopikkaita taisi silloin olla.

   Kommenttisi oli tullut neljänä kappaleena. Poistin kolme. Blogger taitaa temppuilla.

   Poista
 4. Ei tainnut karhu kylkeä kääntää, vissiin hyvä, jos on vasta uneen päässyt lauhan alkutalven takia. Luulen, että lunta vielä lähes toinen mokoma, ainakin pakkaskeli jatkuu. Täyttä talvea, kuitenkin aurinkoinen sää on piristävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii,
   Ei todellaan kääntänyt. Nyt vasta pakkanen on tässä kireimmillään toistaiseksi. Tammimarkkinoiden aikaan. Ulkona on uskomattoman kaunista, koska aurinkokin on näyttäytynyt ja on luonut komeita haloja milloin minnekin. Puijon lumetuksella taitaa olla osansa siinä asiassa.

   Poista

Kommentoi sinäkin!