21. kesäkuuta 2013

Hyvää juhannusta!On matkustettu mäkisiä, suoria, hiekkaisiakin ja paikattuja teitä vunukoiden luokse leikkimään ja ihmettemään yhdessä maailmaa. Ihmetelty miten korjaajat valitsevat korjattavan montun, koska viereen on jäänyt paha heite. On petytty, kun tupasvillojen kampaukset ovat olleet sateen tärvelemät. Toukokuussa on ihailtu keltaisenaan kukkivia rentukkaojia, nyt myöhemmin lupiinien värikirjoa. Siinä jäävät päivänkakkarat ja harakankellot jalkoihin.


On nähty matkan varrella kuitenkin jo kukkivat päivänkakkarat, sauniot, siankärsämöt, timoteit, kissankellot ja maitohorsmat. Alkukesä kiihdytti kukat nopeaan kukintaan vaikka pitkään jatkunut kuivuus piti kasvustot matalina.Ensimmäinen tuorerehusato näyttää olevan jo paketissa. On kipuiltu välillä helteessä, kohta vedetty päälle villaista viileän tuulen vuoksi. Tästä alkukesästä on ollut niin moneksi. Muutaman kerran on toivottu alle ilmatyynyaluksen kaltaista menopeliä.


Öisin on kuultu etelässä mustarastasta, länsirannikolla naakkoja ja fasaaneja.  Pioni on kukkeimmillaan, isohirvenjuuri jo nupulla.  Lippu on juuri nostettu salkoon eikä välitetä, vaikka pihlaja ja syreeni ovat jo kukintansa ohittaneet. Juhannusruusussa on sentään kukkia vielä jäljellä. Kaupunki vaikuttaa melko hiljaiselta, mutta kyllä meitä täältä löytyy.Oikein hyvää juhannusta niin mökeillään kuin kaupungissa juhannusta viettäville!

____

Ps. Kuvabloggaaja, huomasitko, että on superkuun aika. Siis kamerat valmiiksi.

12 kommenttia:

 1. Kirjoituksestasi tuli sama tunne kuin olisi katsellut nopeennettua filmiä Suomen kesästä.. no toivottavsti se ei nyt tuohon jäänyt vaan jatkuu ja jatkuu.. Oikein hyvää juhannusta sinne valkoisiin öihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Kiitos!

   Pikakelauksella alkukesä menikin. Viime viikon odotetut sateet ja viileämpi sää hidastivat hiukan tahtia. Kolmen neljän maissa kävelin juhannusyön hiljaisuudessa. Hiukan kastetta. Ruusut tuoksuivat, lokki istui aamuauringossa rantakivellä, varis rääkäisi minut huomatessaan. Vain yksi moottorivene oli liikkeellä. Sitä superkuuta ei enää näkynyt!

   Hyvää keskikesän aikaa myös sinulle!

   Poista
 2. Yläkuvassa mustapäitä valkoisenaan, alakuvassa kansallismaisemaan hyppyrimäeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Molemmilla automatkoilla satoi, joten kunnon tupasvillakuva jäi saamatta. Tuossakin kohdalla tihuutti vettä. Muuraimiakin näkyi. Puijolle on rakennettu neljäs hyppyrimäki rappusten viereen. En ollut yli kahteen vuoteen käynyt siellä.

   Poista
  2. Puijon laella saa asetella kameransa tarkkaan, jos aikoo saada kuvan ilman kerrostaloja, vaikka kansallismaisemaahan nekin ovat. Tosin Puijon näkymiä ei ole enää kansallismaisemaksi "virallisesti" hyväksytty, mutta onhan yppylä ja sen ympäristö täyteen rakennettu. Retretti voisi evakuoitua Puijon luolastoon. Telkkarista tullut ruma kaupunki -ohjelma Kuopiosta oli jälkijättöinen ja surkea. Tosin torin ympäristö on ruma, ei siitä mihinkään pääse, vaikka silmä paljoon tottuukin. Kuvasi siitä lasipömpelistä oli pöyristyttävä. Kaupunkikeskustan kehittäjät eivät ymmärrä, että ei torilla (Kuopion keskusaukiolla) tarvitse olla tungokseen asti ihmisiä kaikkina vuodenaikoina. Keskustori Kuopion ruutukaavassa on jo poispilattu. Luvalla sanoen se arkkitehti Tegelmaninkin kioskiluomus on kurja. Moittiessani lehdessä torin pömpeleitä hän kirjoitti, että kuopiolaiset ovat saaneet sellaisen torin, kuin ovat ansainneet.

   Poista
  3. Olen takoituksella vältellyt torilla kulkua. En siis yiedä, mikä tilanne on nyt, mutta ahtaalta se tuntuu entiseen verrattuna. Yhden kerran olen kulkenut sen uuden parkkikerroksen läpi. On se väritykseltään vaaleampi eikä niin ahdistavan matala kuin edellinen. Johtuu kai siitä, että siellä ei ollut kuin muutaman auto. Ei sinne vielä osata ajaa. Samataen kävelin kerran Kauppahallin läpi ja katselin kattorakennelmia. Valoa oli enemmän. Ilmanvaihto on, mutta helteillä osoittautui, että odotettu ilmastointi olikin jäänyt pois. Kävelin kalakauppiaiden välisestä aukosta lapipömpelin läpi ulos.

   Mainitsemasi kuva oli tarkoituksella otettu aivan läheltä. Valmista täällä odotetaan. Aikoinaan jostakin epäonnistuneesta tekeleestä sanottiin, etteihän sitä ole vielä maalattukaan.

   Ehkä ajattelisin ja kirjoittaisin eri tavalla, jos asuisin keskemmällä kaupunkia.

   En ole muuten nähnyt mainitsemaasi ohjelmaa. Löytyykö Areenasta?

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Pappilan mummo,
   Alkukesä oli tänä vuonna lyhyt. Suolla on jo aika isoja muuraimia.

   Poista
 4. Pionin kukat ovat tosiaan jo täysimmillään kukkapenkissä. Luonnonkukista mökillämme maariankämmekät ovat levinneet yllättävästi. Liekö ilmasto muuttunut niille sopivammaksi? Monena kesänä niitä on ollut vain yhdessä tietyssä kohdassa autopaikalla muutamia, nyt ne kukkivat useassa paikassa metsätien ruohoisella penkalla pieninä ryhminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Niin ovat omassa penkissäkin. Hyvä suunta maariankämmeköillä. Lupiinit ovat kauniita tien penkoilla, mutta ne tukahduttavat melkein kaiken muun alkuperäisen kasvillisuuden.

   Minusta maariankämmekkä on kosteikkojen kasvi. Mökkinne lähistöllä täytyy olla suota, oletan. Tuolta kävin tosin lukemassa, että maariankämmekkä on löytänyt uusia kasvupaikkoja:

   http://kammekat.tripod.com/dacmaculata.htm

   Poista
 5. Liisa, kiitos mielenkiintoisesta linkistä! Kävin sitä kurkkaaamassa. Autopaikkamme vieressä metsässä on tosiaan pieni kosteikko, mutta alkuperäisten kämmeköiden kasvupaikka on ennemminkin kuivahko. Mökkitontilla viihtyvät myös esim. vanamo, metsätähti, oravanmarja ja kielo, tähtitalvikinkin olen joskus tavannut. Hieman kauempana tien laidassa kukki juhannuksena muutama vuosi sitten myös valkolehdokki, mutta se on kadonnut. Liekö autoliikenne lisääntynyt, tai metsätraktori murskannut sen totaalisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Meidänkin ex-mökin lähellä oli näin yhden kerran valkolehdokin. Vain yhden kerran. Siellä ei tuolloin liikkunut muita kuin hirviä ja karhuja lisäksemme, joten oletan, että se ei saata kukkia joka vuosi. Ehkä se tuoksuva ihanainen vielä palaa sinne. Toivotaan niin.

   Poista

Kommentoi sinäkin!