12. tammikuuta 2013

Paperitonta puuhaa


Itellan netpostimainos seikkaili pitkään työpöydälläni, ennen kuin kirjauduin sinne vähän ennen vuodenvaihdetta. Esitteestä en itse asiassa päässyt perille, millaista postia sitä kautta olisi tulossa.

Samalla kun Nokiakin tunnustaa pääsevänsä käsiksi asiakkaidensa salattuun tietoon ja Java on melkein koko ajan haavoittuva, meitä kehotetaan ekologisuuden nimissä siirtymään paperittomiin palveluihin.

Ainakin syksystä alkaen terveystiedot on kirjattu Kansalliseen terveysarkistoon (KanTa). 
Viime poliklinikkakäynnillä minulta kysyttiin, onko eResepti jo tuttu. Jos seuraa uutisia edes vähän, eihän siitä voi olla tietämätön. Sen sijaan lääkäriltä jäi kertomatta, että epikriisi tulee asiakkaalle myös sähköisesti. Yllätys oli melkoinen, kun se tuli em. netpostiin. Miksi sinne? Terveystietoja ei lähetetä tavallisiin sähköpostiosoitteisiin, vaan ainoastaan tunnistuksen vaativiin taltioihin.

Tuosta saa oivan aasinsillan Taltioni-sivustoon. Tästä sai tiedon, jos seurasi Elämä pelissä-ohjelmaa.

Taltioni pähkinänkuoressa:
• Taltioni on tietokanta ja palvelualusta, johon jokaisella suomalaisella on mahdollisuus tallentaa, kerätä, tuottaa ja jakaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää sähköistä tietoa. Tietoa voidaan hyödyntää eri laitteilla ja käyttöliittymillä ajasta ja paikasta riippumatta.
• Tietoturva on Taltionin tärkein ominaisuus. Kansalainen omistaa omat tietonsa ja päättää, ketkä henkilöt ja mitkä sovellukset voivat hänen tietojaan käyttää.
• Yhteiskunnan kannalta keskeinen hyöty on kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistyminen. 
Eläketietojaankin pääsee katselemaan ja muuttamaan (sic) helposti ja turvallisesti maksutta verkkopalvelussa. Ehkä odotan turhaan tuttua tammikuista paperikirjettä, vaan sekin kirje kilahtaa yllätyksenä netpostiin. Mutta tuo jo tullut epikriisi on nyt haettu pdf-tiedostona netpostista, tallennettu muistitikulle odottamaan hetkeä, jolloin tulostan siitä paperiversion liitettäväksi vanhanaikaiseen pahvikoteloiseen mappiin. Miten ihmeessä voin muuten muistaa, missä kaikissa palveluissa tietojani on?


Kaikki em. palvelut ovat tietenkin ilmaisia ainakin aluksi, ellei nettiyhteydelle ja alati uusimista vaativille päätelaitteille lasketa hintaa.
____

Kuvissa harvennetaan Puijon metsää. Eilen.

10 kommenttia:

 1. Avasin "vahingossa" netpostin. Tilanne on nyt se, että en tule käyneeksi siellä koskaan. Sinne tulee lasku, jota en maksa ja sitten tulee paperinen huomautus, jolla maksan. Yritin muuttaa laskun paperiseksi, mutta arvaa onnistuiko. En ole kauhean innostunut siitä, että tietoni ovat jossain hakkeroitavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mayo,
   Ihanko totta? Yleensä verkkopalveluista pääsee pois halutessaan. Ja huomautuslaskussa taitaa olla huomautuslisä? En usko, että monikaan meistä on innostunut kaikista meistä olevista rekistereistä. Moni joutuu näihin tavallasi "vahingossa". Itselleni suositeltiin netpostia, kun olin kovin epävarma sen tarpeellisuudesta. Informaatiota tulvii joka puolelta niin paljon, etten minä ainakaan tiennyt esim. yliopistollisen sairaalan alkaneen käyttää netpostia.

   KanTa:a ei voinut valita. Jälkimmäiseen en mene, mutta katsoin mitä se lupaa ja ketä ko. osuuskunnan jäseninä on. Siellä näkyy olevan sekä julkista että yksityistä sektoria.

   Poista
 2. Sähköinen resepti vaikuttaa hyvältä keksinnöltä, ainakin näin aluksi. Siihen myönnyin keväällä. Sähköisiin laskuihin myönnyn vasta, kun ei muuta voi. Samoin kuin luen kirjoja mieluiten paperisina, luen laskujakin ja käyn ne maksamassa pankin sololla. Kaikki muut tuntuvat ympärillä olevan modernimpia, mutta tämä tuntuu hyvältä itsestäni. Ehkä mieli joskus muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laila,
   Itse aikoinaan vastustin pankkikorttiakin ja mikroaaltouunia ja monta muuta uutta asiaa. ;)

   Mitä tuohon netpostiin tulee, taas sinne on tullut postia, joka pitäisi käydä lukemassa. Tällä kertaa tunnistan lähettäjän, edellisellä kerralla en. Olisin voinut vaikka deletoida sen roskapostina.

   Kaikki muuttuu koko ajan ja jotenkin vain pitää roikkua mukana tässä muutosten mylläkässä.

   Poista
 3. Kansallispuistosta saadaan paperipuuta. Ei entiselleen nyt mikään jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevi,
   Tästäkin asiasta ollaan vähintäänkin kahta mieltä. Kaadetut puut ovat terveitä, mutta estävät järvinäköalan. Raivaus aloitettiin heti vuoden ensimmäisenä arkipäivänä.

   Latu-urien vieriltä on myös määrä kaataa kahden metrin leveydeltä puut pois. Ehkä suojelualue säilyy tältä. Kovin muuttuu maisema hakkuiden vuoksi.

   Poista
 4. Uh, kuilu minun maailmani ja sikäläisen tietoyhteiskunnan välillä kasvaa jatkuvasti. En ole enää varma pystynkö loikkaamaan toisesta toiseen kuinka pitkään. Vielä kun ei suuremmin sikäläisiä palveluita tarvitse pärjää joten kuten, tarpeelliset automaatit on silti opeteltava uudelleen lähes joka vuosi. Netpostista ja terveysarkistosta en ole kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko,
   Kuilun partaalla tässä kokee olevansa, vaikka asuu täällä kokoaikaisesti. Tämä IT ei lainkaan helpota asiointia kaikissa asioissa. Säästää askelia, mutta ei jonotuksia puhelimessa. Sähköposteihin ei juuri kukaan enää vastaa. Sehän onkin jo vanhanaikaista.

   Puhutaan liiasta istumisesta terveyshaittana ja "pakotetaan" ihmiset viettämään aikaa näiden härpäkkeiden parissa entistä enemmän.

   Poista
 5. Jossakin vaiheessa puhuttiin paperittomasta konttorista, mutta se ei ole vielä toteutunut. Itellan netpostimainosta en muista. Ehkä se meni suoraan paperinkeräykseen muiden mainosten mukana.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivia,
   Paperittomuuteen kuitenkin pyritään. Aikoinaan tämä maa eli paperista. Eilen uutisoitiin taas yhden paperikoneen pysäyttämisestä. Ehkä nämä sattuvat korviini ja silmiini siksi, että olen itsekin ollut yhden kesän kesätöissä paperitehtaalla.

   Paperimainosposti tuntuu vain lisääntyneen viime aikoina. Vielä ei siis ole pula paperista.

   Hyvää viikonloppua myös Helsinkiin. Onkohan talven kylmin päivä tänään? Meillä ainakin.

   Poista

Kommentoi sinäkin!