30. joulukuuta 2011

Voi sentään!


Mistä näitä tuulia oikein riittää? Hannu-myrskypäivänä äkkinäinen puuska sai minut tuntemaan itseni melkein lentokykyiseksi ja pakotti auton turvaan. On ollut vesisadetta, räntää, loskaa ja kirkkaita päiviä välillä. Ihan jokaiseen makuun. Luntakin tuprutti juuri sopivasti aatoksi, niin paljon, että Puijon laella olisi luullut talven olleen tavanomaisempi.

Mihin tämä pimeä syksy ja kokonainen vuosi taas solahti? Olisi inventaarion paikka. Jätän sen väliin, koska ei sitä kyllä saa, mitä tilaa. Parempi olla tilaamatta. Jouluajassa on ollut parhainta lasten ja vunukoiden tapaamiset ja yhteiset hetket. Ystävien kortit, kirjeet ja puhelut. IT-aikana myös sähköiset viestit. Niistä kaikista tämä minulle uudella i-kielellä nimetty Liisi-mimmi on iloinnut.

Olisiko ollut aatonaatto, kun tarkoitukseni oli ostaa jouluksi voita. Lähikaupan voihylly oli tyhjä. Ylemmältä hyllyltä löysin viimeisen pienen paketin luomuvoita. Ihan riittävästi meille, koska remontin keskellä jätin jouluvalmistelut suosiolla sikseen.

Joulupukkia odotettiin keskimmäisen perheessä jo hiukan edellisvuosia rennommin eikä pienimmäinenkään toisten joukossa arkaillut. Alvan ensimmäinen yövisiitti ilman vanhempia onnistui myös hyvin. Mummu kelpasi kylvettäjäksi, mutta toki joutui selittämään, miksi valmiilta näyttävään saunaan ei voinut mennä. Eikä aamupalalla kastunut vaatteetkaan, koska joimme maitoa ihanasti siemaillen.

Postilaatikolle on ollut iljanteisten polkujen vuoksi liian pitkä matka aamuisin. Eilen illalla päivän posti ehdittiin hakea vasta iltaseitsemältä. Selasin uutta Kodin Kuvalehteä ja silmiini osui heti artikkeli "Mummu on in". Se oli lyhyt juttu maatuska-puunukeista. Olin juuri konttaillut pitkin lattioita ja etsinut puuttuvia puunukkien puolikkaita. Jokainen tytöistä haluaa leikkiä juuri niillä. Ovat in, aina olleet.

Netistä löytyy tietoja kyseisten nukkien historiasta ja symboliikasta. Lapset eivät historiasta välitä ja ymmärtävät symboliikankin heti ihan itse.

Alakuvassa pilven sisässä lepäävän Puijon jouluyön tunnelmaa. Lämpötila oli nollassa, ilmankosteus korkea. Kallaveden pinnan tasosta katsellen taivas oli niin kirkas, että tähdet näkyivät. Joulun tähdet.

6 kommenttia:

 1. Tuota voi-juttua olen uhmetellyt minakin, kun netista lukenut ensin etta Norjasta loppui voi, ja sitten Suomessa kavi samoin. Mista on kyse? Mina ainakin loydan viela voita kaapin hyllylta aivan niin paljon kuin haluan. Mutta ehka voipula tulee meillekin, mist amina tiedan.
  Hyvaa loppuvuotta Liisi-mimmille.

  VastaaPoista
 2. HPY,
  En osaa sanoa mikä olisi perimmäinen syy voipulaan. Kolme asiaa ainakin tulee mieleen:

  VHH-dieettiläiset eli karppaajat syövät voita l. voin kulutus on kasvanut sen takia.

  Toinen syy on siinä, että Venäjällä on pohjattomat markkinat suomalaiselle voille ja tuottajat saavat sieltä paremman hinnan kuin kotimaasta. Vuosi sitten muistaakseni sinne vietiin melkein kaikki perunat Suomesta - samasta syystä.

  Voita olisi riittänyt kyllä jouluksi kaikille, ellei olisi hamstraajia. N. viikko ennen joulua päivälehdessä oli jo voin valmistusohjekin yleiskoneella.

  Hyvää loppuvuotta myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Ennen joulua kummallakaan lähikaupalla ei ollut voita hyllyssä. Helsingin lähellä oleva meijeri valmistaa nyt lehtitietojen mukaan vähemmän jäätelöä lisätäkseen voin tuotantoa. Itse käytän harvoin voita, mutta puoliso on innokas voin kannattaja.

  Tapanin myrsky muutti suunnitelmiamme. Emme päässeet joulukekkereihin. Tänään kävimme sukulaisten luona katsomassa myrskyn jälkiä.

  Oikein hyvää loppuvuotta sinulle!

  VastaaPoista
 4. Joskus puhuttiin voivuorista. Niistä on nyt päästy. Pitää kai olla iloinen. Lähikaupan hyllyltä löytyi pieni paketti, juuri sopivasti meidän perheen jouluajan tarpeisiin. Mitenkähän pitkään tämä karppaus pysyy muodissa? Ulkona on kuusi astetta pakkasta ja lumi peittää katot ja maan. Kaunista! Auringon nousu hehkui oranssina taivaanrannalla. Päivästä taitaa tulla upea! Liisalle ja ystävilleen hyvää tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
 5. Olivia,
  Tapanin myrsky muutti varmaankin monen suunnitelmia. Vieläkin kuuluu olevan sähköttömiä talouksia. Minusta yhteiskuntamme viestimineen on liian riippuvainen sähköstä.

  Tässä kohtaa oli vain reilun tunnin katko eikä siitä ollut tietenkään mitään haittaa. Remonttimies vain lähti kotiin.

  Minäkin kävin katsomassa myrskytuulen tuhoja ihan tässä lähellä. Aukkohakkuualueen (uusi asuntoalue) reunapuut olivat kaatuneet meilkain kaikki tielle.

  Vuoden loppu lähenee vauhdilla ja Kallavesi yrittää jäätyä. Päivät ovat menneet tavaroita siirrellessä ja pölyjä pyyhkiessä.

  VastaaPoista
 6. Laila,
  Muistan puheet voivuoresta Muistan myös ns. rasvamatkat Ruotsin puolelle. Monenlaisia aikoja olemme eläneet.

  Täälläkin on ollut hiihtokeli, kertovat. Itse kävin vain päivän hämärtyessä sen verran ulkona, että otin tuon sinisen kuvan ja hain päivälehden. Skin on vielä lukematta. :)

  Remppa siis kesken...

  Hyvää tulevaa vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!