20. joulukuuta 2011

Rauhallista jouluaikaa

Toisenlainen joulu. Toisenlaiset lahjat. Toisenlaiset jouluvalot. Jokainen joulu on omanlaisensa. Jouluun tiivistyvät kaikki lapsuuteen ja perhe-elämään liittyvät odotukset ja täyttymykset - ja varsinkin ne täyttymättä jäämiset. Omat ja viereltä katsotut.

Mustaa joulua ei mielestäni ole, vaikka sitä lupaavat. Tällä hetkellä odotetaan valkoista joulua. Ehkä turhaan.

Varmaankin joulun väreistä löytyy koko väriskaala. Havun- tai sammalenvihreä ovat myös joulun värejä. Näillä säillä ikimetsässä on vihreänä suojana "kahden puolen kuusiseinä, latvat sumuun häipyneinä".

Keltaoranssiakin kynttilän hennosti lepattavassa liekissä, takkatulessa. Sinisenkin joulun olen nähnyt, tosin vasta sen jälkeen kun aloin käyttää digikameraa.

Vai onko joulu punainen? Joulukukat, ruusut ja tulppaanit, omenat, tonttulakit, lasten jännityksestä hehkuvat posket, jouluastiat, joita tiedän joillakin olevan. Puolukat ja karpalot.

Harmaatakin löytyy naavaparroista, mummojen neulomista villasukista ja suomalaisten vaateparsista, hirsimökkien ulkoseinistä, hiuksista.

Kenellä kultaa ja  hopeaa, kenellä oljenkeltaista. Himmelit. Hyasinttien lila. Tummaa harmaata vanhan saunan seinissä. Ei toivottavasti mustaa.


Toivotan  jokaiselle sellaista jouluaikaa, jota itse kukin kaipaa. Kiitos kaikille lukijoille ja kommentoijille kuluneesta vuodesta. Annetaan joulun tulla ajallaan ja tavallaan. Väreineen ja väreilyineen.

PS. Kuvat ovat viime vuodelta. Nyt vuorenkilvet ovat "elossa" ja aiemmin syksyn viimeisenä sisälle poimimani orvokki kukkii edelleen. Vuosi sitten oli lunta ja kipakka pakkanen.

18 kommenttia:

 1. Beautiful photos.

  Merry Christmas.

  VastaaPoista
 2. Puutarhasta sisään tuotu orvokkisi kukkii edelleen! Se on ihme! Tämä leuto loppuvuosi kummastuttaa. Onko se jo ilmastonmuutoksen aikaansaannosta, vaiko poikkeus, joita joskus esiintyy? Paukkuvatko pakkaset ennen kevättä senkin edestä? Ainakin päivät alkavat pian valostua.

  Liisa, kiitos tästä blogista, jota on aina ilo lukea! Sinulle ja läheisillesi jouluiloa!

  VastaaPoista
 3. Hilda,
  Thank you. Merry Christmas to you as well.

  Laila,
  Näin on. Ja juuri nyt aurinko yrittää pilkistää pilviverhon lävitse. Laitoin joulutoitovtukset jo nyt, koska l'ähden viemään nettitikun takaisin ja saan sen langattoman kotimokkulan takaisin. Jos vaikka käy niin, ettei se toimi...

  Jouluiloa myös sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 4. Aivan niin, jokaisella on omat joulun värit ja väreilyt. Toivon että lapset vastedeskin saisivat kerättyä joulumuistoja, joita sitten vanhana verestää.
  Oikein mukavaa joulua teille, toivottavasti mokkulakin on antoisalla joulumielellä.

  VastaaPoista
 5. Liisa, rauhallista joulunaikaa sinullekin. Fridfull Jul!
  t. "Olivia" Anita

  VastaaPoista
 6. Ihania joulun värejä tekstissäsi. Toivon niitä kaikkia ja hyvän joulun valoa ja iloa sinulle.

  VastaaPoista
 7. Sinullekin sopivan varista joulua.

  VastaaPoista
 8. Kiitokset joulutoivotuksista.
  Toivon myöskin sinulle ja perheellesi lämmintä joulumieltä ja kaikkea hyvää ensi vuodeksi!
  Kiitokset kirjoituksistasi.
  Suurimmassa osassa maailmaa lumi ei ole päätekijä joulumielen syntymisessä, vaikka useat täällä pohjoisessa niin ajattelevatkin.
  Jouluhan syntyy ihan muusta - rakkaudesta ja hyvästä tahdosta toisiamme kohtaan.
  Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 9. Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa!
  Myös Onnellista ja Hyvää vuotta 2012 tämän syntymäpäiväsankarin hoidossa :)

  VastaaPoista
 10. Sirokko,
  Kiitos! Tämä jää mieleen. Ei vallan lumettomana, mutta riisuttuna. Kaksi jouluvaloa on ikkunoilla, muuten koristeet jossakin pakkauksissaan. Tämäkään ei nyt taida toimia:

  1. Luo omalle tietokoneellesi uusi kansio.
  2. Anna kansiolle nimeksi "Kodin pölyt ja sotkut".
  3. Ota glögiä.
  4. Klikkaa oikealla hiirinäppäimellä uutta kansiota.
  5. Valitse "Poista".
  6. Tietokoneesi kysyy nyt: "Haluatko poistaa Kodin pölyt ja sotkut
  lopullisesti?"
  7. Klikkaa "kyllä".
  8. Nosta jalat pöydälle, ota lisää glögiä.

  Luulen, että lapsenlapsetkin muistavat joulun, jolloin mummu ja vaarikin lähtivät remontin keskeltä valmiiseen joulupöytään muualle.

  Olivia,
  Sirokolle kertomastani syystä pyrimme joulun aikaan olemaan osan ajasta poissa. Voihan sitä toivoa, että tontut kävisivät sillä aikaa saamassa jotakin valmiiksi asti...

  On asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Tänään alunperitn oli vihdoinkin luvassa patterien kiinnitys alakertaan. Saa nyt nähdä, miten käy.

  VastaaPoista
 11. Simpukka,
  Kiitos samoin! Väistän pienintäkin siivousta tämän hetken, kun vastaan tänne. Uusikaan mokkula ei toiminut, vaan jouduin hakemaan takaisin lainatikun operaattorilta. Miten sitä onkaan kuin kädetön ilman nettiyhteyttä.

  Jouluvaloa ja -iloa on luvassa keskimmäisen perheen luona.

  HPY,
  Säiden säätäjä näyttää koettelevan nyt ensin Etelä-Eurooppaa ja tapanina on tänne luvassa myrskyä.

  Ohuenohut lumipeite on maassa nyt aamulla.

  VastaaPoista
 12. Rosina,
  Sydämeeni joulun teen on yksi suosituimpia uudempia joululauluja ja sen sanomasta joulussa on kysymys eikä ulkoisissa asioissa.

  Meillä suomalaisilla on kai kollektiivisessa muistissa esim. Wendelinin maalaamat Kotilieden kannet. Ainakin minulla ja koska olen vedenjakaja-alueelta kotoisin, siellä oli yleensä lunta melkein yhtä paljon kuin Lapissa.

  Rehellisesti sanoen hyvä tahto on hiukan koetuksella nyt.

  VastaaPoista
 13. a-kh,
  Olin veikannut, että Kallavesi jäätyy aattona. Ei taida nyt käydä niin. Eilen pistäydyin jo pimeän laskeutuessa neljään kuukauteen ens. kerran torimontun laidalla. Vuohkoominen jatkuu käsittääkseni. En ole oikein ehtinyt seurata sitä.

  Toivon sopivia joulutuulia sinne maailman laidalle, ei myrskyisiä.

  Kaisa Jouppi,
  Kiitos samoin. Kulunut vuosi on kyllä mennyt nopeasti ja tuonut monenlaista yllättävää, mutta kaikesta huolimatta elämä jatkuu.

  VastaaPoista
 14. Hyvää joulua sinulle Liisa

  VastaaPoista
 15. Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2012. Uudessa vuosiluvussa on hohtoa, sointuu mukavasti tuo kaksinollayksikaksi :).

  VastaaPoista
 16. Hyvää joulua sinulle, Liisa. Kiitokset kuluneesta vuodesta.

  VastaaPoista
 17. Arleena,
  Hyvää tapania ja loppuvuotta.

  Lastu,
  Hyvää tapaninpäivää myös sinulle. Eipä jäätynyt tuo Kallavesi jouluksi, kuten ennustin.

  KirsiM,
  Kiitos toivotuksistasi. Tapaninpäiväkin on jo kallistumassa iltaan. Yhteydet pätkivät ehkä säänkin takia. Edellinen kommenttini katosi jonnekin...

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!