30. huhtikuuta 2011

Vappukukka ja muita kevään merkkejä

On normaali vappusää. Neljä astetta lämmintä ja pilvistä, pohjoistuuli työntää selältä jäitä rantaan. Kolme huhtikuun lopun lämmintä päivää narrasi monet jo keventämään vaatetusta. Itsekin otin kesälenkkitossut käyttöön ja pääsin kiertämään melkein kuivin jaloin tutun lampireitin. Ojanpohjat ovat vielä umpijäässä, samoin suuri osa latupohjaa. Lammet ovat sen sijaan melkein kokonaan auki. Lokkipariskunta lepäili jään reunalla, kolme sinisorsapariskuntaa uiskenteli toisaalla vaitonaisina.

Tänään tuossa mustaherukkapensaan oksalla istui peipponen. Toinen erottui selvästi vasten lunta. Puolikuuta siis vielä ainakin kesään. Nokkosperhosia on lehahdellut istumaan ilta-auringon lämmittämälle lautaseinälle. Räkättirastaita näkyy lumen alta vasta paljastuneella nurmella koukkimassa matoja. Varis on nyt antanut muurahaispesän olla rauhassa. Sen sijaan ilmeisesti jänikset söivät krookukset kukkineen päivineen.. Talttahampaiden jäljistä ei voi erehtyä. Ei se mitään haittaa. Joskus aikoinaan harmitti enemmän se, kun sama laji napsi mökillä tillit parempiin suihin, samoin mansikan kukkavanat nuppuineen. Ymmärtävät siis tuoreen lähiruuan päälle.

Kevään merkkejä ovat kukkivat sinivuokkomättäät, pihan skillat, mullasta ylös puskeva raparperi, puutarhojaan rapsuttavat ihmiset ja polkupyörillään ja potkulaudoillaan kiitävät pienet kypäräpäät. Koulun pihalla kokoontuva moporinki. Kai sekin käy kevään merkistä, että olen jo kahtena aamuna käynyt kastautumassa jäähileiden seassa. Ei siellä kauan kykene olemaan. Sitä paitsi portaiden yksi lauta on katkennut, mikä hiukan hidastaa. Rattoisaa vappua kaikille!

Kuvassa kukkii Passiflora citrina.

9 kommenttia:

 1. No iiik jäähileille!
  Tuommoisena minäkin vapun muistan, lapsena silti piti polvisukat ja pikkukengät hakea ja oltiin niin kesää vaikka kylmästä sinisenä.
  On niitä kai lämpimiäkin sekaan mahtunut, mutta nuo vilut on jäänyt paremmin mieleen.
  Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
 2. Iiik (tai ruotsiksi brrr...) sanon minäkin, sillä pelkään kylmää vettä.

  Helsingin sää muuttui tänään viileämmäksi ja välillä satoi hieman. Naapuritalon pihassa on vielä pieni lumikasa. Lumi on muuten sulanut lähes kokonaan ja nurmikot vihertävät.

  Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
 3. Oikken raikasta vappusäätä sinne Kuopioon!

  VastaaPoista
 4. Sirokko,
  Siellä ne hileet seilaavat edelleen. Jos kylmään veteen aikoo kastautua. sinne pitää marssia viivyttelemättä pohjoistuulessa. Ja sitten äkkiä pois.

  Nuorena pukeuduttiin almanakan eikä sään mukaan. Nyt tarvitsen toppatakin.

  Minä muistan oikeastaan vain kaksi lämmintä vappua.

  Mukavaa vappua sinnekin!

  Olivia,
  Täällä ei juuri satanut, mutta ei kyllä sulanut lumikaan. Näkyvät lakittaneen Snellmanin patsaan, koska Veljmies on evakossa toriremontin takia. Minnakin on hatutettu.

  Lähiössä ei vappua juuri huomaa. Pitäisi mennä kaupungille.

  KooTee,
  Kiitos! Nimenomaan raikasta on! Pilvetön taivas, aurinko paistaa, mutta lämpötila sääsivun mukaan +1 tällä hetkellä. Menenpä katsomaan, miltä Sysmässä näyttää.

  VastaaPoista
 5. Hatun nosto urhealle uimarille! Täytyy myöntää, että tunnen hieman kateutta avantouimareita kohtaan. Itse en kuuna kullan valkeana saisi mentyä alle 18-asteiseen veteen, saati hileisiin. Vappuaamu on täälläkin aurinkoinen, mutta viileä, kolme astetta lämmintä vain. Peipposetkin varjelevat kurkkujaan, ei yhtään kuulunut lauluaan parvekkeella tsekatessani. Västäräkki sentään kuljeskeli naapuritalon katonreunalla . Västäräkistä vähäsen... Iloista vappua!

  VastaaPoista
 6. ps. Mukavia nuo linkit tuossa kirjoituksesi alapuolella. Kävin juuri katsomassa ison kiven päällä istuvaa suurisilmäistä :) tyttöä ja luin tarinaasi. Et ole ollut arkalasta silloinkaan, vertakin vispannut teurastuksen jälkeen. Paitsi ettei Sinusta tullut lääkärihoitajaa, vaan tuli opettaja. Varmaan siinäkin ammatissa on rohkeus monesti ollut paikallaan.

  VastaaPoista
 7. Laila hyvä,
  Ei todellakaan voi puhua uimisesta, kunhan kastaudun. En koskaan ole edes mitannut veden lämpötilaa. Avannossa en ole käynyt, koska sellaista ei ole koskaan ollut kävelymatkan päässä.

  Kylmä pohjoistuuli kuivattelee paljastuneita lehtiä ja vie niitä mennessään. Helpottaa haravointia.

  En tiedä rohkeudesta. Vastuullinen olin kyllä ja tein paljon töitä. En koskaan joutunut sellaiseen paikkaan, että olisin joutunut pelkäämään oppilaita. Ei kai minuakaan pelätty. Sitä pitäisi kysyä oppilailta. :)

  Laitoin nuo linkit tarkoituksella, koska postauksia on jo yli tuhat. Lopetin toisen blogeistani ja siirsin nekin postaukset tähän. Saa nähdä, kuinka kauan jaksan pitää kuvablogeja tämän rinnalla.

  VastaaPoista
 8. Marjamatilda,
  Kiitos samoin!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!