12. joulukuuta 2010

Tätä se talvi on


Poskia kuumotti eilen illalla oikein kunnolla. Kävelin pitkästä aikaa pitempään ja pitemmälle. Oli rasakka pakkanen oli ja hyytävä viima, mutta lunta ei ole kovin paljon. Tuleeko maan eteläosaa pyyhkivä pyry tänne saakka, mietiskelin kävellessäni. Tehtaan takana, kaukana, metsä näytti yhdessä kohtaa siltä miltä niin monissa kuvissa nyt. Kauniin lumikuuraiselta. Kuunsirppi erottui pastellitaivaalla. Tietyömaa vaikutti oudon hiljaiselta. Ei liikettä, vain muutama valo.

Nostosillan ja seuraavankin sillan alla näkyi mustaa jäätä. Pakkaset ovat tehneet tehtävänsä. Silta-aukkojen muutostyöt muuttavat virtauksia. Jäällä täytyy olla varovainen. Ei siellä ketään kyllä näkynytkään. Muuallakaan ei ollut jalankulkijoita liikkeellä. Isoilla rekoilla rahdattiin meidän äidin tekemiä jouluruokia.

Vaikka minulla oli päässäni kaksinkertainen pipo kommandopipon malliin kiedotun kaulaliinan päällä ja vielä huppu päässä, tuntui hyvältä poistua metsän lämmittävään suojaan. Oikeastaan moottoritien vieressä oli nyt miellyttävämpi kävellä kuin kesähelteellä. Lumi on vanginnut pölyn ja paksu vaatetus vaimensi melua. Hyvä minun on näin sanoa, kun on koti johon tulla. Toisin on kodittomilla.

Kaikkea hyvää, lämmintä ja hellää vielä viikon verran pimeneviin päiviin.
__

Edit 14.55 Uudempia kauneimpia on mielestäni Taivas sylissäni. På svenska. Ja sama suomeksi.

9 kommenttia:

 1. Eilinen lumisade kesti koko päivän täällä Helsingissä. Jostakin syystä täällä etelärannikolla on tullut valtavat määrät lunta, mutta en kaipaa aikaisempien talvien kosteutta ja pimeyttä. Näillä pakkasilla viima tuntuu poskissa ja nenänpäässä.

  Tällaisella säällä minäkin ajattelen kodittomia. Mistähän he löytävät lämpimän paikan? Romanian romaanit lähtivät kotimaahansa, mutta muistan miten he istuivat jalkakäytävillä aivan ajoradan vieressä Mannerheimintiellä säästä riippumatta. Minua itketti kun näin heidät pakkassäässä.

  VastaaPoista
 2. Kyllä Suomen oloissa pitäisi jokaisella olla koti johon palata, en osaa edes kuvitella miten siellä voisi muuten pärjätä.
  Kaunis kuva, henkii rauhaa - ja kylmää.

  VastaaPoista
 3. Olivia,
  Vasta äsken alkoi sataa hiljalleen täällä. Uutisista olen seurannut etelän myräköitä. Jotenkin on tuntu, että koko ajan on jokin äärisäätila.

  Nyt taitaa olla pakkaset sielläkin, mihin Romanian romaanit palasivat. Köyhyys vain tuntuu lisääntyvän tässä maassa, jota pidetään maailman parhaana.

  Lisäsin tuohon linkit Carolan lauluun. Kävin äsken laulamassa kauneimpia joululauluja.

  VastaaPoista
 4. Sirokko,
  Ei näillä säillä pärjääkään. Nyt on todella kylmää, kun ilma on kosteaa ja viima hyytää pakkasen viiltäväksi. Luulisin, että tänään kuvan paljaat oksat ovat saaneet sen kaipaamani kuuran. Tänään jätin ulkona reippailun suosiolla väliin.

  VastaaPoista
 5. Lunta noin 29 cm ja 15 astetta pakkasta, oikea talvi! hrrr

  VastaaPoista
 6. Olen seurannut hyvinkin läheltä ihmisten kodittomuutta. Suomessa on mielestäni nyt tartuttu ihan tosissaan kodittomuuden poistoon.
  Mutta paljon on vielä tekemistä!

  Ihana tuo Taivas sylissäni, kiitos!

  VastaaPoista
 7. Marjamatilda,
  Täällä vähemmän kumpaakin, mutta viime yönä ilman kosteus oli kiinnittynyt puihin ja muihinkin pintoihin neulamaiseksi kuurakerrokseksi. Oli todella kaunista ja kameran muistikortti työhuoneen pöydällä...

  Rosina,
  Meillä täytyy riittää varoja mainitsemaasi asiaan, vaikka monesta muusta menoerästä joudutaan leikkaamaan.

  VastaaPoista
 8. Vähän on epäterävästi kuva tarkentunut, mutta muuten on mukava. Monet koivuista ovat sairastuneet tuulenpesävirukseen.

  Hyvä lämmin hellä
  on joulu ainainen.
  Oi, jospa ihmisellä
  ois mieli jokaisen.

  Eikö se laulu jotenkin näin mene?

  VastaaPoista
 9. a-kh,
  Pokkari kai tahmoi pakkasessa ja akkukin loppui ja minulla ei ollut silmälasejakaan mukana, koska ovat metallisankaiset. Siis pakkasella kylmät. Mutta kuvia kävin kuitenkin sisukkaasti räpsimässä niiden rautasiltahissirunkorakennelmien luona asti. Olisi kannattanut jättää reissu täksi päiväksi. Nyt on upean kuuraista.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!