5. joulukuuta 2010

Sinivalkoisin silmin

Puerto de Moganissa on viikottaiset markkinat. Aukiolle ja rantalaiturille on ahtautunut lukuisia kauppiaita. Koruja, kenkiä, vöitä, hattuja, musiikkia, leluja, huiveja, uima-asuja, hellevaatteita vauvasta vaariin, mausteita, aloe vera -tuotteita ym. Tuoreita hedelmiä on tarjolla yllättävän niukasti.

Osa kauppiaista vasta pystyttää kojuaan, osa tervehtii ystävällisesti hymyillen ohi vaeltavia kesänetsijöitä. Satamalaituri on pitkä. Sitä on melko hyvä kävellä, mutta markkinatouhu ärsyttää. Alkaa tulla liian kuuma ja on ahdasta. Merelle on mieli.

Laiturin päässä on katamaraanin lähtöpaikka. Hitaan kävelyn jälkeen jää aikaa nousta kahvilan ylätasanteelle. Tilaamme juomat ja silmäilemme kuivankarua maisemaa. Samalla hetkellä tajuamme, että soittavat joululauluja ja ajatukset kiirivät kotiin, talveen. Voisimmeko mitenkään kuvitella viettävämme joulun palmujen katveessa? On nimittäin tullut turhaan etsittyä pohjantähteä aamutaivaalta.

Sinivalkoisuus kaiteessa muistuttaa siitä, mistä olen kotoisin. Olen suomalainen missä olenkin. Fysioterapeuttien ehdotukset harkita muuttoa lumettomaan paikkaan talviajaksi tekevät työtään mielenpohjalla. Muutosvastarinta on rajua sukset jalassa syntyneelle. Miten tässä näin on käynyt?

Hyvää itsenäisyyspäivää!

14 kommenttia:

 1. Muutto lumettomaan paikkaan on haaveissani. Onneksi en ole syntynyt suket jalassa, en edes luistimien kanssa.

  Mukavaa pyhää, Liisa.

  VastaaPoista
 2. Mahtava kuva, sinivalkoinen "kiitorata" asteltavaksi siellä kaukana, lumettomuudessa.

  Miehen veli vaimoineen asuu puoli vuotta Espanjassa, puoli vuotta Suomessa kesämökillä. Samoin tekivät anoppi ja appi (jolla oli Parkinsonin tauti) silloin kun vielä elivät.

  Molemmat pariskunnat ovat kiitelleet ratkaisuaan.

  PS
  Minä olen myös syntynyt sukset jalassa. Mutta jos terveyssyyt sanelisivat, saattaisin harkita, että vien sukset vintille ja kokeilisin Espanjaa, vaikka vuokralla asuen. En tiedä. Mies sanoo jämerästi: eikä! Minä siihen: ei sitten :)

  VastaaPoista
 3. SusuPetal,
  En minäkään luistimet jalassa.

  Voisiko elämää (=liikkumista) helpottava ratkaisu muuttua haaveeksi, mietin.

  Hyvää pyhää Sinullekin, SuPetal! Jo nyt kutssuivat Linnaan. Vuosi sitten suunnittelin sinulle juhla-asun. :)

  VastaaPoista
 4. Siis: SusuPetal ja Joko? :) Senat sakaisin.

  Lastu,
  Suomalaisuuden kiitorata todellakin!

  Minunkin anoppini asui vuosia talvet Kyproksella tai Portugalissa. Päätöksen on oltava yhteinen. Siinä sen vaikeus. Etukäteen ajatellen koivn ikävä tulisi lapsia ja lapsenlapsia ja ystäviä.

  VastaaPoista
 5. Miksi emme voisi viettää joulua muualla kuin Suomessa?
  Viettäväthän paikallisetkin ihmiset joulunsa kotimaissaan!
  Jeesuskin syntyi muualla kuin Suomessa. :)
  Meille on vaan muodostunut kliseinen kuva valkoisesta joulusta, jota media vielä syöttää joka vuosi lisää ja lisää.

  VastaaPoista
 6. Rosina,
  Hyvä kysymys. Se lapsuuden joulu kai on iskostunut niin syvälle sisimpään. Valkoinen joulu - White Christmas.

  Melkein jokainen jouluaiheinen elokuva ainakin päättyy, ellei jo ala, kauniiseen lumisateeseen. Ja tämä joulumaa-imagomme on valjastettu kaupallisuuden alttarille. Sillä ja kristillisen joulun sanomalla ei taida olla mitään yhteistä. Seimen lapsi unohtuu sinne hankeen.

  Olet aivan oikeassa.

  VastaaPoista
 7. Harmaa on taivas, sinivalkoinen on maa. Sanat meinivät minultakin sekaisin, kun tuli Jukka Kuoppamäen laulu mieleen kuvastasi.

  Mekin olemme joskus harkinneet muuttoa etelään miehen terveyden takia. Olemme ratkaisseet pulman siten, että yritämme viettää ainakin pari viikkoa Kreikassa joka syksy. Tänä vuonna matka jäi tekemättä, mutta onneksi kesä ja syksy olivat lämpimät.

  Olemme viettäneet joulun Ruotsissa sukulaisten luona kolme kertaa. Oli mukava kokeilla joulun viettoa muualla, mutta jäin kaipaamaan tuttua joulumusiikkia jne.

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 8. Eikös joulu ole mielessä, omassa päässä, ihan paikasta riippumatta? Peikko ei tiedä, luulee vaan.

  VastaaPoista
 9. Olivia,

  Hyvää itsenäisyyspäivää! Harmaana ja pyryisenä näyttää alkavan.

  Itse olen ollut muualla kuin kotimaassa yhden joulun. Oli se joulu, mutta erilainen. Joka vuosi joulu on erilainen tutuista elemeneteistä huolimatta.

  Isopeikko,
  Peikko taitaa tietää, vaan ei kerro. Kai se tuolla omassa päässä on. Se käskee nyt tekemään pipareita, kukaan muu ei käske.

  Hyvää itsenäisyyspäivää myös Peikolle!

  VastaaPoista
 10. Etelampanakin on joskus lunta aivan riittavasti. Nytkin sita oli ainakin Espanjassa mikali uutisiin on uskomista.
  Mutta joulu muuttuu yha kaupallisemmaksi joka kolkassa, ainakin minusta.
  Ja tanaan teen tyota vaikka Suomessa vietetaan itsenaisyyspaivaa.
  Sellaista se on, elama.
  Meilla lumi on sulanut viikonlopun aikana pois, satoi runsaasti, mutta nyt on taas liukasta. Ei se ole sen parempaa.

  VastaaPoista
 11. HPY,
  Liukkaus on pahinta kaltaiselleni.

  Työniloa sinulle. Tässä maailman kohdassa jyrisevät parhaillaan ohitse armeijan helikopterit. On harmaata, sataa lunta. Puolustusvoimien paraati on tänä vuonna täällä. Torille on yön aikana siirretty Hornet ihmeteltäväksi, luin lehdestä.

  VastaaPoista
 12. Niin siinä joskus käy.

  VastaaPoista
 13. Meilläkin on niin kostean koleaa talvella ettei ole hyväksi kenenkään luille. Sopivaa ilmastoa saa hakea. Mutta missä tahansa terveyden takia, ja pääseehän sitä vaikka käymään jouluna Suomessa jos ei ihan hornan tuutissa asu (kuten minä.

  VastaaPoista
 14. a-kh,
  Ei sitä nuorena tiedä mitä elämän tarjottimella eteen kannetaan.

  Sirokko,
  Niin se taitaa olla. Suomalaisia "muuttolintuja" tuntuu olevan eri puolilla maapalloa. Kokeilematta ilmaston vaihtoon ei pidä ryhtyä. Olin muuten luullut, että teillä tarkenee myös talvella. Kylmä ja kostea on ikävä yhdistelmä. Sielläkö se hornan tuutti on? :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!