10. marraskuuta 2010

Lumput ovat lampaita


Vaatekomeroiden kerrostumia tutkiessa löydän paljon pitämättömiä vaatekappaleita. Joitakin kovin rakkaita, reikiintyneitäkin ja paikattuja. On jotenkin sääli laittaa vanhoja vaatteita roskiin, mutta kierrättämisen kulta-aikanakaan en ole löytänyt mitään tahoa, minne laittaisin sellaiset vanhat vaatteet, joiden kunto on alle kirpparikierrätyksen vaatimustason.

Ennen lumput olivat rahanarvoista jätettä, joilla ansaittiin pisteitä aikana, jolloin elintarvikkeetkin olivat kortilla, kahvia ja sokeria myöten.
Perheenemäntien pöytäkirja:
1§ Kaikki lumput pelastetaan tänä keväänä - niitä ei anneta koin ruoaksi!
2§ Komerot on siivottava, ullakot uudelleen järjestettävä ja samalla kaikki käyttökelvoton vaatetavara erotettava lumppukeräykseen luovutettavaksi.
3§ Kertyneet lumput viedään lähimmälle Kansanhuoltolautakunnan hyväksymälle ostoasiamiehelle.
4§ Lumpuista saadaan paitsi rahaa myöskin vaatetuslisäpisteitä: villakudinlumpuista 6 ja villakangaslumpuista 4 pistettä kilolta.

Nyt lumput rahaksi ja pisteiksi.
(lainaus kirjasta Sotavuosien konsteja ja korvikkeita, toim. Jouni Kallionniemi, s. 11)

Mistä nykyään saa pisteitä? Ja mitä niillä pisteillä tehdään? Ainakin lentoyhtiöt tarjoavat pisteitään ja ne tuntuvat olevan käypää valuuttaa muuhunkin kuin lentämiseen. Eniten minua kuitenkin ihmetyttävät tarjoukset, joissa kerrotaan, että täällä netissä voi ilmaiseksi kerätä pisteitä ja shoppailla sitten niillä. Löytyy mm. pistekauppa-sivusto.

Sain henkilökohtaista sähköpostia, jossa minua kaunopuheisesti kutsuttiin liittymään johonkin perustettavaan sivustoon. Täkyinä olivat omat sivut, kasvava tunnettuus (joka tarkoittaa tietenkin lisää kävijöitä), perustajajäsenen status siihen liittyvine aitoustunnuksineen ja tulot fifty-fifty.

Olen huomannut, että muutamat Bloggerin bloggaajat ovat päästäneet mainokset sivuilleen. (Vuodatus näkyy syöttävän niitä väkisin.) Hallintapaneelin yläreunassa lukee selvällä suomenkielellä: "Ansaitse rahaa." Olen välttänyt painamasta sitä nappulaa. Toisaalta utelias puoleni haluaisi tietää, ansaitseeko bloggaaja todella pelkällä bloggaamisella. Käsittääkseni ilmaista rahaa ei ole. Eikö tässä ole kysymys nettiprofiilikaupasta? Onko kaikki nykyään kaupan?

Otsikko on lainattu em. teoksesta.

10 kommenttia:

 1. Tästä aiheesta muistui mieleen vanha lastenloru: "Siden, sammet, trasa, lump", jolla pääteltiin, mitä kangasta vaate oli. Laskimme nappien perusteella, mikä oli tulos, eli jos oli kolme nappia kyseessä oli räsy, jos oli yksi tai viisi nappia kyseessä oli silkki.

  Kuulin radiosta, että eräs kirjoittaja ansaitsee jonkin verran rahaa blogillaan, koska hän kirjoittaa vaatteista tai vastaavasta aiheesta. Suomessa kukaan ei toistaiseksi elätä itseään bloggailemalla, päinvastoin kuin suuremmilla markkinoilla.

  Pisteitä on vuosien varrella voinut kerätä eri liikkeissä ja laiva- tai lentoyhtiöillä. En ole jaksanut huolehtia korteista ja lappusista, joihin ne pitäisi merkitä.

  VastaaPoista
 2. Olivia,
  Erilaisia kankaita on kovin paljon. Hauska tuo lorusi. Muistan miten äiti puhui joskus aivinasta. Pellavapyyhkeitä kudottiin kotonakin, vaikka pellavan kasvattamista en kyllä muista nähneeni. Pellavankäsittelyvälineitä kyllä. Nykyvaatteissa on niin paljon tekokuituja, etteivät olisi lumpuiksi kelvanneetkaan. :)

  Ymmärrän kyllä, että ansaintatarkoituksessa bloggaajalla pitäisi olla jotakin erityisosaamista. Kuukkeli selittää osaavansa valita jokaisen blogin sisältöön sopivat mainokset. Ehkä osaisikin, koska jättiyhtiön tuntosarvet rekisteröivät jokaisen sanan muistiinsa. Tähän blogileikkiin ryhtyessäni, minulla ei ollut sitä tietoa.

  Pisteiden keruuta on kai sekin, että melkein jokaisella kaupalla on omat kanta-asiakaskorttinsa. Niiden avulla saadaan tiedot täsmämainontaa varten ja ainakin joskus asiakas ostamaan sellaista mitä ei oikeastaan tarvitse.

  VastaaPoista
 3. Harmikseni olen joutunut jättämään joidenkin blogit pois lukulistoiltani, kun niissä olevat mainokset vievät sellaisille sivuille, joista koneen tietoturva varoittaa.
  Äkkiä olen sivuilta pois tullut.
  Meidän huushollissa ei pisteitä tunneta kuin lauseen perässä. :)

  VastaaPoista
 4. Komeat näkkyy lumput olevan.:D,meilläkii oli joskus silloin kauan sitten lampaita,suloisia♥
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Rosina,
  Mainoksia on ollut aina. Nykyisin niitä ei pääse pakoon kai mihinkään. Täällä verkossa nuo silmille hyppäävät dingeliglitterimainokset ovat eniten häiritseviä. Eivät vetoa ainakaan minuun, mutta ehtivätkö tehdä tehtävänsä, en osaa sanoa.

  Tansku,
  Lampaita näen enää vain joskus teiden varsilla, kuten nämäkin. On kuin unta sekin muisto, että olin keritsimiä käyttänyt.

  Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
 6. Meillä on kaksi vaatehuonetta täynnä tavaraa. Jos järkevästi hylkäisi käyttämättömät ts. harvoin ja muinoin käytetyt ja muistoksi jätetyt vaatteet, pärjäisimme hyvin yhdellä. Mutta kun alkaa tekemään syyniä, kaikki tuntuvat niin tarpeellisilta! Jos lihoo, jos laihtuu -ajatukset sekoittavat järjen äänen.

  Blogiisi on miellyttävä tulla, kun mainokset eivät heti ensimmäiseksi tungettele silmille. Hyvää isänpäivän viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Laila,
  Osuit kommentissasi asian ytimeen. Kansantaloustieteen peruskurssi on varmaankin jäänyt käymättä, koska kuluttaminen talouden elvytysmielessä ei oikein mene ymmärrykseeni. Kyllä minä aina välillä yritän poistaakin...jotakin.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Meillä on vaatteita jotka eivät kirpparille kelpaa. Luuttuja niistä on tehty mutta kun luuttuja on jo enemmän kuin mitä intoa niitä käyttää (siivousmotivaatio turhan usein miinuksella), niin mitä seuraavaksi? Minne viedä?

  Lampaista tulee mieleeni isän laboratorio. Sitä varten (tarvittiin eläinten verta labrakokeiden elatusaineeksi) oli eläintalli Mölymäellä, missä myös lampaita. Kerran ne karkasivat karsinasta ja tömisivät pitkin Tasavallankatua alas keskustaan. Mutta kun etummaiselle heilautti leipäpalasta, se kääntyi ympäri ja pian koko lauma perässä. Leivän voimalla katras saatiin takaisin karsinaan.

  VastaaPoista
 9. Lastu,
  Luuttuja riittäisi siivouksiin täälläkin, mutta samaa motivoitumisongelmaa on havaittavissa. Minulla on olemassa jo muovipussi "roskikseen", jonne alan siirrellä liiat luuttuainekset.

  Lammas on laumaeläin, parviälyinen. Nykyisin karanneisiin lampaisiin on joskus törmännyt Puijolla, Konttilasta karanneisiin. Viime kesänä siellä näkyi olevan vain kaksi vuohipukkia könyämässä kellarin katolla.

  VastaaPoista
 10. Joo, eurolampaita. Korvamerkit ovat satelliittiseurannan takia.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!